#ÉLETEM

Fogyókúrázik? Ilyen gyakran mérje magát!

2015. január 26., hétfő 14:28

Aki életében legalább egyszer belevágott a diétába, annak ismerős az az érzés, amikor legszívesebben minden órában ráállna a mérlegre, hogy vajon fogyott-e már. Van egy jó hírünk a kényszeres méredzkedőknek: egy friss kutatás rávilágított arra, hogy aki többet méri magát, az több kilót is ad le. A vizsgálatba bevont emberek közül a legnagyobb súlyt azok vesztették, akik naponta ellenőrizték a testtömegüket, azok viszont, akik ezzel csak hetente vagy ritkábban foglalkoztak, még híztak is.

151061063
Fotó: Bsip / Europress / Getty

A program negyven túlsúlyos résztvevője összesen 2838-szor mérte meg magát egy év alatt, a kutatók pedig összefoglalták a tapasztalataikat. „A testtömeg egyenesen arányosan növekedett a mérések között eltelt napok számával: minél távolabb volt egymástól két ellenőrzés, annál nagyobb súlyt szedett fel az illető” – olvasható a grafikonokkal színesített anyagban.

A lényeget a fogyás és a környezetünk közötti kapcsolatra is rávilágító dr. Brian Wansink foglalta össze. „Ha valaki fogyni szeretne, az mérje magát minden egyes nap. Ha viszont csak hetente egyszer teszi ezt, válassza a szerdai napot, az aznapi súly áll a legközelebb az igazsághoz” – mondta a Cornell University gasztropszichológus, mi úgy döntöttünk: az óránkénti párperces szünetünket ezután a mérlegen állva töltjük majd.

Viccet félretéve, azt persze ne higgyük el, hogy kizárólag a méricskéléstől beindulna a fogyás, viszont az, hogy valaki rendszeresen ellenőrzi a testsúlyát (tehát foglalkozik vele), azt jelenti, hogy igyekszik kontrollt gyakorolni, és talán ez a legfontosabb. Az odafigyelésnek vannak azonban negatív hatásai is: a gyakori vizsgálata a növelheti a testünkkel való elégedetlenségünket, és ezzel együtt csökkentheti önbecsülésünket, ha a tervezettnél lassabb ütemben fogyunk.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta