Meglepő házi praktikák ekcéma, fejfájás vagy csuklás ellen

Mindenkinek megvannak a maga egyéni gyógymódjai fejfájásra, torokfájásra vagy más testi panaszokra, de valószínűleg az ön háztartásában is akadnak olyan eszközök, amiknek az alternatív felhasználására még nem is gondolt. A Woman's Day összegyűjtött néhány ilyen bizarrnak tűnő, mégis működő otthoni gyógymódot, amikkel mindenki egy kicsit leleményes McGyvernek érezheti magát.

Szigetelőszalag szemölcsökre

Ha nem szeretne kisebb vagyonokat költeni bőrgyógyászra, a kellemetlen szemölcsök eltávolításához elég egy szigetelőszalag is. 2002-ben orvoskutatók összehasonlították a ragasztószalag hatékonyságát a forradalmi, nitrogénfolyadékkal való sejtfagyasztásos eljárással. A kísérletben résztvevő betegek két hónapig minden nap lefedték a szemölcsüket ragasztóval, az elhalt hámréteget pedig hetente egyszer bőrradírral távolították el. Ennek hatékonysága 85%-os volt a fagyasztáséval szemben, ami csupán 60%-ban sikeres. “A kérdés az, hogy vajon a szigetelőszalag valamely kémiai összetevője vagy maga a levegőtől elzártság okozza a szemölcs megszűnését” - nyilatkozta Robin Blom, New Yorki-i bőrgyógyász. “A másik magyarázat, ami felvetődött, hogy épp a ragasztószalag okozta irritáció miatt az immunsejtek megtámadják és elpusztítják a szemölcsöt” - tette hozzá.

shutterstock 100426321

Wick Vaporub kenőcs körömgombára

Bár kutatások még nem igazolják ennek a módszernek a hatásosságát, rengetegen számolnak be arról, hogy a kámforos kencének valóban gombaölő hatása van. “Több betegemtől hallottam már, hogy kipróbálták ezt a módszert és bevált nekik, de azt nem lehet pontosan tudni, hogy miért” - mondja dr. Blum. Egyesek azt állítják, hogy a balzsam mentoltartalma, mások szerint a gél állaga áll a gyógymód sikerességének hátterében. A gél hatására a fertőzött köröm először befeketedik, majd le is szárad, a helyén növő új köröm pedig egészséges lesz.

Zabpehely az ekcéma enyhítésére

Tudta, hogy a zabpehely - mivel rengeteg A és B vitamint tartalmaz - segíti az új, egészséges bőrsejtek kialakulását, ráadásul gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van? Öntheti a fürdővizébe, vagy tejjel és pépesített banánnal elkeverve pasztaként felviheti a bőrére, a lényeg, hogy finomra őrölt zabpelyhet használjon. Az ekcémás bőrfelületet legalább 15 percig érdemes áztatni ebben a speciális gyógyfürdőben, ami csökkenti a gyulladások kialakulásáért felelős hisztamin szintjét - megszüntetve ezzel a bőrpírt.

Joghurt kellemetlen leheletre

A kellemetlen leheletnek számos forrása lehet, de a két leggyakoribb a szájban lévő baktériumok és a gyomorproblémák. A joghurtok és probiotikus tejtermékek semlegesítő hatása segít az emésztőrendszeri megbetegedés okozta kellemetlen szájszag leküzdésében. “A joghurt nem öli meg a nyelven megtelepedő baktériumokat, hiszen ahhoz nincs elég ideig a szánkban, ugyanakkor semlegesítő hatással van a gyomorsavra, ami a nyelőcsőben bárhol lerakódhat. A legtöbb tejtermék, vagy élőflórát tartalmazó étel fogyasztása ezt eredményezi” - magyarázza Robert Meltzer belgyógyász. "A joghurt ugyan segít megszabadulni például a reflux okozta kellemetlen lehelettől, az ínygyulladás, a máj- vagy tüdőproblémák okozta szájszag leküzdésében azonban nem segít" – fűzi hozzá Matthew Messina fogorvos.

shutterstock 111275633

Egy kanál cukor csuklás ellen

A csuklás a rekeszizom akaratlan görcse. Amikor a bolygóideg és a nyelv-garati ideg ingerületbe jön, az agy meghatározott területén átkapcsolódva a rekeszizom idegén keresztül csuklást idéznek elő. A különös hangjelenséget pedig az okozza, ahogyan a levegő a reflexesen záródó hangrésen keresztül a tüdőbe szívódik. 1971-ben Edgar Engelman professzor egy kísérlettel próbált megbizonyosodni arról, hogy egy kanál cukor valóban elmulasztja-e a csuklást. A vizsgálat húsz résztvevője között volt, akit hat órán át, többeket pedig napokon vagy heteken keresztül is gyötört a meg nem szűnő csuklás. A gyógymód bevált: húszból 19 alanynál azonnal megszűnt a kellemetlen tünet, miután egy teáskanálnyi száraz kristálycukrot fogyasztottak. André Dubois belgyógyász szerint a cukor hatással van az idegimpulzusokra, ezáltal elmulasztja a rekeszizom görcsös állapotát, ami a csuklás megszűnéséhez vezet.

Ceruzarágcsálás fejfájásra

Az állkapcsok összeszorítása és a fogcsikorgatás a stressz mellékhatásai. Ez annak a területnek a megfeszülését is okozza, amely az állkapocs és a halánték között húzódik, ami fejfájáshoz vezethet – magyarázza Fred Sheftell, a New England Center for Headache igazgatója. Ha a fogaink közé veszünk egy ceruzát (anélkül, hogy ráharapnánk), automatikusan ellazítjuk az izmainkat, így megelőzhetővé, enyhíthetővé válik a fejfájás. Ne feledje, hogy ez a módszer csak a feszültség okozta fejfájás enyhítésében segít, migrénre vagy az arcüreg megbetegedéséből eredő zavarokra nem nyújt megoldást.

Olajbogyó utazási rosszullétre

A National Library of Medicine szerint az autóval vagy repülőn való utazás során bekövetkező rosszullétnek számos tünete van. Ilyen a fokozott nyáltermelődés, ami a nagymértékű savas hatástól védi a fogakat. Az olajbogyóban levő tannin szárítja a nyálkahártyát, ami elnyomja ezeket a hányinger tüneteit. Ez a módszer azonban csak akkor működik, ha már a rosszullét elején – de legjobb, ha utazás előtt – elrágcsál néhány szem olajbogyót.

Fotó: Nick David
Fotó: Nick David

Sós víz torokfájásra

Régi bevált módszer a meleg sós vízzel való öblögetés, amivel elűzhetjük a torokfájást. Az orvosok a kívánt hatás eléréséhez általában azt javasolják, hogy egy pohár langyos vagy meleg vízben oldjon fel a beteg egy teáskanálnyi sót és gargarizáljon azzal néhány percig. A torokfájás a gyulladásos egyik tünete, a sónak pedig enyhe fertőtlenítő hatása van, ráadásul elvonja a vizet az ödémás garat nyálkahártyájából, enyhítve ezzel a duzzanatot és a fájdalmat. “A módszer tökéletesen működik, de a hatás nem tart egész nap, hiszen a gargarizálással nem a probléma kiváltó okát szüntetjük meg, csupán egy tünetet. Ezért érdemes naponta többször is sós vízzel öblögetni” - figyelmeztet dr. Douglas Hoffmann, a The Medical Consumer's Advocate szerzője.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra