#ÉLETEM

Így válasszon lámpát kerékpárra!

2014. november 27., csütörtök 19:12

Egyre rövidebbek a nappalok és hosszabbra nyúlnak az éjszakák, így minden bringásnak nagy szüksége lehet kerékpáros lámpára. Nem csak arról van szó, hogy a hétvégi túra esetleg hosszabbra nyúlik, az év ezen szakában már a munkaidő vége is rendszeresen sötétbe fordul. Emiatt egyre szükségesebb a látni és látszani elv alkalmazása, vagyis a passzív (fényvisszaverők, prizmák) és aktív (lámpa, villogó) biztonsági eszközök használatát. A KRESZ előírásain túl, önmagunk épsége miatt is érdemes beszerezni egy lámpát, és egyáltalán nem mindegy, hogy milyet választunk. Ahogy a legtöbb kerékpáros eszköz kiválasztása, ennek a megvásárlása sem egyszerű feladat, mert nem mindegy, hogy hol és mire használja, és az erősebb nem biztos, hogy jobb.

Mekkora legyen a lámpa fénye?

Nehéz kérdés, mivel igencsak nagy a szórás a LED-ek között. A lencsék és optikai rendszerek között is hatalmas különbségek vannak. Két különböző gyártótól származó, 20 LUX-ot tudó lámpa közül az egyik csak a városban használható, míg a másik a vaksötét közúton is kiváló teljesítményt nyújt. Habár a legtöbb lámpán már fel van tüntetve valamilyen mértékegységgel a fénye (Candela, Lumen, LUX, Watt), de hogyan lehet összehasonlítani 20 LUX-ot 2000 candelával?

Nehezen, de hitelesen leginkább sehogy. Ezeket az értékeket – habár valósak, de standard híján - minden gyártó egyedi módon, és eltérő távolságból méri. A csomagoláson, illetve a terméken feltüntetett fényértékek csalókák lehetnek, ugyanis meglehet, hogy az egyik gyártó 20 méteren mérte a jelzett fényértéket, míg a másik 5 méteren. Ezeket a váltakozó mérési módszereket nem a bonyolultságuk miatt nem publikálják, hanem azért, hogy ne nagyon tudjuk összehasonlítani a különböző portékák teljesítményét.

Azért azt általánosságban kijelenthetjük, hogy 15 LUX-nál kezdődik az a teljesítmény, amivel már kimerészkedhet a vaksötétbe, 40 LUX-szal felfegyverkezve pedig már terepre, erdőbe is simán mehet. A weben biztosan talál LUX/Lumen átváltót, de ezzel nem sokra megy, mivel az egyik a világító elem torkolati fényét, míg a másik a fénycsóva egy bizonyos ponton mért fényerejét jelzi, amiben igencsak befolyásoló tényező a gyártó által fejlesztett lencse, vagy komplett optikai rendszer.

Így a legjobb megoldás a próba, amire a legtöbb bolt lehetőséget is ad. Érdemes faggatni az eladót saját, illetve másodkézbeli tapasztalatokról is, egy jó szaküzlet ugyanis rengeteg visszajelzést kap a visszatérő vásárlóktól, az ott vásárolt termékekről. Lehetőleg ne vásároljon próba, vagy biztos eladói tipp nélkül. Az elsőt valamivel nehezebb kivitelezni, de kis bolti közreműködéssel azért ez a feladat is megoldható.

Persze a megadott fényerő csak egy része a dolognak. Országúton és terepen egyaránt sokkal fontosabb a fénysugár szórása. Hiába világít egy lámpa nagy fénnyel, ha ezt mondjuk egy szolid, 1 méteres sugarú körben teszi. Valószínű, hogy az a lámpa, aminek csak fele akkora a fényereje, de 6-7 négyzetmétert is bevilágít, sokkal jobbés  használhatóbb lesz.

Minden a felhasználási területtől függ

Városi közlekedés

Itt főleg a láthatóság a lényeges, mivel a közvilágítás általában megfelelő. Olyan modellt keressen, aminek van feltűnő – már stroboszkópszerű - villogása, lehetőleg minél erősebb fénnyel. Ez ugyanis már több száz méterről látszik, ami növeli a biztonságot és végre-valahára a KRESZ is lehetővé teszi a legális használatát. Persze előfordulhat, hogy a sötét kertvárosból jár be dolgozni, akkor már érdemes erősebb első lámpában gondolkodni, az első egy-két kátyú után megtérül az ára. Lényeges, hogy mindig a legsötétebb területhez válasszon fényforrást! Ha csak pár száz métert kell megtennie a sötétben, akkor egy gyengébb teljesítményűvel is el tud jutni a céljához.

Túra

Itt már komolyabb feladatoknak kell megfelelnie a lámpának. Az alap, hogy minimum a sáv felét be kell világítania legalább 6 méter távolságra. Lényeges szempont az üzemidő, mivel nem biztos, hogy egy óra elegendő a hazaéréshez. Fontos, hogy minimum 3-4 órát tudjon maximális fényerőn. Az sem baj, ha az eszköz ceruzaelemmel is működik, nemcsak akkuval, mert így bárhol tud hozzá venni utánpótlást, ugyanis ceruzaelemmel még mindig tele a legeldugottabb vidéki közértek pénztára is.

Edzés/verseny

Ide bizony már kell a kraft! 40 LUX alatt ne is keresgéljen, de nagyon figyeljen a szórásra is. Minimum 3 méter széles legyen, de 10 méterig is el kell világítania teljes fénnyel, hiszen a nagyobb tempónál nem közvetlenül a kerék elé nézünk. Itt egy fokkal lényegesebb a terítés, mint a távolság, mivel nincsen annál rosszabb, mikor úgy érzi az ember, hogy egy "csőben" teker. Itt nincs olyan, hogy túl nagy üzemidő. A minimum a 4 óra, de inkább legyen több.

A legnagyobb teljesítményű lámpák általában több fokozattal is rendelkeznek, így ahol nem szükséges válthat takarékosabb módra, ami még mindig bőven több, mint elegendő. Ezek a lámpák már rendszerint külső akkumulátorral rendelkeznek, így jól válassza meg melyik legyen. Vannak kulacstartóba rakható típusok, de ha kulacsot is visz, akkor nem biztos, hogy egy ilyen lesz a megfelelő. A többit vagy mezzsebbe vagy vázra kell szerelni. Itt elengedhetetlen az éles teszt, ne egy 2 -órás versenyen vagy a vaksötét Pilis-tetőn derüljön ki, hogy valami nem stimmel. Érdemes kideríteni azt is, hogy különböző adapterek segítségével sisakra és kormányra is felszerelhető-e a nagy teljesítményű lámpa.

Kattintson a nagy lámpakörképért!
Kattintson a nagy lámpakörképért!
Fotó: velo.hu
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta