3+1 kisebb adventi vásár, ha valami különlegesre vágyik

Unja a Vörösmarty teret, a Bazilika előtti karácsonyi vásárt, és Bécs tizenhat vására közül sem tud kedvencet választani? Bemutatjuk 3+1 kedvenc kisebb méretű, vidéki vásárunkat határon innen és túl. Nem garantáljuk, hogy nem lesz tömeg, de azt igen, hogy az alábbi helyeken egészen más hangulat várja majd, mint a nagy fővárosi vásárokon.

Gödöllő: békebeli karácsony a kastélyban

A régimódi, békés karácsonyok hangulatát idézik fel Gödöllőn december 13-14-én, illetve december 29-én. A királyi család az 1870-es években a legkisebb gyermek, Mária Valéria kedvéért szívesen töltötte a karácsonyt Gödöllőn. Ezt a korszakot megidézve immáron 14. alkalommal rendezik meg az Adventi Kastélynapokat.

A gyerekeket az Aranyszamár, a Kabóca és a Maszk bábszínházak műsorával várják, a felnőttek az Arpeggio Gitárzenekar ünnepi előadására, vagy éppen a British Council és IATEFL-Hungary kórusának jótékonysági koncertjére válthatnak jegyet. De persze nem maradnak el az ilyenkor megszokott programok sem: a kézművesek vására vagy a betlehemezés. Ismét cercle-t (fogadást) tart "Erzsébet királyné", a rendezvényen a legkisebbek is találkozhatnak és beszélgethetnek vele a díszteremben.

Lesz kézműves kuckó, ahol különböző karácsonyi ajándékokat és dekorációkat készíthetnek a gyerekek, de a népi játszótér körhintával, és Paprika Jancsi csúzlizdája is visszatér. A történelmi falak között sült gesztenyét, forralt bort, puncsot kínálnak. December 29-én, Erzsébet királyné karácsonyán pedig megtudhatják a kastélyba látogatók, hogyan is ünnepelték egykor a karácsonyt a királyi család tagjai. A korszak felidézéséhez hozzá tartozik az illemtan, az etikett, a táncok felelevenítése is. A délutáni programot a Maszk Bábszínház, A kis Hagymafiú története című előadásával zárják.

A kastély pálmaháza pedig már november elején Karácsonyházzá alakult és egészen december 24-ig folyamatos karácsonyi vásár kreatív ötlettár és hétvégenként karácsonyváró kézműves foglalkozások várják a látogatókat. A kézműves programokról ide kattintva tájékozódhat.

Ajándéktipp a fesztelen luxus szerelmeseinek

Biztosak lehetünk benne, hogy még a legválogatósabb utazóknak is örömet szerzünk egy Spirit Ajándékutalvánnyal. Ez a stílusos meglepetés magában hordozza a kényeztetést és az odaadó figyelmességet. A páratlan fürdőbirodalom a lenyűgöző medencékkel, a termálfürdővel és a professzionális szaunákkal maga az oázis a wellness szerelmeseinek. Nagyvonalú és elegáns ajándék. (x)

Győr: ahol az egész város adventi forgataggá változik

November 28-tól egészen december 31-ig ünnepi ruhában tündököl majd a győri belváros. Adventi hangulatért elsőként a Széchenyi téret érdemes felkeresni, ahol tavalyi tapasztalataink szerint plüssmackóktól roskadozó standtól jótékonysági sütivásáron át az illatos kézműves szappanokig minden megtalálható. A gyerekeket leginkább a méretes mű rénszarvasok, a pöfékelő kisvonat és a körhinta fogja itt lekötni, míg a szülők forralt borral tarthatják magukat melegen. Délutánonként koncertek, este fényfestés fokozza a hangulatot.

Ahogy fokozatosan leszáll az este, egyre gyúlnak fel az egész belvárost behálózó díszkivilágítás fényei. A tömeget követve érdemes a másik nagy adventi helyszín, a városháza felé venni az irányt. Tavaly ittjártunkkor meglepett minket, hogy út közben sem hagy alább az ünnepi hangulat egy pillanatra sem: a belvárosi utcákban egymást érik a forralt boros, sült gesztenyés, pálinkás standok. De karácsonyi díszeket vagy éppen gyümölcsöt és szaloncukrot is kínálnak nagy mennyiségben. Részletes program itt.

Pihenés ajándékba

Travelo Most! szolgáltatásában Ön szállodai vouchereket tud vásárolni kedvező áron akkor is, ha még nem tudja az elutazása pontos időpontját, vagy ha ajándékba szeretné adni a vidéki kikapcsolódás élményét családtagjainak, barátainak.

Lepje meg szeretteit a pihenés élményével!

Sopron: karácsonyi vásár misztikus hangulatban

November 28. és december 22. között várja a soproni adventi vásár a látogatókat a város Fő terén, a híres Tűztorony tövében. A téli, ködös időjárás különösen misztikus hangulatot ad a csodás barokk belvárosnak, érdemes forralt borral a kezünkben sétálni egyet. A vásárban óriás fenyőfa, betlehem, adventi kalendárium, kirakodóvásár, teakülönlegességek, forralt bor, puncs és színpadi programok várják a látogatókat. A téli Sopronról itt olvashat tovább.

+1: Mesebeli karácsonyi vásár Halbtrunban

Átugrana Ausztriába, de a bécsi vásárok túlságosan zsúfoltak az ízlésének? Tuti tippünk a magyar határtól nem messze, a halbturni Harrach-kastélyban, illetve annak udvarán található adventi vásár. A Győrtől 70, Soprontól 60 kilométerre található (így a fenti vásárokkal egy hétvégén belül remekül kombinálható) Halbturn (Féltorony) községben található 1711-ben épült későbarokk épületegyüttes a Habsburg–Lotaringiai család magánrezidenciája volt Mária Terézia idején – olvasható róla a Wikipédián. Ma a császári család egyik leszármazottjának magánbirtoka. A kastély a nyilvánosság előtt is nyitva áll, kiállításokat, koncerteket, telente pedig romantikus adventi vásárt tartanak benne.

Az udvaron tábortűz, pónilovaglás, kézműves ékszerek, sajtok, befőttek és minden más földi jó várja a látogatókat. Bár nincs olyan sok árus mint egy nagyvárosi vásáron, tavaly, amikor itt jártunk, mégis itt éreztük leginkább azt, hogy ha lenne hozzá kedvünk simán be tudnánk szerezni az egész családnak a karácsonyi ajándékokat. Ráadásul anélkül, hogy amiatt kéne szégyenkeznünk, hogy nem voltunk túl kreatívak. Nyelvi problémák egyébként nem nagyon lesznek az udvaron, a kastély termeiben és melléképületeiben sorakozó pultoknál válogatva, rengeteg árus ugyanis hazánkból érkezik.

Idén a vásárt december 6-7-én és december 13-14-én tartják, délután 1-től este 7-ig. A belépés ingyenes, de ha pár eurót rászánunk a bejáratnál, a Máltai Szeretetszolgálatot támogatjuk adományunkkal. További tippek a környéken itt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek