#ÉLETEM

Csuja Imrénél menőbben még senki sem tanított újraélesztést

2015. február 4., szerda 13:13

Belefutottunk egy videóba, amelyen többek között Csuja Imre látható és amelyet – mint később kiderült – az Országos Mentőszolgálat Alapítványa készített. A maffiafilmek "faggatási" helyszíneire hasonlító díszletek között az 54 éves színművész stílusosan az örökzöld Stayin' Alive (magyarul Életben maradni) zenéjére (és ritmusára) mutatja meg, hogy mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz és eszméletét veszti a közelünkben.

Ahogy minden oktatófilmben elmondják, nem szabad pánikolnunk: miután meggyőződtünk arról, hogy az illetőenk leállt a szíve (a videóból kiderül, milyen jelek utalnak erre), majd hívjuk a mentőket,és azonnal kezdtjük meg az újraélesztést. A kisfilm szakszerűen bemutatja azt is, hogyan: a szájból-szájba lélegeztetéssel nem kell foglalkozni, annál lényegesebb a szakszerű szívmasszázs, amit a mellkason összekulcsot kézfejeinkkel való erőteljes nyomkodással tudunk helyesen végezni. Azért sem kell aggódnia, hogy esetleg túlságosan megnyomná az alanyt, hiszen a bajbajutott "törött bordával is hálás lesz, hogy megmentettük az életét". A kampányvideó arra a fontos tényre szeretné felhívni a figyelmet, hogy csak a mellkaskompresszióval is lehetséges életet menteni, így ha csak a szájból-szájba lélegeztetés tartana vissza valakit a segítségnyújtástól (mint ahogy állítólag ez sokaknál valódi visszatartó erő), ezentúl ne féljenek közbelépni, ha életet kell menteni.

Mint az Országos Mentőszolgálat Alapítványának oldalán jelzik, a kisfilm a brit British Heart Foundation  kampányvideójának magyar változata, abban Vinnie Jones játssza Csuja Imrét (aki a mi filmünkben amúgy Balát játssza az Valami Amerika 2-ből, de nem bonyolítanánk ezt tovább), viszont elfogultság nélkül mondhatjuk, hogy a magyar verzió felülmúlja az eredetit. Egyrészt, mert nálunk a kétbalkezes sameszok először a kazetta rossz oldalát indítják el aláfestő zenének (és ott Korda György Lady N-je szól), másrészt mert Csuja, bár megküzd a Stayin' Alive ragozásával, de genderszempontból maixmálisan korrekt: az angolokkal szemben mi nemcsak a csajunkat, de a pasinkat is csókolgathatjuk (újjáélesztésnél viszont senkit se kell) – ezekben az apró poénokban pedig a legjobb, hogy a magyar stáb kútfőjéből fakadtak, az angol eredetiben nem is szerepelnek. A lényeg azonban, hogy nézze meg a kisfilmet és nevessen (nem utolsósorban pedig tanuljon) egy jót!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta