#ÉLETEM

Nem elég, hogy rossz, még sokáig is tart – mi az?

2014. november 5., szerda 15:06

Na, melyik a legtovább tartó érzelem? Melyik az az érzés, ami mindenünket elönti és a leggyorsabban elillanó érzésnél 240-szer hosszabb ideig tart? Az öröm? Nem! Az elégedettség? Dehogy! Már miért is lennénk ennyire mázlisták? A szomorúság, az tart mindennél tovább. 

shutterstock 103866110

Legalábbis erre jutottak azok a lelkes kutatók, akik a Motivation and Emotion című szaklapban megjelent tanulmányuk szerint 233 főiskolást faggattak arról, hogy melyik érzelem milyen hosszan tölti ki az elmét. A diákok beszámolója szerint a vizsgált 27 különböző érzelem közül az undor és a szégyen érzete távozik a lelkükből a leggyorsabban, általában egyik sem kínoz tovább bennünket 30 percnél. (A hirtelen, arcpirulással járó szégyenről van itt szó, a bűntudat érzése sokkal tovább tart). A lista másik végén a 120 órán át húzódó szomorúság áll, ezt követi a 60 órán át égő gyűlölet és a 35 óráig pörgető öröm. A kétségbeesés, a remény és a szorongás szintén sokáig tölti ki az elmét, míg a félelem, a megalázottság és a szánalom érzése szintén a gyorsan elillanó érzelmek kategóriájába tartozik. 

Saskia Lavrijsen, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, az, hogy meddig marad bennünk egy érzés, azon múlik, mennyit rágódunk, töprengünk az érzelmeket kiváltó történéseken. Minél többet agyalunk valamin, annál tovább élnek bennünk a hozzácsatolt érzések is. A kutató szerint az érzelem fennmaradása szempontjából persze az sem mellékes, hogy mennyire fontos az az esemény, ami kiváltotta. 

A kutatás szerint tehát a megélt érzelmeink tartóssága nagyjából belőhető, de hogy mindez mennyire igaz önre, azt csak ön tudhatja. Főleg, ha leteszteli. Mondjuk, nyúljon egy stopperért, ha legközelebb épp érezni kezd bármit. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta