#ÉLETEM

Mindegy, mit mozog idősen, az agyának jó lesz

2014. november 10., hétfő 18:13

Tudjuk jól, hogy nemcsak a fizikai és lelki egészségnek, de az agynak is jót tesz a mozgás, sőt, már egyszeri, húszpercnyi kemény edzés segít abban, hogy rögzüljenek az éppen megtanult dolgok. Most pedig egy friss, idősek körében végzett kutatásból az is kiderült, hogy nemcsak bizonyos mozgásformák, hanem bármely sport, mozgás jót tesz az öregedő agynak.

Psyblogon is publikált kutatásban 62 és 84 év közötti alanyok vettek részt, őket a tudósok három csoportba osztották. Két csoport résztvevőivel a erőnléti edzéseket és keményebb aerobikot végeztettek, míg a harmadik csoport tagjai olyan mozgásformákat kaptak, amik az egyensúlyérzéket, a koordinációt és más motoros funkcókat fejlesztik. Így aztán míg a többiek aerobikoztak, ők megadott pontokat próbáltak eltalálni labdával, zsonglőrködtek és jóga jellegű gyakorlatokat végeztek.

shutterstock 89801920

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség az egyes mozgásformák hatásai között a kor előrhaladtával hanyatlásnak induló végrehajtó funkciók tekintetében – és hát, mint kiderült, nincs. Tehát az aerbic, az erőnléti gyakorlatok vagy a nyújtás ugyanúgy jótékony hatással van, úgyanúgy fejleszti ezeket a fukciókat, illetve azokat is, amik lehetővé teszik, hogy hatékonyan reagáljunk a környezetváltozásra. „Ezeket a funkciókat tervezésre, szervezésre, stratégiák fejlesztésére, odafigyelésre és részletek felidézésére használjuk, valamint időpontok és helyszínek menedzselésére" – idézte a blog a tanulmány egyik szerzőjét, Louis Bherert.

A tanulság tehát: nemcsak fiatalon, hanem idősebb korban is mozogni kell, akármit, mert már ezzel is segítünk az agyunkon. Motivációra van szüksége? Tessék, nézze meg ezt a 97 éves scottsdale-i asszonyt, akki hetente kétszer jár edzeni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta