Természetes gyógymódok megfázásra a gyógyszer helyett

Október közepén még úgy tűnt, nem akar végetérni a nyár, 24 °C alá nemigen csökkent a hőmérséklet napközben, és a nap is kitartóan sütött. Azóta viszont beütött az igazi hideg, nyirkos, szeles ősz, nem is csoda, ha ebben a szeszélyes időjárásban sokan megfáznak, és helló, már be is indult a torokkaparós, orrfújós szezon. Persze egy szimpla megfázásra senki nem akarja magát agyontömni gyógyszerekkel, ami érthető is, hiszen lázzal nem jár, "csak" éjszakai orrdugulással és köhögéssel. Ezeket viszont könnyedén ki lehet kúrálni természetes úton is. Olyan módszereket próbáltunk meg összegyűjteni, amikről eddig még nem írtunk. 

 

Mézes citrom

Ez az egyik legjobb a betegség ellen; lehet enni friss citromot mézzel. Jó, persze ezt anélkül is lehet enni, hogy az ember beteg lenne, de ilyenkor még plusz jó is, hogy tökéletes ellenszere a náthának. Mivel a citromban rengeteg a C-vitamin, a méz meg köztudottan jó torokfájásra, így ez a kombó tényleg képes leigázni a baktériumok nagy részét. Ami még jó, hogy - a klasszikk fokhagymás népi gyógymóddal szemben - ezt simán eheti akár az irodában is, nincsen különösebb fakszni vele, és a szagáért se fogják kiutálni. A citromot jól meg kell mosni, héjastul cikkekre vágni, belemártani a mézbe, majd kirágni a húst a héjából. Egyáltalán nem savanyú így, sőt, olyan íze van, mint egy süteménynek, feltétlenül próbálja ki! Az előfordulhat, hogy a kaparós torkát kicsit marja a citromsav, de ilyenkor csak mártsa több mézbe! Annyit ehet belőle, amennyi jólesik, ártani biztosan nem fog.

shutterstock 176868899

Forró fürdő illóolajjal

Ha tele van a feje takonnyal és szeretne gyorsan megszabadulni tőle, engedjen a kádba forró fürdőt úgy, hogy közben tartsa a helységben a párát – tehát se ablakot, se ajtót ne nyisson –, és mikor már beleült a vízbe, cseppentsen bele legalább 10-15 csepp teafa-, borsmenta- vagy eukaliptuszolajat, esetleg akár kétfélét is ezek közül, vagy akár mindegyiket. A vízből felszabaduló meleg, mentolos párától biztosan könnyebben fogja magát érezni.

shutterstock 137513078

Ha nincs otthon mentolos illat, használhat kamillát és zsályát is, előbbi az influenzás tünetek egyik legjobb ellenszere. Kiváló gyulladáscsökkentő; nyugtatólag hat a szervezetre, és oldja az egészségre ártalmas nyákot. Utóbbi is antibakteriális hatású, csökkenti a köhögést. Csak arra kell ügyelni, hogy az illóolajok az arra érzékenyeket allergizálhatják, szóval ne ücsörögjön a vízben órákon keresztül, mert kipirosodhat a bőre, vagy akár viszkethet is. 

Inhaláljon

Jól bevált technika az inhalálás, de még hatásosabb, ha a megfelelő összetevőket lélegezi be. Az egyik nagyon jó módszer és még gyerekek is nyugodtan használhatják, ha 3 csepp eukaliptusz radiata-, 2 csepp kajeput-, és 2 csepp ravensaraolajat csepegtet forró vízbe és ezt inhalálja. Az eukaliptusz radiataolajat ne keverje össze a „sima” eukaliptuszolajjal, előbbit ugyanis az örökzöld fa leveleiből gőzlepárlással nyerik, így jobb és könnyebb is az illata, és ami nagyon fontos: gyermekek és csecsemők megfázása esetén is lehet alkalmazni! Légúti betegségekre kiváló, enyhíti a hörghurutot, köptető és tisztító tulajdonságai vannak. Igény esetén, nyugodtan lehet emelni az illóolajok koncentrációját.

shutterstock 157347389

Kajeput- és ravensaraolaj

kajeput illóolaj fontosabb gyógyhatásaiként az antimikrobiális, a gyulladás- és fájdalomcsillapító, valamint a nyákoldó és rovarriasztó hatások emelhetők ki.
Az illóolajat leggyakrabban lég- és húgyúti gyulladások, izom- és ízületi fájdalmak kezelésére, a fejfájás erősségének mérséklésére, illetve rovarok távol tartására használják inhalálószerek, szaunaolajok, légzéskönnyítő mellkasi krémek, bedörzsölőszerek, masszázs- és fürdőolajok, valamint rovarriasztó sprayk és stiftek alkotórészeként. Aromalámpából elpárologtatva a lakószobák és munkahelyek levegőjének fertőtlenítésére és frissítésére is jól használható.
A kajeput illóolaja nem toxikus, nem irritáló, a bőrt nem érzékenyíti, és fototoxikus hatása sincs.

A ravensara vírusölő, fertőtlenítő, immunerősítő, keringésjavító, légzéskönnyítő és köptető hatású. Hatékony, de gyengéd olaj, gyerekeknek is használható. Ne tévessze össze a ravitsara(kámforfa)olajjal!

Forrás: aromax.hunaturkence.hu

Az egyik legjobb módszer egyébként a bedugult orr ellen a sós vizes orröblítés, irrigálás. „Erre már lehet kapni kifejezetten erre a célra kifejlesztett orröblítő szettet, de egy csőrös „pohár” is kiváló lehet erre az esetre” - tanácsolja Dr.Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont munkatársa. Pár ilyen öblítéssel azonnal kitisztul az orra. 

Alkohol

A kaparó és fájó torok egyik legjobb ellenszere az alkohol. Abból is inkább a jó erős fajta, például a vodka vagy a pálinka. Azt nem mondjuk, hogy napközben ezekből kortyolgasson, de amint hazaért a munkából, és már nincs más dolga, csak pihenni, hörpintsen fel egy kortyot valamelyikből. Azonnal elmulasztja a torokkaparást, és ha a mandulája van begyulladva, arra is elég hatásos lehet. Ha nem iszik alkoholt, próbáljon enni egy kis erős paprikát, ez is hasonlóan hatásos, és gyorsan érződik az eredménye.

shutterstock 183129029

Kakukkfű tea fokhagymával

A fokhagymatea készítését a „Gyógyteák könyve” című kiadványban olvastam még évekkel ezelőtt, és tényleg bevált, csak egy kicsit átalakítottam, mert én kakukkfűvel iszom. A kakukkfű tea ugyanis nagyon jó fertőtlenítő, erősíti az immunrendszert és kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és szájüregi gyulladások, de ezzel is lehet inhalálni. Nyálkaoldó, köptető hatása is van.  

Tegyen két gerezd, késsel szétnyomott fokhagymát egy csésze forró kakukkfű teába, és hagyja állni 10-15 percig. Amikor már langyosra hűlt, adjon hozzá fél evőkanál mézet és igya meg. Napi 2-3 csészével érdemes fogyasztani belőle a betegség ideje alatt. 

Önnek is jobbulást kívánunk!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra