Ezeket a szabályokat tartsa be, ha hidegben edz

Mi is az összefüggés az edzés, az ízületeink védelme és az évszakok között? Sokkal több mint gondolnánk. A hőmérséklet csökkenésével a szomjúságérzetünk is csökken, ami komoly és akár maradandó károsodásokhoz vezethet például a vesében. De maradjunk az ízületeknél.

Inni muszáj

A szervezetbe bevitt folyadékkal  - gondolok itt a vízre elsősorban - pótoljuk az ízületekből elhasznált folyadékot is. A nem megfelelő folyadék-utánpótlás ízületi fájdalmakat és problémákat okozhat.  30-35 év felett egyébként is hatványozottabban vagyunk kitéve az ilyen betegségnek, amelynek oka lehet a túlsúly, a stressz, a táplálkozásból adódó méreganyagok és az öröklődés. A nem megfelelően végzett sport is ízületi problémákat okozhat. 

shutterstock 128908388

Az edzések alatt attól függően terheljük jobban a különböző ízületeinket, hogy milyen munkát végzünk és melyik testrészünket használjuk. A fokozott fizikai igénybevételnél az artikuláció folyadéktartalma csökken, és ez ízületi kopáshoz vezethet, amennyiben nem pótoljuk az elveszített folyadékot edzés közben vagy közvetlenül utána. Mivel edzéseink során a hideg miatt nem mindig vagyunk szomjasak, sőt, úgy általában is hajlamosak vagyunk jóval kevesebbet inni mint a nagy melegben, fokozottan nagy a veszélye az ízületi gyulladásnak, majd a kopásnak. 

Mi az artikuláció?

A csontokat egymáshoz kapcsoló alkotórészek, ideértve a porccal borított csontvégeket is. Utóbbiakat ízületi felszínnek nevezik. Az ízületi felszíneket az ízületi szalagokat tartalmazó rostos ízületi tok rögzíti egymáshoz. A tokot belülről az ízületi hártya borítja. A hártya belső felszínét alkotó sejtek által termelt szinoviális folyadék síkossá teszi az ízületi felszíneket, és táplálja a porcot.

Forrás: Házi Patika

Az ízületekre vigyázhatunk a megfelelő táplálkozással és táplálék-kiegészítők fogyasztásával. Az ízületek védelméhez hozzátartozik megfelelő bemelegítés és az edzés végén a nyújtás is. Ezek elhagyása vagy nem megfelelő, szakszerű elvégzése is komoly sérüléseket okozhat. A problémák nem biztos, hogy azonnal jelentkeznek és a fiatalok hajlamosak ezeket egy legyintéssel elintézni, így csak későn jönnek rá, hogy kár volt kihagyni, elhagyni a bemelegítést és a levezetést, nyújtást. 

A megfelelő ruházat

További sérüléseket okozhat a nem megfelelő ruházat. Nagyon sokszor találkozni azzal, hogy az emberek nem az adott sporthoz választanak ruhát, cipőt, sokan csak a divatot követve húzzák magukra a különböző márkás sportruházatot. A nem megfelelő cipő komoly Achilles-ín-, térd- és gerincfájdalmakat okozhat. Minden egyes lépésnél amikor a sarok a talajjal érintkezik, kap egy mikrosokkot, amit továbbít a térdeknek és a medencecsigolyáknak. Innen eredhet a derék és térdfájás.

A különböző talajon történő kocogáshoz és futáshoz más kiképzésű, talpú cipőket kell használni. Aszfaltra és betonra használjon puha, megfelelő amortizációs képességgel rendelkező légbetétes vagy zselés talpú cipőt. Terepre olyan talp kell, ami nem csúszik, így megfelelő "kapaszkodást" és elrugaszkodást biztosít a viselőjének. Nedves, csapadékos időben a legpraktikusabb a Gore-Tex anyagú cipő, mert ez az izzadtságot kiengedi, de a nedvességet nem engedi be.

A megfelelő ruházat azért fontos, mert ha túl melegen öltözünk, akkor hőgutát kaphatunk, ha túl vékonyan akkor megfázhatunk és megfázhatnak az ízületeink is.  Nyáron kellően szellős és könnyű ruha kell, télen réteges és meleg, de könnyű és kényelmes, ami az adott sportághoz a lehető legoptimálisabb szabad mozgást biztosítja. A hidegebb hónapokban pedig sál, sapka és kesztyű nélkül sem érdemes kimozdulni.

shutterstock 187911002

A személyes biztonság

Amennyiben a szabadban szeretne mozogni és főleg kint a természetben, vigyen magával mobiltelefont. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe amikor a mobiltelefon jó szolgálatot tehet, ha pedig zenét hallgat edzés közben, vigyázzon, nehogy baj legyen abból, hogy nem hallja az autókat. A telefonokra egyébként rengeteg különböző sportalkalmazást lehet letölteni, amelyekkel nyomon követhetjük a útvonalunkat, a sebességünket, a pulzusunkat, sőt, még az elégetett kalóriát is. 

Lehetőleg kerülje az olyan helyeket ahol kevesen járnak, ahol egy esetleges támadásnak lehet kitéve. Mindig jelentse valakinek vagy hagyjon üzenetet, hogy mikor indult el, hogy mikor jön és merre találhatják meg. Viseljen fényvisszaverős öltözéket és este lámpát is vigyen, ami elölről és hátulról is jelez a közlekedőknek. Ismeretlen terepen érdemes először felderítést végezni, kiismerni a domborzati, helyi viszonyokat és a jellegzetes tereptárgyakhoz igazítva a távolságokat is megjegyezni.

Számítson arra is, hogy a mozgástól beindul az anyagcsere,  ezért kellemetlen lehet a nyílt utcán , vagy terepen mosdót keresni. Nem árt már előtte az ilyen dolgokat letudni. 

Fontos szabály még a fokozatosság elvének betartása is. Ne a többi futókhoz igazítsa a tempóját, a távolságokat, hanem mindig a saját kondíciójához, illetve állapotához. Gyakori probléma, hogy a kezdők túlértékelik a saját képességüket, fizikumukat, majd jön a csalódás.

Bánkuti Gabriella

Bánkuti Gabriella Kaposváron született, édesanyja élsportoló volt. 13 évig atletizált, majd számos sportot kipróbált. Jane Fonda dereka és lába megbabonázta, ezért döntött úgy, hogy fitneszmodell lesz. Pár év alatt magyar bajnokká és világbajnokká vált. 2007-óta tanít az IWI-ben (International Wellness Institute), annak vezető tanára. Emellett felkészítő edzője a paralimpikonoknak, és az utánpótlás-nevelésben is részt vesz. A Bánkuti Team égisze alatt 40 versenyzője van. 2011-ben megkapta a legjobb funkcionális tréner címet. Jelenleg a Spartan Fighter és a Spartan Girja funkcionális tréningek masters trénere. A legkedveltebb szakterülete az étkezés, táplálékkiegészítés.
 
Kérdezne tőle? Ne tartsa magában!
Oszd meg másokkal is!
Mustra