Tudta, hogy a zsír fogyáskor levegővé válik?

Az ünnepek után biztosan sokan fogyókúrába fognak majd, vagy legalábbis eljátszanak a diéta és az edzés gondolatával. De tudja pontosan, hogy mi történik a leadott kilókkal? Egyesek úgy tudják, hogy a zsír izommá alakul, mások szerint pedig energia és hő lesz belőle. Az igazság azonban teljesen más, a hajtás után el is olvashatja.

"A helyes válasz az, hogy a leadott kilók nagy része szén-dioxid formájában, légzéssel távozik a szervezetünkből" – jelentette Ruben Meerman, ausztrál fizikus és televíziós. Nem kell aggódni, Meerman 150 orvost, dietetikust és edzőt is megkérdezett a témában, és nagy részük nem tudta, hogy mi az igazság. Meerman az Új-Dél-Wales-i Egyetem egyik munkatársával, Andrew Brownnal járt utána a sokakat foglalkoztató kérdésnek, és eredményeiket most közölte a British Medical Journal.

shutterstock 175704170

"Egy évvel ezelőtt 15 kilótól szabadultam meg, és kíváncsi voltam, hogy mi lett e leadott súlyommal. Gyorsan utánajártam a biokémiai hátterének, így jutottam ezekre a csodálatos eredményekre. Mivel a túlsúly világprobléma, tudnunk kell a választ arra az egyszerű kérdésre, hogy mi történik a zsírral. Meglepett, hogy szinte senki nem tudja a választ, ám csak akkor jöttünk rá, hogy mennyire nagy a tájékozatlanság, amikor Andrewnak megmutattam a számításaimat" – nyilatkozta Meerman.

Persze ők sem fedezték fel a spanyolviaszt, hiszen, aki egy kicsit is jártas a biokémiában, eddig is tudta, hogy a zsírok, pontosabban azok alakotóelemeinek, a trigliceridek bontása során szén-dioxid keletkezik, sőt, azt is, hogy a folyamathoz oxigénre van szükség és CO2 mellett víz is keletkezik a végén. Meermanék viszont az atomokat követve azt is kiderítették, hogy ez milyen mennyiségben történik.

Ahhoz, hogy leadjon 10 kg zsírt, a kutatók szerint 29 kg oxigént kell belélegezni, és a folyamat során 28 kg szén-dioxid és 11 kg víz termelődik. És ez nem minden, a 10 kilónyi zsírból 8,4 kg szén-dioxid formájában, 1,6 pedig víz formájában (vizelet, széklet, izzadtság, stb.) távozik a szervezetből. Az arányok állítólag magukat a kutatókat is meglepték – írja Huffington Post.

Mindez nem jelenti azt, hogy a szaporább légzéssel sokkal hatékonyabb lesz a fogyókúra, ha több levegőt lélegzik be, mint amennyire az anyagcsere normális működéséhez szükséges. A hiperventilláció, vagyis a túllégzés szédülést, ájulást és remegést is okozhat.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek