Aki tiniként kövérnek képzeli magát, felnőttként az is lesz

Azt már tudják egy ideje az okosok, hogy a kamaszkori testképzavarok, vagyis az, ha valaki nem reálisan látja a saját testét, gyakran vezetnek étkezési zavarokhoz, anorexiához, bulimához. Egy friss kutatásból most az is kiderült, hogy a korai testképzavar bizony hosszú távon növeli a túlsúlyosság kockázatát is. 

A Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók 6523 fiatal adatait (magasság, súly, saját testkép megítélése) vették fel a vizsgálatban részt vevők 16, majd 28 éves korában. Azok, akik bár orvosi értelemben teljesen egészséges testalkatúak voltak 16 évesen, de tévesen túlsúlyosnak látták önmagukat, 40 százalékkal valószínűbben váltak valóban kövér felnőttekké. Érdekes, hogy a fiúknál ez az összefüggés még kifejezettebb volt: a magukat daginak látó kamaszfiúk esetében 89 százalékkal nőtt a felnőttkori túlsúly kockázata. A nemi különbség okát egyelőre nem értik a kutatók, de magára a jelenségre azért van néhány magyarázatuk. 

shutterstock 110932541

“Azok a kamaszok, akik önmagukat tévesen túlsúlyosnak látják valószínűleg nem teszik meg a megfelelő lépéseket azért, hogy egészséges testsúlyuk legyen, hiszen ahogy szedik fel magukra a kilókat csak azzá válnak, aminek amúgy is hiszik magukat: kövérnek” - véli a kutatás vezetője, Angelina Sutin. Ez a hiedelem tehát egy önbeteljesítő jóslatként működik, a kamasz nem tudatosan bár, de úgy él, úgy viselkedik, hogy végül valóban azzá váljon, aminek képzeli magát. Angelina Sutin és kollégája Antonio Terracciano szerint persze ezen túl még számos mechanizmus játszhat szerepet ebben a folyamatban. Először is ezek a fiatalok az átlagnál valószínűbben alkalmaznak egészségtelen, hosszú távon a túlsúlyosság kockázatát növelő fogyókúrás módszereket, amilyen például a tabletták szedése vagy az önhánytatás. Ráadásul azok a pszichológiai tényezők, melyek miatt rosszul ítélik meg kamaszként a testüket általában alacsonyabb önszabályozó képességgel is együtt járnak. 

Bárhogy is, a vizsgálat tanulsága az, hogy figyelmet kellene fordítani a kamaszok önmagukról alkotott elképzeléseire, hogy érdemes lenne foglalkozni azzal, hogy hogyan és milyen testképet alakítanak ki magukról, tehát fontos feladat lenne a korai önismeret-fejlesztés megkezdése. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek