Megvan mitől lesz valaki jó tanuló

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó tanuló legyen? Ész, nyilván. Legalábbis elsőre ez tűnhet az egyik legfontosabb jellemvonásnak a tanulmányi sikerek szempontjából. Egy friss kutatás szerint azonban nem IQ a legmeghatározóbb abban, jól nyomjuk-e végig az iskolát vagy sem: az élményekre való nyitottság és a lelkiismeretesség ennél négyszer fontosabb.

A Learning and Individual Differences szaklapban megjelent metaanalízis során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a személyiségnek milyen jellemzői befolyásolják az iskolában mutatott aktivitást és a tanulmányi eredményeket. A végkövetkeztetés pedig az, hogy a nyitottság és a lekiismeretesség messze ver mindent. Persze ezek átfogó jellemvonások, amiket ha alaposabban kibontunk, kiderül, hogy egy csomó más - tanulás szempontjából fontos - tényező tapad hozzájuk. Az élményekre való nyitottság például nagy képzelőerővel, az érzésekre való érzékenységgel, az intellektuális kíváncsisággal és a változatosság keresésével jár együtt, míg egy lelkiismeretes ember fegyelmezett is, kötelességtudó és képes előre tervezni. A vizsgálat szerint pedig azok, akikre nagyon jellemzőek ezek a vonások átlagosan egy jeggyel jobb eredményeket szereznek társaiknál.

shutterstock 211281496

Dr. Arthur Poropat a kutatás vezetője szerint ezek az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a tanulásba fektetett energia és az, hogy ez az energia mennyire fókuszált legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint az IQ. Ráadásul a jó hír az, hogy az intelligenciával szemben a nyitottság és a lelkiismeretesség fejleszthető, tanulható és tanítható. Szóval, hajrá!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra