#ÉLETEM

5 dolog, amiből kiderül, sokáig tart-e a kapcsolata

2014. november 4., kedd 14:21

Azt már tudjuk, hogy a szerelem akkor tart ki hosszan, ha van rajongás, szenvedély, függetlenség és képesek vagyunk a kapcsolatot az önkiteljesedésünk, az önmegvalósításunk részének tekinteni. De vajon honnan az ördögből tudhatnánk, hogy melyik kapcsolatban juthatunk el idáig? Honnan tudhatjuk, hogy melyik kapcsolat lesz hosszú életű? Kutatások persze ezekre a kérdésekre is keresték már a választ, és a Psychology Today most össze is szedte, hogy melyik az az öt faktor, ami biztosan befolyásolja egy kapcsolat jövőjét. 

Hasonlóság kell

Az ellentétek ugyan vonzzák egymást, de úgy tűnik, a hosszú távú elköteleződéshez nélkülözhetetlen a felek közötti hasonlóság. Legalábbis bizonyos területeken. A közös értékek és célok segítik a párt a közös jövő építésében, az élmények, a világ iránti nyitottság és a hasonló szabadidős érdeklődés pedig egyszerűen klasszabbá, boldogabbá teszi a mindennapokat. Ha tehát egy friss kapcsolatban egy pillanatra képesek vagyunk kidugni a fejünket a szerelmi ködből, nem árt átgondolni, hogy miben és mennyire hasonlítunk partnerünkhöz. 

shutterstock 199302404

A baráti kör is számít

Amikor az ember komolyan gondol egy viszonyt, akkor igénye van arra is, hogy a számára fontos emberek megismerjék és megszeressék partnerét. Ez nem nagy bréking, az viszont érdekes, hogy a kutatási eredmények szerint minél több barát ismeri és fogadja el az ember párját, annál kisebb a valószínűsége, hogy a kapcsolat rövid életű lesz. Nem mindegy tehát, hogy a viszonyunkban mikor és hogyan jutunk túl a pajtásokkal való ismerkedésen. 

Más fenekét nem bámuljuk!

Eleve különbözünk abban, hogy mennyire vagyunk hajlamosak a másik nem vonzó, de ismeretlen képviselőit megbámulni, emellett viselkedésünket az is befolyásolja, hogyan állunk hozzá aktuális partnerünkhöz. A vizsgálatokból látszik, hogy amikor valaki éppen egyedülálló vagy kifelé tekintget a kapcsolatból (vagy csak elégedetlen abban) hajlamosabb nagyobb érdeklődést tanúsítani egy új iránt, vagyis hajlamosabb észrevenni a jó csajokat/pasikat. Ezzel szemben a párjuk irányába elkötelezett emberek egyszerűen ritkábban veszik észre az egyéb potenciális partnereket. Ha tehát új partnere önnel andalogva is rendszeresen végigmér másokat, nem árt óvatosnak lenni.

A félelem rossz tanácsadó

Hosszú távú boldog kapcsolatra akkor van esély, ha a felek tényleg szeretik és tisztelik egymást, ha valóban jó nekik együtt. Azért együtt maradni valakivel, mert rettegünk az egyedülléttől, nem éppen a hosszú távú viszonyok záloga. A kutatások szerint azok, akik félnek a szingliségtől, csökkentik a partnerükkel szembeni elvárásokat, pedig a túl sok, kényszerből és félelemből kötött kompromisszum biztosan nem a boldog élet irányába vezet. Ön vajon a jelenlegi kapcsolatában hány, egyébként fontos tényező hiányára legyintett rá? 

shutterstock 28694017

A másik nem véletlenül rossz fej

Azok az emberek, akik nincsenek készen egy hosszú távú kapcsolatra – vagy éppen az adott partnerrel nem akarják azt – úgy is fognak viselkedni. Ha nem válaszol az üzenetekre, ha nem hív vissza, ha elfelejt találkozókat, fontos eseményeket, ha kibújik a barátokkal, családdal való találkozás alól, vagy a szexen túl kerüli a gyengédséget, az nem véletlen. Aki komolyan gondol egy viszonyt (és nem narcisztikus személyiség), az nem bántja direkt a másikat, az nem igyekszik minden lehetséges módon megakadályozni a kapcsolat fejlődését. Az ilyen viselkedésen tehát nem érdemes simán felülemelkedni.

Egy kapcsolat jövőjét persze számtalan tényező befolyásolhatja, de a fenti kutatási eredmények jó kiindulópontként szolgálnak arra, hogy az ember a friss kapcsolatot átszövő mentális káosztól kattantan azért mégis képes legyen objektíven elemezni a viszonyt. Persze, azt sem szabad elfelejteni, hogy idővel minden felsorolt faktorban beállhat változás, ahogy azt sem, hogy van, akinél lassabban érkeznek meg az érzelmek, és van, aki lassabban köteleződik el. A nagy kérdés tehát az, hogy meddig érdemes várni. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta