#ÉLETEM

Itt egy légzőgyakorlat, ami segíthet az elalvásban

2015. február 7., szombat 08:39

Nem titok, hogy a meditációnak és a légzőgyakorlatoknak sok előnye van: amellett, hogy fájdalomcsillapító hatással is járnak, természetesen a stresszoldásban is segítenek. Így nem meglepő módon akkor is érdemes próbálkozni velük, ha álmatlanul forgolódik az ágyban. A Huffington Post például a 4-7-8 módszert ajánlja azoknak, akik pihentető alvásra vágynak, mert anélkül ugye, kínszenvedés lesz a nappal.

Dr. Andrew Weil szerint ezt a módszert naponta legalább két alkalommal érdemes alkalmazni, és kellő gyakorlás után lehet emelni az ismétlésszámot is. Először négy ismétléssel érdemes próbálkozni, majd egy hónap után nyolccal is lehet próbálkozni.

A légzőgyakorlat menete:

1. A nyelve hegyét illessze a felső metszőfogak fölé a szájpadra, és az egész gyakorlat alatt tartsa ott.

2. Fújja ki a levegőt a száján keresztül.

3. Csukja be a száját, és miközben magában elszámol négyig, az orrán keresztül vegyen levegőt.

4. Amíg elszámol hétig, tartsa bent a levegőt.

5. Majd miközben magában elszámol nyolcig, ismét fújja ki a levegőt a száján keresztül.

Mivel a kilégzés a hangsúlyos, ezért fontos a belégzésnél elég levegőt beszippantani, és a ha még nem elég gyakorlott valaki, szédülhet is egy kicsit, de ez idővel elmúlik – figyelmeztet Weil az egyik oktatóvideójában.

Ahogy Weil írja, bármilyen pozícióban kipróbálható, de az elején érdemes egyenes háttal, ülve végezni. Ha nem tudja benntartani a levegőt addig, amíg elszámol hétig, akkor felgyorsíthatja a ki- és belégzést, de az arányok mindenképpen maradjanak meg.

Természetesen nemcsak akkor érdemes alkalmazni ezt a gyakorlatot ha nem tudunk aludni, hanem bármikor, amikor szüksége van arra, hogy lenyugodjon, lecsendesítse egy kicsit az elméjét.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta