Mi lenne, ha paraziták okoznák a depressziót?

Korábban már írtunk arról, vajon milyen lenne, ha ugyanolyan hisztinek, gyengeségnek, bizarr badarságnak tekintenénk a fizikai betegségeket, mint ahogyan a mentálisakat kezeljük. De vajon mennyiben változna a hozzáállásunk a mentális betegségekhez, ha kiderülne, hogy azok hátterében azonosítható kórokozók állnak? A válaszon el lehet kezdeni agyalni, egy nemrég publikált elmélet alapján ugyanis a súlyos depresszió fertőző betegség lehet. 

depi451

A Biology of Mood&Anxiety Disorders című szaklapban megjelent eszmefuttatásában Turhan Canli, a Stony Brook Egyetem pszichológus és radiológus professzora azt pedzegeti, hogy a súlyos depresszív zavart paraziták, baktériumok vagy vírusok okozhatják. A professzor szerint erre számos jel utal, például az, hogy a depresszió nagyon elterjedt betegség, a népesség 15-20 százalékát érinti élete során, de ennek ellenére nem igazán tudjuk, mi okozza. Aztán: a súlyos depresszív zavar esetén olyan fizikai tünetek jelentkeznek (fáradtság, gyulladás jelei), amik a fertőzések esetén jellemzőek. Dr. Canli szerint számos bizonyíték van arra is, hogy a mikroorganizmusok képesek befolyásolni a hangulatunkat, és tudjuk azt is, hogy körülbelül 100 trillióan élnek rajtunk. Ha pedig ez az ökológiai rendszer sérül, az simán kihathat a mentális egészségünkre is. 

Dr. Canli elmélete persze egyelőre csak fikció, de ha bebizonyosodik, talán jobban elfogadjuk depressziós társainkat is. 

Mit gondol, hogyan változna az emberek hozzáállása, ha paraziták okoznák a depressziót?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek