#ÉLETEM

Megvan, miért sírunk örömünkben

2014. november 16., vasárnap 09:38

Gól után szemüket törölgető focisták, elkent szemfestékű szépségkirálynők, koncerten zokogva őrjöngő tinik. Láttunk már ilyet a tévében eleget, ahogy hallhattuk, tapasztalhattuk azt is, amikor a rokonok elsírják magukat az újszülött láttán, az örömanya a szemét törölgeti az esküvőn, apu könnycseppeket morzsol a ballagáson vagy a szerető bömbölve, nevetve szédeleg az orgazmus után.  De miért csináljuk ezt? Miért reagálunk örömteli eseményekre sírással? Miről szól ez az ambivalens és fura jelenség? 

„A emberek így állítják vissza felbomlott érzelmi egyensúlyukat” – adja meg az egyszerű választ a Yale Egyetem kutatója, Oriana Aragon, aki a Psychological Science című szaklap aktuális számában jelentette meg a témáról szóló tanulmányát. „Ez a viselkedés akkor jelenik meg, amikor az emberek túltelítődnek pozitív érzelmekkel, és úgy tűnik, ez a viselkedés segít abban, hogy gyorsabban kikerüljünk az erős érzelmek hatása alól." Akkor sírunk tehát örömünkben, amikor valami elviselhetetlenül, fájdalmasan jó. A sírás, ez az érzelmeinkkel ellentétes viselkedés ilyenkor képes visszahozni bennünket a kontrollálhatatlan, kezelhetetlen érzelmi túlcsordulásból. 

Azon túl, hogy örömünkben sírunk, még számos példa van arra, hogy pozitív érzésekkel telített helyzetben negatív reakciókat adunk. Ott van rögtön az a bizarr kép, amikor a nagyon cuki kisbabákat gügyögés és olvadozás közben meg-megcsipkedjük, nyomkodjuk. Ez nyilvánvalóan nem agresszióról szól, a túlparfümözött nagynéni nem azért paskolja a gyereket, hogy bántsa. 

A Yale Egyetem kérdőíves vizsgálatából kiderül, hogy ezek a helyzetek (amikor két különböző érzelemnek közös eredete) nem helyzet-, inkább személyspecifikusak, számos pozitív érzelemre adott válaszban megjelenhetnek. Tehát a babát paskoló nagynéni valószínűbben fog sírni, amikor a gyerek megnyeri a szavalóversenyt vagy amikor később igent mond az oltárnál. Ő egyszerűen így szabályozza az érzéseit. 

Aragon szerint ez a felfedezés végre megmagyaráz egy általános, de mindenki számára kicsit fura jelenséget, és hozzájárul ahhoz is, hogy jobban megértsük, hogyan fejezik ki és kontrollálják érzéseiket az emberek. Azaz legközelebb már talán kevésbé leszünk kínban, ha a párunk könnyes szemmel mondja ki, hogy szeret, és akkor is, amikor őket látjuk a tévében: 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta