#ÉLETEM

Kisgyereke van? Most nem szabad elcsesznie!

2015. január 9., péntek 19:02

Tudjuk, hogy gyerekkori tapasztalataink, az a mód, ahogy a szüleink bántak velünk, ahogy kapcsolódni tudtak hozzánk, az a minta, ahogy neveltek, gondoztak, szerettek minket, amit tudatosan vagy tudattalanul közvetítettek felénk az egész felnőtt létünket meghatározza. A személyiségünk, a hiedelmeink, az értékeink, az, ahogy kezeljük az emberi kapcsolatainkat, ahogy viszonyulni, kötődni tudunk egymáshoz mind a szülőkkel való korai tapasztalatainkban gyökereznek. Egy friss kutatás most azt is bebizonyította, hogy a szülők életre szóló hatása alól az iskolai teljesítményünk sem kivétel.  

A Child Development nevű szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy a szülőkkel, gondozókkal való korai tapasztalatok minősége maradandó és folyamatos hatást gyakorolnak a gyerekek szociális és iskolai fejlődésére. A kutatásban 243 szegénységben született ember vett részt, akiket 32 éven át, születésüktől kezdve kísértek nyomon a kutatók. A kísérletben részt vevők első három életévében a kutatók megfigyelték a szülő-gyerek interakciókat, később a gyerekek számos tesztet töltöttek ki, a kutatók tanároktól kértek jellemzéseket, majd húsz, harminc évre rá a személyes interjúk következtek.  

shutterstock 181405682

Az eredmények szerint a gyerekek szülőkkel való első néhány éves tapasztalata kritikus szerepet tölt be a szociális élet és iskolai teljesítmény alakulásában,  nemcsak az élet első két évtizedében, de felnőttkorban is. Az első néhány év tehát különösen fontos gyerek életének, jövőjének szempontjából, és különösen nagy a szülők felelőssége ebben az időszakban. A gyerekek életére a legpozitívabb hatással az érzékeny gondviselés volt, az, amikor egy szülő képes volt azonnal és megfelelően reagálni a gyerek igényeire, pozitívan állni a gyerekhez és képes volt biztonságos bázist teremteni a világ felfedezéséhez. A cél tehát ez, türelmet, kitartást és sok energiát kívánunk hozzá!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta