Így üljön a gép előtt, ha nem akarja, hogy mindene fájjon

Köztudott, hogy az irodai munka nem a legjobb az egészség és a test számára, hiszen amellett, hogy számos betegséghez vezethet, a mozgásszervi rendszer is megsínyli az állandó ülést. Tudja meg, mit csináljon, ha fáj a háta, térde, nyaka, és hogy mire figyelmeztet az orvos, ha komolyabb panaszai vannak!

Ha a háta alsó része vagy a csípője fáj

Ez a baj: valószínűleg görnyed, illetve a szék nincs megfelelően a magasságához és asztalhoz beállítva

Így hozhatja helyre: állítsa be úgy a székét, hogy a háttámla normál görbülete az alsó gerincnél legyen, illetve döntse kissé előrébb. Ezen kívül, hogy a lábait se fájlalja majd később, érdemes olyannyira felcsúsznia a széken, hogy 1 vagy 2 ujja beférjen a térdhajlat és a szék széle közé. Ha a csípőjének még mindig nem jó, célszerű egy kisebb párnát is a szék és a háta közé tenni!

Erre figyelmeztet az orvos: "tartós csípőfájdalom esetén gondolni kell - főleg az idősebb korosztály esetében- csípőízületi porckopásra, illetve gerincsérvre is, hiszen ez utóbbi gyakran jelenik meg lumbágó, isiász, vagy csak csípőfájdalom formájában.Ekkor jellemzően nem csupán a hát alsó szakasza fájdalmas,hanem a panasz kisugárzik a lábba is" - mondja dr. Váradi Éva reumatológus, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsiillapítás specialistája.

Ha a háta közepe fáj

Ez a baj: Nem megfelelő a testtartása, ráadásul nem is mozog eleget

Így hozhatja helyre: valószínű azért görnyed egész nap, mivel nem mozog és nincs megfelelő hátizomzata. A megoldás? Mozogjon, lehetőleg olyat, amivel edzeni tudja a hátizmait! Hiszen ellenkező esetben szinte az egész testével előre dől, ami nem csoda, hogy előbb-utóbb fájdalmakhoz vezet. Addig is nyújtson minden nap, mégpedig úgy, hogy nézzen fel a mennyezetre, nyomja előre a mellkasát és húzza hátra a vállait! Meglátja, jól fog esni!

Erre figyelmeztet az orvos: gyenge házizomzat esetén gyakrabban fordul elő idegbecsípődés, ami bár az esetek többégében lumbágó formájában jelenik meg, de olykor a háti gerinc mentén is előfordulhat. Ilyenkor az érintett gerinc melletti izmok görcsös állapotba kerülnek, és a fájdalom a végtagokba, illetve a bordákba is kisugározhat.

Ha a keze, csuklója fáj

Ez a baj: a klaviatúra folyamatos püfölése gyakran okoz hasonló panaszokat.

Így hozhatja helyre: sajnos nem megoldás, ha kivesz egy kis szabit, és nem kell dolgoznia a gépen, bármennyire is ezt szeretné. Ha meg szeretne szabadulni a fájdalomtól, akkor ügyeljen arra, hogy úgy állítsa be a székét, hogy a felkarja 90 fokos szöget zárjon be az alkarral, valamint figyeljen arra is, hogy mind a billentyű, mind pedig az egér használata közben vízszintes maradjon a csuklója.

Erre figyelmeztet az orvos: a billentyűzet állandó nyomkodásából adódó egyoldalú és monoton mozgás igazán megterhelő az ujjaknak és a kéznek. Ilyenkor az itt lévő lévő inak begyulladnak, sőt, az ízületekben a mozgást segítő kenőanyag mennyisége is csökken, ami nem kis fájdalommal jár. Ráadásul az egérhasználat miatt a csukló és a könyök is abnormális pozícióba kerülhet, melynek hatására kéztő alagút szindróma, vagy akár teniszkönyök is kialakulhat, mely a kézujjak zsibbadásában, illetve nagyfokú alkar fájdalmban nyilvánulhat meg.

Ha a nyaka fáj

Ez a baj: túl sokat telefonál úgy, hogy a kagylót/mobilt a vállával szorítja a füléhez. De az is okozhatja a panaszt, ha nem ül egyenesen, ekkor ugyanis a fej kissé előrébb kerül, amitől állandóan feszülnek a nyak izmai, ettől pedig csomók alakulhatnak ki benne.

Így hozhatja helyre: vegye a kezébe a telefont/mobilt és úgy beszéljen! Ha ez nem megy, mert mondjuk mindkét kezére szüksége van a beszélgetés közben, akkor használjon headsetet, vagy egyszerűen hangosítsa ki a készüléket. A másik megoldás, amit már említettünk, hogy muszáj megerősíteni a hátizmait, és beállítani jól a széket (úgy, hogy a monitor szemmagasságban legyen), máskülönben a görnyedt testtartás miatt a fej túlzottan előrebillen, aminek következtében nem csak a nyaka, de még a feje is megfájdulhat!

Erre figyelmeztet az orvos: a nyak fájdalmát jó esetben megerőltetés és izomcsomók okozzák, ám előfordulhat, hogy nyaki gerincsérv áll a hátterében. Ez kezdetben nem okoz konkrét panaszokat, ám ahogy egyre inkább nyomás alá kerülnek az idegek, úgy többször tapasztalhat a nyakfájáson kívül a lapocka tájékán, sőt a karokban is kellemetlenséget. Mint a legtöbb mozgásszervi problémánál, itt is a legnagyobb hangsúly a megelőzésen van, tehát ha ülőmunkát végez,

akkor fordítson kiemelt figyelmet a rendszeres testmozgásra / gerinctorna,jóga,pilates és hátonúszás a leginkább hasznos mozgásformák /- tanácsolja dr. Váradi Éva.

Ha a térde fáj

Ez a baj: gyakran keresztezi a lábait, illetve túl magasan van a szék és nem érnek le a lábai a talajra.

Így hozhatja helyre: ha tudja, akkor billentse kissé előrébb a szék ülését, vagy állítsa alacsonyabbra! Ha nem megy, akkor legyen kreatív, és kreáljon valami lábtámaszt, akár pár régi aktából vagy papírcsomagból!

Erre figyelmeztet az orvosamennyiben térdfájdalma állandósul, úgy érdemes porckopásra is gyanakodni. Fontos, hogy már kezdeti stádiumban diagnosztizálásra kerüljön, hiszen ekkor hialuronsavas injekció kúrával orvosolható a problémára, így megszűntethető a fájdalom. Gyakrana a térdhajlatban lévő nyáktömlő gyulladása áll a panasz hátterében,azonban ez mindig másodlagos jelenség,az alap térdizületi  elváltozást kell kezelni, a fájdalomcsillapításon és porcpótláson  túl  gyulladáscsökkentésre is szükség van.A nyáktömlő tartalmának leszívására illetve annak műtéti eltávolítására csak ritkán kerül sor,mivel nagymértékű annak kiújulása .  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek