Ezekre a szűrésekre kérjen időpontot

Az egészsége megőrzéséhez bizonyos időközönként szűréseken részt vennie, hogy még idejében lehessen orvosolni, ha a vizsgálatok valamilyen problémát tárnak fel. Összeszedtük, miket érdemes beütemeznie a hűvösebb hónapokra.

Vizsgáltassa meg az anyajegyeit

Reméljük, senkinek nem monduk újat azzal, hogy a nyári napsütés károsodást okozhat a bőrén. Fényvédelem nélkül a bőr kiszárad, leég, súlyosabb esetben hám eredetű daganat, vagy festéksejtekből kiinduló, rosszindulatú daganat (melanóma) is kialakulhat, mely gyorsan ad áttétet, így súlyos esetben akár halálhoz is vezethet.

Szerencsére a korai stádiumban felismert melanóma gyors sebészeti beavatkozással kiváló eredményekkel gyógyítható, a túlélési esély közel 100 %-os. Éppen ezért érdemes a nyár végével melanoma szűrésen részt venni, ahol felfedezhetik a gyanús anyajegyeket.

Sajnálatos tévhit, hogy a festéksejtes daganat csak a már meglévő anyajegyekből alakulhat ki, holott nem ritka, hogy épp egy újonnan megjelenő elváltozás hívja fel a figyelmet a betegségre. A veszélyeztetettek közé tartoznak a világos bőrűek, valamint azok, akik sok anyajeggyel rendelkeznek és akiknek a családjában már előfordult melanóma - mondja dr. Vincze Ildikó, a Dermatica bőrgyógyásza.

Melanómára utaló jelek

aszimmetria

  • megváltozott szín
  • növekedés
  • felszíni hámosodás, vérzés, kisebesedés
  • korábbi lapos anyajegy kiemelkedik
  • új anyajegy keletkezik

Mérje meg a vérnyomását

A néma gyilkosként is emlegetett hipertónia az egész világon népbetegségnek számít, ami elsősorban a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód következtében alakul ki. A 140/90 Hgmm feletti értékek már magasvérnyomás betegségre utalnak, ami kezeletlenül jelentősen megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának esélyét. Sajnos nem minden esetben jár figyelemfelkeltő tünetekkel, így gyakran észrevétlen marad az állapot. Éppen ezért érdemes időközönként vérnyomásmérésen – akár 24 óráson – részt vennie. Évszakváltáskor erre különösen érdemes odafigyelni, ugyanis a hidegebb idő komolyan befolyásolja a vérnyomás alakulását.

„Általában a meleg kitágítja az ereket (ilyenkor a vérnyomás csökkenhet), a hideg azonban összehúzza, és emiatt a vérnyomás emelkedhet – csakhogy ez nem általános. Van beteg, aki nyáron kevesebb vérnyomáscsökkentőre szorul, mint télen, de ez nem mindenkinél van így. Akinél ez a helyzet, semmi mást nem kell tennie, mint szakorvoshoz fordulni, aki a vérnyomás ellenőrzése mellett a vérnyomáscsökkentő gyógyszeradagját a kívánalomnak megfelelően módosítja” – mondja dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás specialistája, aki hozzátette, hogy amint hidegebbre fordul az időjárás, sokan depresszióba esnek, kevesebbet mozognak és nehezebb, zsírosabb ételeket esznek, melyek szintén rossz hatással vannak a vérnyomás alakulására.

Vegyen részt érszűkület szűrésen

Mivel a hideg érösszehúzó hatással bír, komoly problémákat okozhat kezeletlen érszűkület esetén is. A tünetek – pl. lábfájdalom, hideg végtagok, zsibbadás, érzészavar, lábikragörcs – ekkor fokozódhatnak, így célszerű érszűkület szűrésen részt venni. Így kiderülhet, hogy a panaszokat csupán a megváltozott időjárás vagy más okozza (ez különösen fontos magas vérnyomásnál, cukorbetegségnél, dohányosoknál, idős korban, valamint magas koleszterinszintnél). A kezeletlen érszűkület ugyanis stroke-hoz, szívinfarktushoz, illetve az érintett területen elhaláshoz is vezethet, így a kezelést már a kezdeti stádiumban érdemes elkezdeni!

„A súlyos szövődmények az idejében megkezdett kezeléssel megelőzhetők. Az érszűkület első stádiumában még nem okoz különösebb panaszt, de ultrahangos vizsgálattal az ereken már láthatók az elváltozás kezdeti jelei” – magyarázza dr. Szabó Andrea, az Ultrahang Központ radiológusa. „Az erek állapotának vizsgálata doppler ultrahanggal történik, mely során meg lehet állapítani az erek átmérőjét és esetleges szűkületeit is. Az érszűkület kezelése kezdeti stádiumban rendszeres testmozgással, megfelelő étkezéssel, a dohányzásról való leszokással kezelhető, ám súlyosabb formában gyógyszeres terápiával vagy műtéttel orvosolható.

+1: van elegendő D-vitaminja?

A D-vitamin az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott, hiszen számos betegségtől és állítólag a depressziótól is megvéd, ha megfelelő mennyiségben van jelen. Bár a sötét, téli hónapokban a leginkább javallott a szűrése, de már ősszel is olyannyira lecsökkenthet a mennyisége, hogy az problémákat okozhat. Hiánya olyan panaszokhoz vezethet, mint az immungyengeség, elhízás, depresszió, csontritkulás illetve a cukorbetegség. Hogy megtudja, kielégítő-e a D-vitamin szintje, ahhoz egy egyszerű vérvizsgálat is elegendő, amit indokolt esetben már egyre gyakrabban egészítenek ki csontsűrűség méréssel is, melyből pontosabban következtetni lehet az állapot súlyosságára.

Fontos, hogy mindig orvosi javallatra szedjen D-vitamint, mivel zsírban oldódó anyagként felhalmozódhat a szervezetben, és mellékhatások jelentkezhetnek (pl. érelmeszesedés, veseelégtelenség)!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek