#ÉLETEM

A pasik jobban járnak a hosszú távú kapcsolattal

2014. október 22., szerda 11:18

Hideg evolúciós szempontból nézve a férfiak számára nem feltétlenül előnyös dolog hosszú távú párkapcsolatban élni. Simán választhatnák ugyanis azt, hogy szanaszét szórják a génjeiket a világban, csinálnak egy rakás gyereket, és nem törődnek semmi mással. Persze választhatják azt is, hogy kitartanak egy nő mellett és részt vesznek szépen az utódgondozásban, védik, támogatják a gyerekeket, vagyis kevesebb utódot nemzenek, de velük biztosra mennek. Mindkét stratégia létezik és működik, de vajon melyik a jobb a férfinak? Melyik növeli leginkább a férfi életminőségét, élettartamát? Hát, a hosszú távú elköteleződés, az. 

Emma Seppala, a Stanford Egyetem pszichológusa a Psychology Today-en megjelent klassz posztjában gyűjtötte össze azokat a kutatásokat, amik bizonyítják, hogy a férfiak számára rengeteg előnnyel jár a hosszú távú kapcsolat. Persze, csak a boldog hosszú távú kapcsolat. Azok a férfiak, akik ilyenben élnek, összességében egészségesebbek rossz, alkalmi vagy semmilyen kapcsolatot fenntartó társaiknál, tovább élnek, kisebb az esélyük a szívbetegségre, a rákos megbetegedésekre, ahogy ritkábban mennek bele kockázatos és/vagy törvénysértő viselkedésekbe, ráadásul még a csontjaik is erősebbek. Úgy tűnik tehát, hogy egy jó tartós viszonynak egészségvédő hatása van. De vajon miért? Hogyan? 

shutterstock 164560796

Seppala szerint erre rengeteg magyarázat lehet, de a lehetséges opciók közül valószínűleg három jelenségnek a legnagyobb a hatása. Először is annak, hogy a hosszú távú párkapcsolat gyakran egészségesebb életmóddal társul. Aki nyugodtan, boldogan él a másikkal, az általában többet mozog, jobb minőségű és rendszeres kosztot eszik és nyilván kevesebbet gyötri a testét piálással, drogozással, nem alvással.

A másik fontos előnye a hosszú távú párkapcsolatoknak, hogy folyamatos és jó társas kapcsolatot biztosít. Egy jó viszonyban ugyanis bizalom van, barátság, a felek képesek megosztani egymással a gondjaikat, az élményeiket, a tapasztalataikat. Egy jó kapcsolatban nem vagyunk magányosak. Akinek pedig a társas élete rendben van, az vidámabb, jobban érzi magát a bőrében, nagyobb az önbizalma, az optimizmusa, az ellenálló képessége, és jobb állapotban van az immunrendszere is. Végül ott az a fura tény, hogy hosszú távú kapcsolatban adhatunk. Folyton. Sokat. Bár elsőre különös lehet, hogy valami, ami energiát emészt fel, az közben meghosszabbítja az életet, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ha képesek vagyunk tenni valakiért vagy valamiért, ha képesek vagyunk adni, azzal jobban jár a szervezetünk, mintha csak kapnánk. 

A jó tartós kapcsolatoknak tehát rengeteg előnyük van, és a kutatásokból úgy tűnik, a férfiak egészségére ezek sokkal nagyobb hatással vannak, mint a nőkére. Ők tehát egy jó kapcsolattal jobban járnak a nőknél. Legalábbis egészségügyi szempontból. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta