Teszt: Így teljesítettek a szőlőzsírok

Bár a tél kettős arcát mutatja, a szájápolók (vagy más néven szőlőzsírok) eladásai most vannak az egekben, ezért teszteltük őket, hogy teljesen feleslegesen ne adjanak ki pénzt olyan termékekre, amelyek semmit nem használnak. Van, amelyikünk szája jól bírja a hideget és alig szorul ápolásra, más évek óta függő, és minden kabátjában lapul legalább egy szőlőzsír, megint más csak a téli időszakban vásárol ilyen termékeket.

ISANA ajakápoló intenzív - 299 Ft

"Azért választottam ezt, mert azt hittem a fehér színe miatt, hogy majd semleges lesz. Kicsit púderes az íze, de legalább nem műgyümölcsös. Van illata is, pontosan olyan, mint annak az ajakápolónak, amivel gyerekkoromban nagynéném kente a számat amikor már nagyon cserepes volt. Mivel intenzív, ezért gondoltam, majd hamar helyreállítja a számat. Most még csak úgy érzem, mintha valami olajos kaja után nem töröltem volna meg" - jellemezte tesztelőnk a Rossmann saját márkás termékét. "A hatásától nem voltam igazán elájulva, tényleg olyan mintha valami masszív zsíros bevonatot képezne a számon, ami biztosan véd ha fúj a szél, de az az érzésem, hogy az utca összes pora beletapad. Tény, hogy nem cserepesedett ki a szám, de jobban örültem volna valami olyannak, ami természetesebb hatást kelt abból a szempontból, hogy nem érzem ennyire intenzíven, hogy a számon van. Bár lehet ezt értik "intenzív" alatt."

Balea Urea - 399 Ft

"Folyékony állagú, és praktikus a csomagolása. Megelőzésnek jó, de a kicserepesedett ajakra biztosan nem ez a legjobb megoldás. Az íze nem túl jó, és amint felkeni az ember egy kicserepesedett szájra, kiemeli a száraz részeket és nem túl hatékonyan puhít. Én nem vennék. Érzetre egyébként kellemes, de pontosan olyan, mintha sima vazelint kentem volna magamra. Pozitívum viszont, hogy később nem harapdáltam a számat, és nem is éreztem szükségét más termék használatának. Illata nagyon nincs, a színe a vazelinre hajaz. Semmi különös" - írta egyik tesztelőnk.  

Gyógyszertári szőlőzsír (Primus Natur) - 400 Ft

"Pontos és piszkosul megfontolt érvek alapján próbáltam kiválasztani, melyik szőlőzsírt teszteljem. Már évek óta keresem az igazit, úgyhogy nagy volt a tét. A fillérestől a méregdrágákig mindent kipróbáltam, de mindegyikkel akadt valami hiba. Úgy döntöttem, most nem a csomagolásra megyek, hanem bevállalom a gyógyszeri szájápolót, hátha ő lesz az. Az első használatkor rögtön csalódtam:a szőlőzsírt nem lehet teljesen visszatolni, viszont így olyan érzése van az embernek, mintha nyomban le akarna törni. Sajnos nemcsak a hatékonyságra, hanem a küllemre és praktikusságra is figyelni kell. A csomagolástól eltekintve azonban ez a színtelen, szagtalan termék maga viszont bevált. Tényleg puhítja az ajkakat, ami télen nem jön rosszul. Kár, hogy már úgy megszoktuk a süti illatú meg gyümölcsös verziókat, amiket inkább lenyalunk a szánkról, hogy ez itt hiányzott. De a gyógyszertár az gyógyszertár, ott nincs semmi cicó: ha puha ajkakat akarunk, nem a kókuszillat fog segíteni a dolgon, hanem például ez a szőlőzsír" - számolt be tapasztalatairól kollégánk. 

Bebe Young Care - 494 Ft

"Ha egy ajakápolónak pont olyan szaga van, mint a körömlakklemosómnak, még nem jelent feltétlenül problémát. A zavaró illat szerencsére pár nap alatt tovaszáll, ma már meg sem érzem. Az állaga viszont kérdéses. Ha azt mondjuk, hogy a szőlőzsír olyan, mint egy páncél, akkor ez egy tökéletes termék, mert  védi az ajkaimat a külvilágtól, felkenés után masszívan és kitartóan fed. Elő sem fordulhat olyan, hogy lassan, alattomosan felszívódik és újra kéne kenni, dehogy. Az ott van. Mintha olyan anyag lenne benne, aminek nem is feladata a felszívódás és végül is nincs ezzel sem gond, a szél nem fúj át rajta, az a lényeg. Összességében egy olcsó, egyszerű termék a Young Care, ami hozza a 80-as évek szőlőzsírját, vagy a sima vazelint, csak több összetevőből" - szól a szerkesztőségi ítélet.  

Himalaya Herbals - Intensive Moisturizing - Cocoa Butter Lip Balm -  494 Ft

"Szuper süteményillata van, aki szereti a vaníliás beütésű illatokat, mint én, imádni fogja. Az állag egy ajakápoló esetében szerintem nagyon fontos. Ez sem különbözik sokban az átlagtól, legalábbis olyan értelemben, hogy kezdetben elég kemény, azaz kicsit nehezen kenhető, majd használatban már lágyabb lesz, sőt, ugyanígy változik a hidegben és melegben is. Pozitív tulajdonsága, hogy nem generál szájszárazság-hullámot, tehát ha egyszer bekentem, utána nem fogom azt érezni bizonyos időközönként, hogy eszméletlenül száraz a szám és azonnal be kell kennem újra. Felkenés után pedig nem válik zsírosan csillogóvá, hosszabb idő után sem. Sajnálatos módon azonban csak megelőzésre jó, ugyanis miután már a kirepedezett száj gyógyításában kéne segítenie, akkor az ember hiába vár és ken és vár és ken. Praktikus, mert a csavaros menete, a teljes visszatekerésnél kattan egyet, amolyan biztonsági zár jelleggel, ami megakadályozza hogy a zsebben kitekeredjen és kupakhoz nyomódjon" - írta munkatársunk. 

Blistex - Lip Relief Cream - 499 Ft

"Azért ezt választottam, mert a csomagolása valahogy azt sugallja, profi cuccról van szó, és egyelőre jónak is tűnik. Kár, hogy szaga és az íze borzalmas, olyan, mint a fogkrém, biztos azért ilyen, mert a mentol kéne, hogy felduzzassza kicsit az ajkaim. Kár, hogy ez nincs sehol feltüntetve a csomagoláson. Az ilyenekkel már befürödtem korábban, konkrétan halottnak a csók a chilis szájfény is, nem duzzad fel tőle az ember ajka, csak bizsereg. Szóval most bizsereg a szám, de egyébként elég zsíros a krém, úgy érzem, megfelelően hidratál, ami a legtöbb mentolos szájkrémről nem elmondható. Négy nap után azt tudom elmondani, hogy egyre kevésbé tolerálom az ízét és egyre kevésbé vagyok elégedett a hidratáló hatásával. Összességében nem jön be" - vonta le a végkövetkeztetést kollégánk. 

Neutrogena - Intense Repair Balm - 949 Ft

"A csomagoláson azt ígéri, hogy 'azonnal és intenzíven és megnyugtatja még a kicserepesedett ajkakat is', és ez nem is tudjuk cáfolni.  Krémes, édes, picit mégis gyógyszertári illata van, és az íze is hasonló, ami ezért jó, mert nem akarom azonnal lenyalogatni a számról, mint azokat a szájápolókat, amik mondjuk gyümölcsös ízesítésűek. Így pedig ugye nagyobb az esély arra, hogy hat, de nekem hosszú távon sajnos nem jött be, de ez egyéni dolog. Nem színezett és jól kenhető, egy nyomásnyi ajakír elég is, ha nincs túlzottan nagy baj. Az első használat meggyőző volt, késő délután kentem be, és még másnap délelőtt sem cserepesedett ki a szám, pedig több órát is a szabadban töltöttem, és nem volt túl kellemes az idő. Persze azért voltak napok, amikor kétszer is bekentem, biztos, ami biztos alapon. Elsőre egy kicsit fura lehet a faggyúszerű állaga, de elég gyorsan felszívódik, persze így is lehet azért érezni, hogy valamivel be van kenve a szánk, de nem vészes." 

Eucerin Lip Aktiv - 879 Ft

"Kíváncsi voltam, hogy vajon egy gyógyszertárban kapható ajakír többet tud-e, mint a drogériákban kapható társai, ezért választottam ezt a krémet. Nos, ígérete szerint a 'száraz, repedezett ajkak gyors ápolására és védelmére szolgál, különösen mert nagy koncentrációjú dexpantenolt és E-vitamint tartalmaz'. Az illata semmilyen, pont amilyennek gondoltam, gyógyszertári, ahogy az íze is. Ennek nem örültem, az állaga azonban a szájra felkenve könnyed, nem ragacsos, hanem finom és puha. Viszont becsapós: ahogy felkentem tényleg mintha puhább lett volna a szám, és nagyon kényelmes érzés volt, megnyugtató. Azonban nem sokkal később (elég hamar) elmúlt a hatása és ismét használnom kellett, aztán azon kaptam magam, hogy mintha önkéntelenül is rászoktam volna, felkentem, jó volt, elmúlt, újra bekentem. Szóval a tartóssága nem a legjobb és nagyon cserepes ajkakkal nem is tud mit kezdeni. Én nem vennék többet, és kicsit drága, ahhoz képest, hogy egy közepes termék" - hívta fel a figyelmet az ár-érték arány fontosságára a tesztelő.

Carmex Original Stift SPF1 5 - 1100 F

"A szájápolókkal, ajakbalzsamokkal eléggé szkeptikus vagyok. Télen nagyon sokszor kiszárad a szám, ha ennek tetejébe még valami nátha is összejön,és bedugul az orrom, akkor aztán igazán kicserepesedik az ajkam. Többféle kencét, készítményt kipróbáltam és be kell valljam, az ára miatt reméltem, hogy ez talán végre jobb lesz, mint a többi. Az ígéret szerint 'az aktív mentolnak köszönhetően azonnali hűs érzéssel csillapítja a kipirosodott ajkakat, enyhíti a fájdalmat, elpusztítja a baktériumokat és enyhíti a kellemetlen érzést, amit a kicserepesedés okoz, finoman ápolja az ajkakat és eltávolítja az elhalt hámsejteket'- ez pedig nagyon jól hangzott.

És tényleg jó. Való igaz, hogy mentolos íze van, de az én számnak kifejezetten jól esett. Az illata kellemes, mentolos, nekem a régi, vietnami balzsamot juttatta eszembe. Az állaga szilárd, felkenve nagyon sűrű, de még ez is meglepetést okozott. Egy része ugyanis pillanatok alatt beszívódott és csak a bizsergető érzés maradt, valamint egy vékony, fénylő, puha réteg. Tényleg felpuhította a számat, pár nap alatt elmúlt a cserepesedés is. Állítólag gyógyítja és fertőtleníti a herpeszt, sőt, megelőzi kialakulását. Ha nagyon muszáj negatívat írnom, akkor talán az mínusz pont, hogy összetevői között kőolaj is található" - elemezte ki alaposan a terméket a kolléga.

dr. Organic Pomegranate Lip Balm - 1299 Ft

"Az ígéretek szerint: 'Hidratálja, védi, megfiatalítja az ajkakat. Tápanyagokban gazdag ajakbalzsam, mely a gránátalma antioxidáns tulajdonságait egyesíti a shea vaj nyugtató és hidratáló hatásával és az E-vitaminnal. 15-ös fényvédő faktora véd a káros UVA és UVB ellen. Nem tartalmaz parabeneket, SLS-t, mesterséges színezéket, illatanyagokat és tartósítószert.'  Ráadásul van benne 20 százalék ellágsavat is. Fogadjunk, hogy ön se hallott róla soha. Nos, ez egyfajta polifenolszármazék, és többek közt a gránátalmában található meg. Azt nem tudom, hogyan lehet ebben több mint 20 százalék a teljes termékhez viszonyítva, amikor gránátalma olajat is csak nyomokban tartalmaz, de lépjünk túl ezen, akárcsak azon, hogy sehol nem találtam arra utaló jelzést, hogy a termék valaha biominősítést szerzett volna. Ami biztos, hogy színezéket, parfümöt és kémiai fényvédőt tartalmaz, de ha ön nem allergiás, ezek nem fognak gondot okozni.

Használat: csavaros szisztéma, ha kicsit odanyomom a számhoz, akkor visszacsúszik a tokba, ráadásul balkezesként azonnal rossz irányba tekertem el. Empirikus kísérletem alapján a jobbkezesek is az órával ellentétes irányba kezdik el a folyamatot. Az illata jó, íze nincs, fénye viszont van. Nekem nem szokott kicserepesedni a szám, de nem rossz érzés hordani, számomra semmilyen extrát nem okozott. Ami biztos: nem fiatalodott meg a szám."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek