Külön intim tisztálkodószerekre valójában semmi szükség

A különféle intim tisztálkodószerek nagyon népszerűek, amit az is mutat, hogy a drogériák polcain számtalan ilyen készítménnyel találkozhat ember. De vajon tudja, hogyan is kell ezeket használni? Tényleg a mindennapi tisztálkodás részét kell, hogy képezzék, vagy csak azokban az esetekben ajánlott, amikor baj van? Vagy lehet, hogy teljesen feleslegesek is?

Intim mosakodószerek

Létezik az az iskola, ami szerint a hagyományos, az egész testre használt szappan és a tusfürdő akár káros hatással is lehet a hüvely pH-jára. Éppen ezért sokan használnak ezekre a területekre intim mosakodószereket az egészséges pH megőrzése, ezáltal a fertőzés elkerülése és a kellő higiénia érdekében. Vannak, akik esküsznek ezekre, míg mások viszont kifejezetten ódzkodnak tőlük, sőt úgy tartják, nemcsak feleslegesek, de egyenesen károsak is.

Az orvos szerint az igazság valahol félúton van: nem igaz, hogy ezek a termékek az ördögtől valók volnának, de a túl gyakori alkalmazást ő sem ajánlja. Egy héten egyszer-kétszer bőven elég intim mosakodószereket használni, és ilyenkor is ügyeljen arra, hogy a hüvelybe azért ne kerüljön belőle, mivel ez is tönkreteheti a hüvelyflórát. Ha viszont valamilyen fertőzéssel küzd, azt semmiképp se intim mosakodóval próbálja rendbe hozni, hanem menjen orvoshoz, és használja az általa felít (többnyire vényköteles) gyógyszereket. Egy ilyen kezelés után persze ajánlott a normál hüvelyflóra visszaállítása, melyre viszont már recept nélkül kapható készítményeket is használhat.

Irrigátor

A hüvely belső öblítésére szolgáló irrigátorokat egyre több nő használja szex után, illetve a mindennapos tisztálkodás részeként. Lényege, hogy ezekkel az eszközökkel a hatóanyagokkal teli folyadékot a hüvelybe juttatjuk, majd ahogy az távozik, úgy kimoss magával mindent, aminek nem kell ott lennie. A szakértő szerint viszont egészséges nőknek semmi szükségük ilyen takarításra.

„Irrigátor használata abban az esetben javasolt, ha például egy hüvelygyulladás nagy mennyiségű váladékkal jár. Ilyenkor a helyi kezelés alkalmazása előtt célszerű ennek a segítségével a váladékot eltávolítani a hüvelyből. Egészséges nőnek azonban semmi szüksége rá” – mondja dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose szülész-nőgyógyásza.

Fontos megemlíteni azt a téves elképzelést is, hogy a szex utáni irrigálás alkalmas volna terhességmegelőzésre. Ehhez azonban ez az eljárás nem kellően hatékony – sőt, még akár segítheti is a teherbeesést azzal, hogy a spermiumokat bemossa egész a méhszájig.

Törlőkendők

A nedves intim törlőkendőket sokan a vécépapír-használat után/helyett alkalmazzák, vagy egyszerűen csak felfrissülés gyanánt. Lényegében ugyanolyanok, mint az intim mosakodók, azaz nagyjából feleslegesek, de ha mégis használná, csak óvatosan bánjon velük, a hüvelybemenetnél beljebb már semmiképp se alkalmazza őket.

De miért is nem jó a szappan?

Vajon honnan az az elképzelés, hogy nem ajánlott szappannal és tusfürdővel megmosni az intim területeket? Nagyjából onnan, hogy az ezekben a készítményekben lévő színező- és illatanyagok könnyen felborítanák a hüvely saját belső flóráját, a védelmet szolgáló normál, savas pH-t, így ha ezeket belsőleg, hüvelyi tisztításra használja, lényegesen könnyebben kaphat el különböző fertőzéseket. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha ön úgy mosakszik, hogy ezekből a hüvelybemeneten belülre is kerül – de remélhetően ilyet szándékosan senki nem csinál, főleg nem rendszeresen. Ha mégis, akkor jobb, ha tudja, hogy nagyon rosszul csinálja.

Akkor mégis mit érdemes használni?

A tisztálkodások alkalmával – külsőleg – a tiszta víz, illetve esetleg intim mosakodó ajánlott. A belső, azaz a hüvelyi tisztításra (azaz az irrigálásra) pedig a fentiek alapján egészséges nőknél semmi szükség, hiszen a hüvely egy öntisztuló rendszer. A szeméremtest ápolására használhat természetes intim olajokat (pl. jóni olajat), illetve, ha szükségét érzi, alkalmazhat időnként valamilyen, a hüvelyflóra beállítását szolgáló készítményt is. Ezeket eseti jelleggel, diszkomfortérzet esetén, illetve uszoda vagy együttlét után érdemes használnia, ha indokoltnak érzi.

Amennyiben abnormális folyást tapasztal (megváltozott állag, mennyiség, szín, szag), akkor valószínű, hogy valamilyen fertőzés áll a kellemetlen tünetek hátterében. Ilyenkor azonban az otthoni kísérletezgetés és a drogériákban kapható készítmények helyett forduljon mihamarabb szakemberhez, aki a pontos diagnózis után a megfelelő termékeket tudja ajánlani a problémára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek