#ÉLETEM

Napi 15 perc edzés ötödével csökkenti a mellrák kockázatát

2014. november 4., kedd 19:49

Sok kutatót foglalkoztat, hogy az életmód milyen mértékben csökkenti a daganatos megbetegedések, például a mellrák kialakulásának veszélyét. Francia kutatók 37 vonatkozó kutatás eredményét összegezték, és megállapították, hogy azoknál a nőknél (kortól és súlytól függetlenül), akik változókor után is naponta egyórányi intenzív testmozgást végeznek, 11 százalékkal csökken a mellrák kockázata. Tim Key, az Oxford Egyetem munkatársa és kollégái a National Cancer Research Institute konferenciáján szintén kedvező eredményekről számoltak be a témában, bár szerintük további vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy elméletüket igazolják.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 126 ezer olyan nőt vontak be a kutatásba, akik már túl vannak a változókoron. A résztvevőknek mindentel kellett árulniuk az életmódjukról, azaz, hogy hány kilót nyomnak, mennyit edzenek, miket esznek-isznak, vannak-e káros szenvedélyeik és így tovább. A hároméves utánkövetési időszak alatt közel 1000 nőnél diagnosztizáltak mellrákot. Az eredmények alapján azoknál a nőknél, akik hetente háromszor végeztek valamilyen testmozgást, 21 százalékkal kisebb volt a rák kockázata, mint azoknál, akik nem edzettek.

shutterstock 220946155

A legaktívabb résztvevők bevallásuk szerint naponta átlagosan 15 percnyi intenzív testmozgást végeztek (pl. futás), de van, aki ennél többet is (a sétán és egyéb visszafogottabb mozgásformákon kívül). A legkevesebbet mozgók velünk ellentétben semmi kicsit is megerőltetőt nem csináltak, bár némi - kevésbé intenzív - testmozgást időnként ők is végeztek. Sajnos az is kiderült, hogy a legmagasabb testszírszázalékkal rendelkező alanyoknál 55 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának veszélye, de az oxfordi kutatók szerint ők is tehetnek annak érdekében, hogy ez az arány sokkal kisebb legyen, és a rendszeres testmozgás pozitív hatása náluk is érzékelhető.

Önmagában az természetesen nem újdonság, hogy a túlsúlynak ilyen következménye is lehet. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a nagyobb testzsírnak köszönhetően megnő az ösztrogénszint, ez pedig kedvez a tumorok növekedésének. És már azt is gyanítják egy ideje, hogy a testmozgás a menopauza után csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét, de azért van új fejlemény is, ami az oxfordi csapatnak köszönhető.Tim Key, a Cancer Research UK munkatársa szerint azért is különösen érdekes ez a kutatás, mert reményt nyújthat minden alkatú és testsúlyú nő számára, hiszen a testmozgás pozitív hatása nemcsak azzal hozható összefüggésbe, hogy az aktívabb nők soványabbak is.

"Egyelőre nem tudjuk, hogy a testmozgás pontosan hogyan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, de egyes kutatások szerint kedvező irányban változtatja meg a hormonszintet" – tette hozzá Key, aki szerint további vizsgálatokra van szükség. A szakértő szerint sosincs késő életmódot váltani, igaz, előnyben vannak azok, akik már fiatalon is egészségesen éltek, hiszen ők korábban is nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta