#ÉLETEM

Ezt biztos nem gondolta volna a csókról

2014. november 24., hétfő 15:30

Egy szenvedélyes csókkal vonzódásunkat, szeretetünket fejezzük ki, így teljesen ártalmatlan tevékenységnek gondoljuk. Ám tudta, hogy ekkor mennyi baktérium cserél gazdát? Persze szó sincs arról, hogy lebeszélnénk róla bárkit is, bár így meglehet, hogy ezentúl jobban odafigyel majd arra, kivel is teszi.

A tudósok már rég óta vizsgálják a csókolózást, korábban leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy miért az ember az egyedüli faj, melynek tagjai nyelves csókot is váltanak. Erre a kérdésre már több elmélet is született: van amelyik szerint segít a pároknak meghatározni az összetartozásukat, és van amelyik úgy gondolja, hogy a baktériumcsere  lényege, hogy ezzel erősíti mindkét fél immunrendszerét.

De hogy mégis mennyi kórokozót rejt egy ártalmatlan csók? A kutatók megkértek 21 párt, hogy váltsanak egymással 10 másodpercig tartó francia csókot, és megállapították, hogy a folyamat során kb. 80 millió baktérium cserélt gazdát. A Microbiome című lapban publikált tanulmány arra is kitért, hogy minél több ideig csókolózik az ember a partnerével, annál inkább lesznek hasonló baktériumaik - ami azt jelenti, hogy nagyjából hasonló lesz az immunrendszerük, ami azt a célt is szolgálja, hogy minél tovább együtt maradhassanak.

De 80 millió baktérium ide vagy oda, nem hisszük, hogy emiatt bárki is kevésbé akarna egy szenvedélyes csókot váltani. Ráadásul az egészségre nézve a kutatók nem is vontak le semmilyen következtetést az eredménnyel kapcsolatban- de ha így is lenne, akkor se hisszük, hogy ez egy visszatartó erő lenne.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta