Nyolc újévi fogadalom, amit jobb, ha elfelejt

Mielőtt listát írna a 2015-ös fogadalmairól, olvassa el, melyek azok az ígéretek, amelyeket érdemes kihagyni, ha jót akar magának. Egy évvel ezelőtt persze már összegyűjtöttük, hogy milyen fogadalmak áshatják alá a fogyókúrát, de az új kezdet nemcsak diétázásból áll, és bőven akadnak olyan mondatok, amiket szintén kerülnie kell annak, aki egészségesebb vagy egyszerűen csak jobb életre vágyik. A Livestrong.com gyűjtéséből válogattunk, részletek a hajtás után!

1. Húsvétra 10 kilóval leszek könnyebb!

Egyszerűnek tűnik így számszerűsíteni a céljainkat, de nem biztos, hogy hatékony, mert a határidő közeledtével egyre feszültebbek, stresszesebbek lehetünk, amivel veszélybe kerülhet az addig elért eredmény. Kisebb az esély a kudarcra, ha apró és rövid távú célokban gondolkozunk, amelyek természetesen egyre közelebb visznek minket az áhított állapothoz, súlyhoz. 

shutterstock 126930908

2. Nem engedek a kísértésnek!

Számtalanszor írtuk már mi is, hogy nem érdemes megfosztani magunkat minden élvezettől. Ashley Yandle fitneszszakértő szerint már az is jó, ha nyolcvan százalékban egészségesen étkezünk, ami azt jelenti, hogy hetente pár alkalommal kicsit elengedjük magunkat, beleférhet még akár egy sajtburger is, csak ne essünk túlzásba. "Nem számít, hogy mennyire csodálatosan van összeállítva a diéta vagy az edzésterv: ha nem tudjuk tartani magunkat hozzá, akkor nem ér semmit" - mutatott rá Yandle.

3. Mindennap meditálok!

A meditáció remek és nagyon hasznos dolog, de ha csak most ismerkedik vele, akkor nem feltétlenül kell minden egyes nap foglalkozni vele, mert hosszú távon rosszul sülhet el. Ez szinte minden napi szintű célra igaz, hiszen amint újra beindul a mókuskerék, úgy lesz egyre nehezebb betartani őket, és a frusztráltság, csalódottság miatt szépen abba is hagyunk mindent még azelőtt, hogy jó szokásként rögzülnének. Először csak hetente néhányszor meditáljon 5 percet, és ha sikerül magát tartania ehhez a gyakorisághoz, akkor tegye a napi rutin részévé. 

4. Rend a lelke mindennek!

Szeretné, ha élete minden egyes területén rend uralkodna? Ez elég nagyszabású terv és a bukás szinte kódolva van. Ne legyen telhetetlen, akárcsak a fogyásnál, itt is kisebb célokat tűzzön ki maga elé. "Határozza el, hogy hetente kitakarít és rendbe rak egy szekrényt otthon vagy egy fiókot az irodában. Ha elég specifikus és kivitelezhető egy feladat, akkor kisebb az esély arra, hogy elmegy a kedve tőle és mindent felad" - tanácsolja Jean Costa-McCutcheon pszichoterapeuta. (Itt olvashat arról, hogyan csinálhat egy rumlis lakásból/házból szerethető otthont!)

stockfresh 1639332 fed-up-of-housework sizeM

5. Jobb leszek valamiben!

Egészségesebb leszek! Keményebben dolgozok! Jobb leszek! Ezek mind túl általános fogadalmak, és nehéz megmondani, hogy mégis pontosan mi a cél, mikor érünk el a fordulóponthoz. Lehet, hogy úgy érezzük majd, elérhetetlen a cél és ezért feladjuk a küzdelmet. Betsy Sobiech, a Tiara International egyik alapítója azt tanácsolja, hogy olyan ígéretet fogalmazzunk meg, ami egyértelmű és egy nagyobb célt jelképez. Ha például jobb barát szeretne lenni, akkor fogadja meg, hogy tényleg személyre szóló ajándékokkal, esetleg saját kezűleg készített üdvözlőlapokkal lepi meg kedves ismerőseit. 

6. Idén összeházasodunk!

Szép dolog a szerelem, de nem illik valakit ultimátummal rávenni arra, hogy örök hűséget fogadjon, mert ezzel rögtön védekező pozícióba kényszerítjük, és ha számunkra látszólag kedvező döntést is hoz, nem biztos, hogy tényleg jó lesz hosszú távon. Ez érthető. A szakértők szerint ilyenkor azt érdemes megfogadni, hogy kiderítik, a céljaik, a fontos értékek mennyire vannak összhangban egymással. Sajnos arról nincs szó a cikkben, hogy innen hogyan tovább. 

7. Bármilyen régi fogadalom

A káposzta nem jó felmelegítve, és ez nemcsak a párkapcsolatokra igaz. Ha egy fogadalmat már az előző évben sem sikerült betartania, akkor engedje el, nem muszáj mindent újrahasznosítani, főleg, ha már több éve szerepel a listáján az adott ígéret. Persze ha úgy érzi, hogy most sokkal erősebb, sokkal motiváltabb vagy nyitott a külső segítségre, akkor hajrá, fusson neki még egyszer. 

shutterstock 144146506

8. Bármilyen negatív fogadalom

Nem iszok kávét, nem tévézek annyit, nem bosszantom fel magam minden apróságon - ezeket mind felejtse el. Betsy Sobiech szerint ugyanis a negatív fogadalmakat sokkal nehezebb betartani, mert egy olyan cselekedetre kell így koncentrálnunk, amit megpróbálunk elkerülni, ez pedig nem ad elég motivációt. Mit lehet tenni? Ügyesebben kell megfogalmazni a magunknak tett ígéreteket, mondjuk fogadja meg azt, hogy minden reggelt egy pohár friss vízzel indít vagy azt, hogy őszre annyira fitt lesz, hogy egy nagyobb futóversenyen is el tud majd indulni. 

Az évrendező füzet

Ha szeretné rendszerezni azt, hogy mi történt 2014-ben és mit szeretne elérni 2015-ben, akkor töltse le Az évrendező füzetet innen. "Az évrendezés egy jó szokás. Segítségével tudatosíthatod magadban sikereidet, bánataidat, és rácsodálkozhatsz, mennyi minden történhet egy év alatt. A múltadból tanulva tervezheted meg a jövődet, hogy ne ess időről-időre ugyanazokba a csapdákba, és a kezedben tudhasd saját életed irányítását" - olvasható a bevezetőben. Itt azt is leírják az alkotók, vagyis a Láthatatlan Kiadó munkatársai és a Láthatatlan Egyetem önkéntesei, hogy a füzeten kívül mire lesz szüksége annak, aki egyedül vagy aki egy társasággal töltené ki az üres rubrikákat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra