#ÉLETEM

A rosszfiúk szeretnek a leginkább szelfizni

2015. január 19., hétfő 14:46

Vajon mi befolyásolja azt, hogy mennyit posztolunk magunkról a közösségi oldalakra, hogy mennyire akarjuk megmutatni magunkat, a rólunk készült képeket? És mitől függ az, hogy ki kattan rá a szelfizésre? Amerikai kutatók most erre keresték a választ, és a férfiak esetében meg is találták. 

A Personality and Individual Differences nevű lapban közölt online kutatás során 18 és 40 év közötti férfiakat vizsgáltak a kutatók. Arra voltak kíváncsiak, hogy különböző tulajdonságok hogyan befolyásolják a közösségi média használatát, a szelfizést és a fotók szerkesztgetését. A vizsgált tulajdonságok között volt az, hogy valaki mennyire hajlamos önmagát tárgyként kezeli, és  a sötét hármasnak nevezett személyiségjegyek, vagyis az önimádatot takaró narcizmus, az impulzív, érzéketlen viselkedést leíró (nem klinikai súlyosságú) pszichopátia valamint a másokat eszközként használó machiavellizmus. 

shutterstock 242120332

Az eredmények szerint az ön-tárgyiasítás és a narcizmus jól bejósolja azt, hogy valaki mennyi időt tölt a közösségi oldalakon, és mennyit bíbelődik saját képeinek csinosítgatásával, míg a pszichopátia és a narcizmus a posztolt szelfik számának megbízható előrejelzője. Tehát, aki odavan önmagáért és impulzív, empátiahiányos típus, az szeret a leginkább szelfizni. 

És, hogy ki jár jól mindezzel? A nők, nyilván. A nők ugyanis valamiért férfiasnak, vonzónak találják ezekkel az egyébként nem éppen pozitív személyiségjegyekkel bíró férfiakat, meg különben is: a nők, legalábbis az éppen ovuláló nők alapból a rosszfiúkra buknak, és ha a rosszfiúk szeretnek magukról klassz képet posztolni, ráadásul sokat, azzal jó néhány nő hétköznapjait feldobják. Tesztelje csak, hogy mennyire! Azzal pedig, hogy ezt is megtudta róluk, talán könnyebben kerüli el, hogy úgy igazán önsorsrontóan beleválasszon legközelebb.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta