Zuhanyozzon úgy, mint James Bond!

Nyáron kimondottan jólesik egy frissítő hideg- vagy váltózuhany, de most a fagyos időszak kellős közepén talán még a gondolatától is kirázza a hideg. Pedig csak az első néhány alkalom tűnik rémesnek. Akár reggel, akár este szokott tusolni, kövesse James Bond technikáját (pár percig meleg, majd gyors váltással hideg vizet engedjen magára), amitől nem csak felmelegszik a teste, de számos más előnyét is élvezni fogja. Eláruljuk, mik a módszer pozitív élettani hatásai.

Erősíti az immunrendszert

Svédországban az a szokás, hogy a kisbabákat hagyják a szabadban aludni - ahol egyébként sokkal mélyebben is megy az alvás -, így ellenállóbb lesz a gyerekek szervezete a betegségekkel szemben.

Szibériában egy fokkal durvábban csinálják: a Rodnyicsok nevű rituálé alkalmával - amit egy évben többször is tartanak - egy vödör hideg vizet öntenek a 2-6 éves gyerekek fejére. A tapasztalatok szerint ezeknek a gyerekeknek a 95%-a gond nélkül átvészeli az influenza járványok idejét, míg a rituáléból kimaradó gyerekeknek mindössze 75%-a áll ellen a fertőző betegségeknek.

A hideg víz okozta reszketés aktiválja ugyanis az immunredszert, aminek köszönhetően felgyorsulnak az anyagcserefolyamatok is. A váltózuhany hosszú távú alkalmazása során megnő a szervezetben a plazmakoncentráció, illetve az immunreakciók nélkülözhetetlen résztvevőinek, a T-limfocitáknak az aránya.

shutterstock 195559505

Égeti a zsírt

Amikor a testünk hidegnek van kitéve, több hőre van szüksége, hogy melegen tartson minket, ehhez pedig a szokásosnál jóval több energiát kell felhasználnia, ami azt jelenti, hogy ilyenkor hatékonyabban ég a zsír. Amikor fázunk, aktiválódnak az un. barna zsírsejtjeink, amik segítik a hőtermelést, így fokozzák az anyagcserét és a zsírégetést is.

Serkenti a vérkeringést

A hideg víz fokozza a vér áramlását a megfelelő létfontosságú szervekbe, így már egy párperces hideg-meleg vizes váltózuhany is felgyorsítsa a vérkeringést.

Szabályozza a testhőmérsékletet

A rendszeres hideg vizes tusolás segít csökkenteni a hőveszteséget és a belső testhőmérsékletet, ezáltal szabályozza a teljes test hőjét.

Enyhíti a depresszió tüneteit

Korábbi kutatások szerint a bőrben levő hidegreceptorok sűrű előfordulásának köszönhetően egy hidegzuhany elsöprő mennyiségű elektromos impulzust juttat az agyba – csakúgy, mint az antidepresszáns hatású gyógyszerek. A hideg érzékelése így nem csak fizikailag, de mentálisan is felfrissíti.

Jót tesz a hajnak és a bőrnek

A forró víztől gyakran kiszárad a bőr vagy a haj, ami egyeseknél viszkető érzést is kiválthat, a hideg víz azonban elzárja a pórusokat, amitől a bőr megőrzi puhaságát és feszességét, a haja pedig fényesebb lesz tőle.

Növeli a tesztoszteronszintet?

Az angliai Thrombosis Research Institute 1993-ban végzett tanulmánya szerint állítólag igen, bár nincs hozzáférésünk az adatokhoz és erről a mai napig is megoszlanak a vélemények. Várjuk vállalkozó szellemű olvasóink tapasztalatait arról, hogy mennyivel boldogabbak egy kiadós hidegzuhany után. Az viszont köztudott, hogy a hosszas üldögélés a forró vízben ronthat a sperma minőségén és mennyiségén, míg a hideg víz nem árt a termékenységnek.

Energikusabb lesz tőle

A (jég)hideg víz élénkítő hatása olyan természetes reakciókkal magyarázható, mint a bőrben levő idegvégződések aktiválódása, a szívverés és a légzés felgyorsulása. Elsőre talán nem tűnik olyan élvezhetőnek, mint a világ legjobb kávéja, de az eredmény majd kárpótolja.

Gyorsítja a nyirokkeringést

A vérkeringéssel párhuzamosan haladó, és az izmok összehúzódásával mozgásban tartott nyirokrendszer olyan, mint a test szemetesládája: a sejtanyagcsere melléktermékeinek eltávolításáért felelős. A nyirokerekben nyirokcsomók találhatók, amiknek feladata, hogy kiszűrjék a sejttörmelékeket, a kórokozókat és a salakanyagokat, ugyanakkor itt termelődnek immunrendszerünk különlegesen sejtjei, a már említett limfociták is. Ha viszont túl sok "sejthulladék" rakódik le, a nyirokrendszer működése is lelassul. 

shutterstock 114317920

A meleg hatására a vénák kitágulnak, így lassul a vérkeringés is, hideg érzékelésekor azonban összehúzódásra serkenthetjük az izmainkat, ezáltal a vénákat és nyirokereket, így a felesleges nyirokfolyadék zökkentőmentesen távozik szervezetünkből. Az élsportolók gyakran hűtik le magukat jéghideg vízben az edzések után, hogy a méreganyagoktól megszabadulva megelőzzék a gyulladások kialakulását. A felfrissült és tápanyagban gazdag vér segíti az izmok és inak regenerálódását.

A tüdőnek is jó

A hirtelen ránkzúduló hideg víz mély lélegzetvételre késztet kitágítva és sok oxigénhez juttatva ezzel a tüdőt - akárcsak testmozgás során.

Jobban alszik tőle

Nem csak a svéd gyerekek alszanak jót a hidegben, persze ők hozzá vannak szokva a fagyhoz. Természetesen nem ajánljuk, hogy feküdjön ki télen a hóba, viszont az álmatlansággal küzdőknek gyakran javasolják az orvosok, hogy vegyenek hidegzuhanyt, a kezdeti "sokkhatást" követően ugyanis a szervezet csillapodik és ellazul.

Mikor nem ajánlott?

Egész kicsi babáknak és a nagyon időseknek nem ajánlott, a kismamák pedig legfeljebb lábon és karon alkalmazzák a váltózuhanyt, a hasukon ne! A visszeres betegeknek az orvos utasítása szerint kell eljárniuk, szívbetegeknél pedig a túl nagy, hirtelen hőkülönbség okozhat gondot, ezért nekik érdemes fokozatosan, kisebb mértékű hőmérsékletkülönbséggel hozzászoktatni magukat a váltózuhanyhoz - figyelmeztet Hartmann Ferenc természetgyógyász.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek