#ÉLETEM

A jó élményhez keressen partnert, a rosszhoz inkább ne

2014. október 27., hétfő 16:06

Az élmények intenzívebbé válnak, ha valakivel osztozunk bennük. Mindegy, hogy ismerjük-e az illetőt vagy nem, hogy beszélgetünk-e közben vagy sem, hogy jó-e, amit átélünk vagy iszonyú: a lényeg, hogy a közösen megélt pillanatok érzelmileg mindenképpen hevesebbek, mint ugyanazok a helyzetek egyedül. Legalábbis ezt állítja egy friss kutatás

A Yale Egyetem pszichológusai csokikat kóstoltattak a gyanútlan diákokkal, az első körben klasszat, finomat, a másodikban valami förtelmes csokipótlót. Mindkét helyzetben úgy alakították a jelenetet, hogy a résztvevőknek először épp megismert párjukkal kettesben, másodjára azonban egyedül kelljen értékelni az elvileg különböző, gyakorlatilag azonos csokikat. Az eredmények szerint pedig a finom csokoládé partnerrel megosztva még finomabbnak tűnt, míg a rossz ízű termék közösen fogyasztva szörnyűbbnek hatott, mint egyedül.

shutterstock 120927955
Fotó: Shutterstock

A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy azokban a helyzetekben, amikor valaki mással osztozunk egy élményen, másképpen, alaposabban figyelünk az ingerekre, mintha egyedül tennénk. „Amikor az emberek a közös élményekre gondolnak, általában valami közeli hozzátartozójuk, barátjuk, családtagjuk jut eszükbe – állítja Erica Boothby a kutatás vezetője. – Azt nem is realizáljuk, hogy a viselkedésünket, a vélekedéseinket mennyire befolyásolják a körülöttünk lévő emberek, akiket egyébként nem is ismerünk, akikkel nem is kommunikálunk.” 

Ez azt jelenti, hogy azok mindazok, akikkel nap mint nap csupán futólag találkozunk a buszon, a menzán, az elromlott kólaautomatánál, befolyással lehetnek arra, ahogy megéljük a mindennapok apró történéseit. Meg persze jelenti ez azt is, hogy amikor nem veszünk részt egy pillanatban, amikor a családi asztalnál vagy a gyerekkel sétálva inkább telefont nyomkodunk, rengeteg energizáló érzelmet veszítünk el. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta