#ÉLETEM

Fáj a háta? Túl sokat mobilozik.

2014. december 14., vasárnap 08:49

Belegondolt már abba, hogy nemcsak a monitor előtti hosszas ücsörgés, de az okostelefonok, az e-olvasók és a tabletek feletti görnyedés is komoly gerincproblémákhoz vezethet?

A Surgical Technology International című folyóiratban megjelent új tanulmány bizonyítja, hogy gerincünket akár 27 kg súly is terhelheti, amikor például buszozás közben az e-olvasónkat bújjuk vagy sétálás közben az okostelefonunkon pötyögünk. “A legtöbben átlagosan napi 2-4 órát (ez évente 700-1400 órát jelent!) töltenek ebben a kimondottan káros pózban, aztán csodálkoznak, hogy egyre sűrűbben gyötrik őket kellemetlen váll-, hát- vagy nyaki fájdalmak” - írja a tanulmány szerzője, dr. Kenneth K. Hansraj.

Egy felnőtt ember fejtömege 4-6 kg, vagyis egyenes testtartás során ekkora súly nehezedik a nyakcsigolyákra. (A súlypont a hetedik nyakcsigolya fölött nagyjából 16 cm-re található.) New York-i orvoskutatók egy életnagyságú modellen kísérletezve állapították meg, hogy helytelen, előrebillentett fejtartás közben hogyan változik ez az arány: a fej mindössze 15 fokos dőlésszöge során a tömeg megduplázódik, 30 foknál 18 kg, 45 foknál 22 kg súly nehezedik a gerincünkre, 60 fokos fejbiccentéssel pedig akár 27 kilóval is terhelhetjük a nyaki gerincszakaszt, ami leggyakrabban akkor fordul elő, amikor ülő helyzetben az ölünkben tartott készülékünkkel babrálunk. Természetesen ehhez hasonló a fejtartás könyvolvasás során is, de ma már sokkal jellemzőbb az okostelefonok vagy tabletek fölött görnyedni, mint könyvet lapozgatni utazás vagy várakozás közben.

Ön is éppen a mobilján olvassa ezeket a sorokat? Húzza ki magát, majd vessen egy pillantást az alábbi képre.

spine-study.pdf-2

“Ebben a testhelyzetben nemcsak a gerinc, de a nyak körüli izmok, inak és szalagok is nyomás alá kerülnek, ez az állandó feszült állapot pedig komoly fájdalommal jár és súlyos esetekben a gyógytorna nem elég: a probléma ilyenkor csak műtéti beavatkozással korrigálható. A nyak és a vállak feszülése miatt ráadásul testünkben csökken a jó közérzetért felelős tesztoszteron és szerotonin szintje is” - magyarázza dr. Kenneth K. Hansraj.

Sajnos szinte elkerülhetetlen, hogy ezeket a készülékeket kiiktassuk a mindennapjainkból, de arra érdemes odafigyelnie, hogy kihúzott háttal, mobilját fejmagasságba emelve használja azt. Lehet, hogy mások furán néznek majd önre, de így legalább megelőzheti a kínzó hátfájás kialakulását. A tökéletes testtartás alapszabályai: egyenes hát, behúzott lapockacsontok, a fül pedig legyen egy vonalban a vállakkal és a csípővel. Ennek a helyes ülő- vagy állópóznak köszönhetően csökken a szervezet vésztartalékainak hasznosításáért felelős hormon, a kortizol szintje, ugyanakkor nő a tesztoszteron- és szerotoninszint, így javul a közérzet és a tűrőképesség is.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta