10 jel, ami azt mutatja, hogy ön alkoholista

Ön is volt már úgy, hogy alig várta, hogy hazaérjen és bedobhasson egy pohár italt, oldandó az egész napos feszültséget, és hogy könnyebben el tudjon aludni? Ha igen, rossz hírünk van: ön alkoholista. Legalábbis a Daily Mail egyik cikke szerint ez már jelenthet alkoholizmust. De még mi? A hajtás után elolvashatja.

Éjszakai vécérejárás

Ha többször is felébred éjszaka, hogy vécére menjen, az már utalhat arra, hogy több alkoholt iszik, mint amennyit a szervezete kezelni tud” – figyelmeztet Rizwan Hamid sebész-urológus szaktanácsadó, a London Urology szakmai szervezet tagja. „A szervezetünk antidiuretikus hormont termel, ami szabályozza a testben lévő vizeletmennyiséget. Ez a hormon utasítja a vesét, hogy koncentráltabban állítsa elő a vizeletet, amitől csökken a mennyiség. Ezért nem kell annyiszor vécére mennünk éjszaka, mert ilyenkor több ilyen hormon termelődik. De amikor alkohol van a szervezetben, e hormon a termelése csökken, emiatt megint csak több vizelet válik ki” – vezeti le az összefüggést Hamid. „Ha valaki szabályosan iszik, normálisan úgy kel fel és megy vécére, mint bármikor máskor, de ha ön még nincs 65 éves, éjjel egyáltalán nem is kellene felkelnie. Még a 65 felettieknek sem szabad egynél többször kimenni.

Száraz szemek ébredéskor

„Az alkoholfogyasztás érezhetően szárazabbá teheti a szemeket” – mondja Rob Scott, a birminghami BMI The Priory Hospital szemésze. Az alkohol az egész testet dehidratálja, a hatása ugyanúgy felfedezhető a nyálkahártyákon és a könnyben is, ami befolyásolja a szem nedvesítését. „A szemei könnyebben összeragadnak, amikor alkoholt fogyaszt” – mondja Scott professzor. 

„Az Ophthalmology című folyóirat egyik, 2012-es tanulmányában pár emberrel a súlyuknak megfelelő mennyiségű tiszta alkoholt itattak (ami kb. 63,5 kg-os személynek 9 és fél deciliter erős sör). A kísérletben résztvevőknek reggel 8 órakor több száraz folt volt a szemük körül, mint azoknak, akik nem ittak alkoholt. 

Szóval, ha rendszeresen száraz szemekkel ébred, érdemes elgondolkodni azon, hogy nem az alkoholbevitel-e az oka.

Már alig várja az esti piáját  

„Ha egy üveg bor lebeg a szeme előtt egy nehéz napon keresztül, az már komoly probléma jele lehet” – állítja Claudia Bernat, a londoni Priory Hospital szaktanácsadó pszichiátere.

Bernat úgy látja, sokan  gondolhatják azt, hogy nincs alkoholproblémájuk, hiszen nem nyúlnak hozza gyakran, de ha már napközben is azon ábrándoznak, milyen jó lesz hazaérve inni egyet (ahelyett, hogy mondjuk az után vágynának, milyen jó lesz látni a családjukat), ez már figyelmeztető jel lehet.

„Az emberek öngyógyításra használják az alkoholt, különösen ha depressziósak vagy szoronganak” – mondja az orvos. „De az alkohol épp a depresszió jeleit váltja ki, így általában csak ront a helyzeten. Ha már ezzel gyógyítja magát, túl késő. Meg kell próbálni felismerni a helyzetet, mielőtt ez megtörténne. Ha gyakran kapja magát azon, hogy arról ábrándozik, mit is fog inni nemsokára, nos, ez már lehet nyomravezető.” 

shutterstock 186566120

Emésztési és bélproblémák

„A gyomorproblémák, mint például a hasmenés is jelezhetik, hogy többet iszik a kelleténél.” – mondja David Sanders, a sheffieldi Royal Hallamshire Hospital professzor-gasztroenterológusa. „Ez azért fordulhat elő, mert nem szívódik fel a megivott összes folyadék, és az eredmény nedves ürülék lesz. A könnyedén nem leöblíthető széklet pedig azt jelezheti, hogy a máj erőlködik, hogy megbirkózzon a feladattal” – teszi hozzá Andrew Langford, a British Liver Trust alapítvány vezérigazgatója.  „Ennek a rendszeres előfordulása korai figyelmeztető jel lehet arra nézve, hogy a mája nem tudja megfelelően lebontani a zsírt, mert többnyire az alkohol lebontásával van elfoglalva.”

„Ugyanígy , ha a vizelete a szokásosnál sötétebb – és tudja, hogy nincs kiszáradva –, ez is korai figyelmeztető jele lehet annak, hogy a máj nem szűri ki rendesen az emésztőrendszerben felgyülemlett halott vérsejteket és egyéb hulladékanyagokat. Ez olyankor fordulhat elő, amikor komoly májbetegség kezdődik – de azt is jelentheti, hogy veszélyben van.”

shutterstock 102206479

Mogorva és feledékeny

„Bár a lefekvés előtti néhány korty ital segíthet az elalvásban, ám szakaszos alvásciklust eredményez, és emiatt fáradt marad” – mondja Guy Meadows a londoni The Sleep School klinikai igazgatója. „Az alkohol stimulánssá válik, amikor a szervezet lebontja, felszabadítva a cukrokat és egyéb anyagokat, amelyek többször felébreszthetik álmából. Ugyanakkor megakadályozza a gyors szemmozgásos álomfázisba (Rapid Eye Movement) kerülést, amiben a legtöbb álmunk fellép, és ami igazán fontos volna, mert ez segítsi az agyműködésünket a hangulat és memória területén. A nem elegendő REM-fázis azt jelenti, hogy ébredéskor nemcsak fáradtabbnak érezzük magunkat, de mogorvábbak és feledékenyebbek is lehetünk.”

Rapid Eye Movement (REM)

A légzés ilyenkor szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt. A REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik (rövid időre, néhány másodpercre) de erre a reggeli felébredésnél nem emlékszünk. Forrás: Wikipédia.org

Nehezen csiccsent be

„Az, hogy meg tud inni pár pohár italt anélkül, hogy becsípne, gyakran annak a jele, hogy túlságosan is rendszeresen fogyaszt alkoholt” – mondja Sarah Jarvis, a Drink-Aware orvosi tanácsadója. 

„Ez azért van, mert a rendszeres alkoholfogyasztás hatására a szervezetben kiépül az alkohol rövidtávú hatásával szembeni tűrőképesség. Az etilalkohol miatt érezzük azt, hogy be vagyunk rúgva. Az ital tiszta alkohol része gyorsan a véráramba kerül, és a központi idegrendszerre és az agyra gyakorol hatást: emiatt romlik az egyensúlyérzékelés, illetve beszélünk érthetetlenül. A testnek olyan enzimeket kell termelnie, amik lebontják és eltávolítják az alkoholt, de ha rendszeresen iszik, a test egyre több lebontó enzimet állít elő, ahogy „megtanul” keményebben dolgozni, emiatt bánik el gyorsabban az alkohollal” – magyarázza dr. Jarvis. „Az emberek azt hiszik, hogyha a rövidtávú hatást jobban tűrik, nincs hosszútávú kockázat, de ha valamit, akkor a májkárosodás kockázatát növelik. Ennek oka, hogy nemcsak az alkohol maga teszi tönkre a májsejteket, hanem az alkohol lebontásából származó mérgek is.

shutterstock 59310565

Fogproblémák

„Csak mert a fogai jól néznek ki, amikor a tükörbe mosolyog, nem jelenti azt, hogy az alkohol nem hagyja ott a nyomát. Például a vörösborfoltok a fogak belső részén – a nyelvhez közel – és a fogak közötti felületeken jelennek meg először” – magyarázza dr. Sameer Patel, a londoni Elleven Dental igazgatója. „De ne örüljön az sem, aki fehérbort vagy sört iszik, mert ezek az italok könnyen okozhatnak fogeróziót, amely a fogzománc károsodása. Ennek jelei, hogy a fogak elkezdenek sárgulni és érzékenyebbek lesznek.”

„Szép napbarnított a bőre”

„Ha valaki azt mondja önnek „Milyen jó színe van, csak nem nyaralni volt?”, miközben erről szó sincs, akkor jogosan gyanakodhat arra, hogy enyhe sárgaságot kapott – ez pedig májbetegség jele lehet” – figyelmeztet Andrew Langford.

„A sárgaság okozója az epefesték, a bilirubin felszaporodása. Ennek 85 százaléka a vörösvérsejtek lebomlása során képződik, mely fiziológiás körülmények között a lépben megy végbe. Ezt követően a bilirubin a véráram útján a májba jut, ahol a májsejtek víz által oldékonnyá alakítják, majd az epében kiválasztják. Az epevezetéken keresztül ez a nyombélbe jut, majd 80 százaléka a széklettel kiürül, 20 százaléka pedig a bélből visszaszívódik. 

Idővel az alkohol károsítja a májsejteket és a hegeket, ahogy a máj igyekszik önmagát helyreállítani, és emiatt a máj nem képes a vérből a méreg- és salakanyagokat kiszűrni – beleértve a bilirubint is. Nem árt figyelni a szemfehérjét, hogy nem sárgul-e. Ez gyakran a sárgaság legfeltűnőbb korai fázisa.”

Két üveg bort visz magával a buliba

„A test függővé válhat az alkoholtól – ahogyan minden más drogtól is” – mondja dr. Sarah Jarvis. „Ahogy a tűrőképessége kiépül, azonos hatás eléréséhez egyre nagyobb mennyiségű alkohol szükséges. Az, hogy már két üveg piával érkezik egy buliba, mondván, akkor is legyen mit inni, ha elfogy az egyik, árulkodó jele lehet az alkoholfüggésnek. Hasonló visszajelzésnek fogható fel, ha esténként egyre nagyobb pohárból iszik.

+1: Nem akar magára ismerni a cikkben

Bár elolvasni elolvasta a posztot, ismerősek is a felsorolt jelenségek, mégsem gondolja úgy, hogy önre is vonatkoznának a különböző állítások. Persze, nem azt mondjuk, hogy ne igyon meg néha-néha esténként egy pohár bort, de ha már mindennapos rutinná vált, az tényleg nem jó. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek