És igen, tényleg működik a jól ismert emlékezetjavító trükk

Idézze fel a tegnapi ebédjét. Mit evett? Milyen környezetben? Kikkel? Megvan? Most próbálja meg ugyanezt csukott szemmel. Próbáljon meg minél több részletet feleleveníteni a jelenetből, az ön mellett ülők ruházatától kezdve az étel elrendezéséig a tányéron. Van különbség a nyitott és csukott szemes jelenet között? 

Banálisan hangzik ugyan, hogy csukott szemmel jobban emlékszünk a dolgokra, de egy friss kutatás szerint ez valóban így van. Ez pedig nemcsak a tegnapi ebéd, az elkavart kulcsunk vagy egy gyerekkori emlék felidézésekor jön jól, de jó szolgálatot tehet akkor is, ha a rendőrségen tanúkat faggatnak egy bűntény részleteiről. A Legal and Criminological Psychology-ben megjelent tanulmány szerint a kísérletben résztvevők végignézték, ahogy egy villanyszerelő bemegy egy házba, rövid ideig dolgozik, miközben ellop néhány tárgyat. Ezután kérdéseket tettek fel nekik, amire egy részüknek nyitott, a többieknek csukott szemmel kellett válaszolniuk. 

A pszichológusokat egyébként nemcsak az izgatta, hogy vajon a vizuális világ kizárása segíti-e az emlékek felidézését, arra is kíváncsiak voltak, hogy számít-e bármit, ha a faggatózás előtt megpróbálnak összehangolódni, egy hullámhosszra kerülni a résztvevőkkel. Számított. 

459106086
Ute Grabowsky / Europress / Getty

Az eredmények szerint csukott szemmel emlékeztek az emberek a legtöbb dologra, és erre az összehangolódás is kedvezően hatott: így a résztvevők háromnegyede helyesen válaszolt a feltett kérdésekre. Ezzel szemben azok, akik kimaradtak a közös hullámhosszból és nyitott szemmel emlékeztek vissza a jelenetre csupán 41 százalékban adtak jó válaszokat. „Egyértelműen látszik, hogy a becsukott szem és az összehangolás segít előhozni az emlékeket” – mondta dr. Robert Nash, a kutatás vezetője.

Hogy mi ebből a tanulság? Az, hogy ha csukott szemmel, erősen koncentrálva törjük a fejünket, az valóban hasznos lehet. Még akkor is, ha furán néz ki kívülről. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek