Formálja hasizmát mókás gyakorlatokkal

Tud egy lábon állni? És egy folyton billegő felületen, súlyzózás közben? Vagy próbált már labdán guggolni? Mi már igen, és bátran kijelenthetjük, hogy ha nekünk sikerült, akkor egy kis gyakorlással, és persze a szakértő instrukcióival bárki elsajátíthatja ezeket a mutatványokat, melyeket még Hugh Jakcman is imád

A jól megszokott hasprések és könnyen sérüléshez vezető felülések helyett más alternatívát kerestünk, hogy feldobjuk egy kicsit a már-már unalmassá való hasedzéseket. Szerencsére elég hamar belefutottunk egy újfajta óratípusba, amely a törzs általános fejlesztésére és erősítésére helyezi a hangsúlyt, sőt, sokkal jobban hat a hasizmokra, mint a hagyományos gyakorlatok. Rögtön ki is próbáltuk Gaál Attila stability óráját az F&M fitness and more-ban. Be kell valljam, elsőre hátrahőköltem az eszközök láttán. Íme egy kis ízelítő: 

A riadalom után aztán belevágtunk és elég hamar leizzadtunk, de már nem a félelemtől, sokkal inkább a koncentrációt igénylő feladatoktól. Az edző korábban elmondta, hogy a törzs olyan izmait fogjuk most igénybe venni és edzeni, amiket általában sokan kihagynak a napi edzésrutinjukból. Hát mit ne mondjak, a fittlabdán egyensúlyozva sem próbáltam még TRX-ezni, de azt rögtön éreztem, hogy nem csak a törzs- (core), és hasizmaimat veszik igénybe a feladatok, hanem szinte az egész testemet használnom kell. 

Nehéz lenne leírni, de szerencsére videó is van róla: 

"Stability Training® a törzsizom fejlesztésén kívül az egyensúly fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, mert az egészségünk megőrzése szempontjából is fontos az izületek körüli izomzat megerősítése. De erre azért is szükség van, hogy gyorsabban fejlődjön a sportteljesítményünk. Ha például olyan sportot űzünk, amely gyors irányváltoztatást, egyensúlyozást igényel (síelők, focisták stb.), ott bizony az ízületek állapota kiemelten fontos, és ha nem elég erősek ezek az izmok, könnyebben szenvedhetünk sérülést" - magyarázta közben Gaál Attila, személyi edző. 

Egyensúlyoztunk hengeren, fittlabdán, instabil deszkapárnán, miközben súlyzós gyakorlatokat végeztünk, vagy épp TRX-eztünk. Őszintén szólva biztosra vettem, hogy ha valaki, akkor én biztosan hatalmasat fogok esni és összetöröm magam. De nem így történt, sőt! Ez valószínűleg azért van, mert az edző mindig pontos, és részletes instrukciókat adott egy-egy feladathoz: hogyan álljunk neki, melyik izmunkat kell érezzük, ami dolgozik, mire figyeljünk, stb. Ami elsőre számomra lehetetlennek tűnt, azt végül saját meglepetésemre is könnyedén (na jó, azért annyira nem könnyen) elvégeztem. 

Sikerélményben tehát nem volt hiány, és egyáltalán nem unalmas, sőt, változatos, mókás óra volt. És, hogy mennyire mozgatott át? Legyen elég annyi, hogy másnap elég nehezen lépcsőztem és valami számomra egészen fura módon a testem eddig számomra ismeretlen izmairól is megtudtam, hogy léteznek. 

Honnan ered a Stability Training®?

Az egész koncepció folyamatosan alakult ki a fejemben. Edzőként dolgoztam a Kanári- szigetek egyikén, Lanzaroten, és szabadidőmben - a szörfözés és spanyol tanulása mellett - a TRX gyakorlatokat próbáltam nehezíteni. Így sikerült a fittlabdával kombinálni néhány gyakorlatot. Majd itthon az F&M-ben edzőként gondolkodtam, hogyan lehetne érdekesebbé, nagyobb kihívássá alakítani a gyakorlatokat. Néhány extrém sportokat űző vendégem és saját érdeklődésem miatt is egyre inkább belemerültem az új gyakorlatok kipróbálásába. Fittlabdával, dinerpárnával, instabil steppaddal kombináltam össze egyre több gyakorlatot. Ezeken a legtöbb gyakorlatot ugyanúgy végre tudjuk hajtani, csak mindemellett ügyességet, core izomzatot, egyensúlyt is fejleszt. Valamint sokkal izgalmasabbá válik általa az edzés. Majd megismerkedtem az indoboarddal, és én is elkezdtem alkalmazni ezt az instabil eszközt.

Valahogy így alakult ki a Stability Training®. Bár a kialakult nem a legjobb szó, mert szerencsére nap, mint nap találok ki új gyakorlatokat, amikkel egyre magasabb szintre lehet emelni képességeinket.

Figyelem! A gyakorlatokat otthon, egyedül senki ne próbálja ki, mert megfelelő edzettség és szakértői segítség nélkül sérülésekhez vezethet!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek