Adrenalinlöketre vágyik? Ezek a világ legextrémebb célpontjai

Unja a kötelező turistalátványosságokat? Válasszon a pénztár előtt sorban állás és a turistacsoportban tülekedés helyett valami extrémebb elfoglaltságot! Íme a helyek, ahol igazán szokatlan dolgok történnek az emberrel a világ legmeredekebb lépcsőjének megmászásától, az erjesztett rája kóstolgatásáig. A turistamentességet persze nem garantáljuk, de biztosan nem lesz akkora tömeg, mint Disneylandben!

A világ legmagányosabb helyei Olaszországban és Észak-Írországban

Elsőként az antiszociális utazóknak adunk néhány tippet: hallott már például az olasz Riviéra tengeralatti Jézus-szobráról, vagy a kísértet-járta észak-ír Sötét Sövényről? Ha utálja a tömeget, biztosan tetszeni fognak önnek ezek a látnivalók. 

Az olaszországi Portofino nem csak arról híres, hogy itt nyaral George Clooney. A festői városka kikötőjétől nem messze a tenger mélyén áll ugyanis egy Jézus-szobor, a Mélység Krisztusa (Il Cristo degli Abissi). A két karját a felszín felé emelő, két és fél méteres bronzfigurát 1954-ben készítette Guido Galletti, és az első olasz készülékes búvárnak, Dario Gonzattinak állít emléket, aki 1947-ben egy merülés során itt vesztette életét. A tizenhét méteres mélységben található szobornál minden évben megemlékezést tartanak: július utolsó szombatján úszó mécseseket bocsátanak vízre, a búvárok babérkoszorúval ékesítik fel Jézus fejét, a parton pedig éjszakai misét tartanak. Egyébként Máltán is található egy víz alatti Krisztus, ez azonban jóval újabb darab: II. János Pál pápa 1990-es látogatásának emlékére állították fel.

Észak-Írország egyik legromantikusabb, és ingyenesen látogatható helyszíne a Ballycastle közelében fekvő Sötét Sövény (Dark Hedges). Ez nevével ellentétben nem sövény, hanem egy fasor, ahol fantasztikusan ívelt formákban növő, kétszáz éves bükkfák összefonódó ágai árnyékolják be az utat. A fákat még a Stuart család ültette az 1800-as években, a György-kori udvarházukhoz vezető út díszeként. A Gracehill udvarházban ma már golfklub működik, a fasor azonban igazi kísértetjárta hely: a legenda szerint néha egy titokzatos nőalak suhan végig az úton, és eltűnik, amikor elér az utolsó bükkfáig.

Egyes vélekedések szerint a Szürke Hölgy egy közeli udvarházban meggyilkolt szolgálólány szelleme, mások úgy tudják, a Hölgy az út mellett fekvő, rég elfeledett temető sírjából kiszökött, nyugtalan lélek. A nyomasztó legenda ellenére az út igen népszerű helyszíne az esküvői fotóknak, napsütéses napokon egymást kerülgetik az ölelkező jegyespárok és fotósaik az úton. A Trónok harca egyik epizódját is itt forgatták, a második évad zárójelenetének fináléjában láthattuk a ködbe burkolózó fasort.

Olvasna még kihalt és kísértet-járta helyekről? Ebben és ebben a cikkünkben bőven talál még hasonlókat.

A világ legizzasztóbb lépcsői Amerikában és Norvégiában

2014 júliusa óta az amerikai Kansas City büszkélkedhet a világ legmagasabb és leggyorsabb vízi csúszdájával, mely a The Verrückt névre hallgat. Az 51 méter magas csúszda tetejére egy 264 lépcsőfokból álló csigalépcső leküzdésével juthatunk fel. Ha kifújtuk magunkat, már csak egy kis bátorságot kell gyűjtenünk, hogy neki merjünk indulni a csúszdán, melyen akár a 104 kilométer per órás sebességet is elérhetjük. Érdemes bátornak lenni, különben mehetünk vissza a rettenetes csigalépcsőn.

739 méteres szintkülönbség és 4444 lépcsőfok jellemzi a Norvégiában található Florli lépcsőt, melyet a világ leghosszabb fából épült lépcsőjeként tartanak számon. Így aztán érdemes odafigyelni minden egyes nyikorgásra lépcsőzés közben, nehogy baleset legyen a vége.

A Hawaii Oahu szigetén található 3922 fokból álló Haiku-lépcsősor olyan veszélyes, hogy illegális felmenni rajta. Az amerikai haditengerészet építette 1942-ben, és a háborút követően a vakmerő hegymászók kedvencévé vált. 1987-ben azonban biztonsági okokra hivatkozva lezárták, és továbbra is szigorúan őrzik, annak ellenére, hogy 2003-ban még fel is újították a lépcsősort.

További izzasztó lépcsőket ezen a linken talál.

Extrém strandolás: fürdőzés gyengeáramos vízben Japánban

Japánban az onsen, vagyis a fürdő etikettjét érdemes elolvasni belépés előtt, nehogy pár szabály meglepetést okozzon. A tetovált vendégeket például be sem engedik: ezzel a regulával a szervezett bűnözést és az esetleges leszámolásokat igyekeznek távol tartani a fürdőtől. A yakuzák testét ugyanis tetőtől talpig fantasztikus, színes tetoválások (irezumi) borítják - Japánban a rendes emberek nem viselnek tetoválást. Persze a nyugati turisták esetében kicsit engedékenyebbek, nem valószínű, hogy egy naplementébe ugró delfin a viselője onsenből való kitiltását eredményezné, de erre is volt már példa. Mivel az onsent mindenki pucéran használja, fürdőruhára nem lesz szükségünk, egy kis törölközőre azonban igen, amit mosakodásnál mosdókendőnek használhatunk, majd a fürdőterületre érve tegyük a kád mellé, esetleg a fejünkre.

A fürdőben ne számítsunk hatalmas medencére: általában több kicsi, négyszögletes kád áll a padlóba süllyesztve (bár vannak olyan fürdők is, ahol nagyobb, kültéri medence fogad). Ezekben általában ketten szoktak egyszerre ejtőzni. A víz típusa az onsent tápláló forrástól függ, vannak kénes, vasas, sós vizek is, a kénes víz például rendkívül büdös. Ahol kolléganőnk járt, ott volt egy sárgás és egy sötétzöld színű vizet tartalmazó kád is, és egy olyan is, aminek enyhén csípett a vize: ebbe a kádba (denkiburo) ugyanis konkrétan gyenge áramot vezettek. Utóbbin egy nagyon öreg nénivel osztozott, és mindketten jó egészségben távoztak a fürdőből. Álmodozna még egy kicsit különleges strandolásokról? Ide kattintva megteheti.

Extrém ízélmények Izlandon

Gyakori látvány az izlandi benzinkutaknál közvetlenül a csokipult mellett a szárított hal, a helyiek egyik kedves csemegéje. Jeles napokon pedig a szárított halnál jóval különlegesebb csemegékre is számíthat az ember. Ünnepi ételkülönlegességeik többségéről elmondható, hogy az illatuk, az állaguk és esetenként az ízük is igen speciális. Hogy csak egyet mondjunk: ott van a súrsaðir hrútspungar, ami tejsavóban pácolt sós bárányhere; de nagy becsben tartják a birkaagyat is. 

Első hallásra nagyon furcsa, hogy Izlandon nem tilos a bálnavadászat – részben ezért sem lépnek be az EU-ba, mert ott meg tilos –, ezért ha valakinek erre van gusztusa, ott kipróbálhatja a bálnahúst. A hákarl, a fermentált cápa, amit ha frissen szolgálnának fel, mérgező és élvezhetetlen lenne. Hasonlóan mérgező, de fermentálva fogyaszatható a kæst skata, azaz a rothasztott rája, ami egy Izland vizeiben előforduló rájafajtából készül. Legalább négy hétig kell erjeszteni, ennyi idő alatt tűnnek el belőle a mérgező anyagok. Aki türelmetlen, és nem bírja ki, az meghal. A halat általában ősszel fogják ki, felakasztják, besózzák – régen állítólag le is pisilték , és szenteste előtt egy nappal, december 23-án, a Þorláksmessa ünnepén fogyasztják már akik kibírják az erjesztett rája elkészítésével járó irtózatos, ammóniaszagú bűzt.  

Reykjavíkban egy halom jó étterem van: az egyik, ahol fenségeset ettünk, az építészetileg is pazar Harpa zenei központ étterme, a másik a Restaurant Reykjavík, ami az ország egyik legrégebbi étterme, és szépen megőrizte a letűnt korok hangulatát. Izland rettentő drága, ezért érdemes ide napközben betérni, és elérhető áron a Seafood-Buffet kínálatából válogatni. Ha pedig autentikus (vagy közel autentikus) vikingélményt keresünk, akkor irány a fővárossal mára szinte egybenőtt Hafnarfjördur, itt pedig a Fjörukráin étterem, aminek a berendezése és a kínálata is a vikingeket idézi. Kollégánk itt evett egyszer cápauszonyt, melyről inkább csak ennyit mesélt: "furcsa volt". További ételkülönlegességekért olvassa el korábbi összeállításunkat a Travelón.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra