A pasik jobban járnak a hosszú távú kapcsolattal

Hideg evolúciós szempontból nézve a férfiak számára nem feltétlenül előnyös dolog hosszú távú párkapcsolatban élni. Simán választhatnák ugyanis azt, hogy szanaszét szórják a génjeiket a világban, csinálnak egy rakás gyereket, és nem törődnek semmi mással. Persze választhatják azt is, hogy kitartanak egy nő mellett és részt vesznek szépen az utódgondozásban, védik, támogatják a gyerekeket, vagyis kevesebb utódot nemzenek, de velük biztosra mennek. Mindkét stratégia létezik és működik, de vajon melyik a jobb a férfinak? Melyik növeli leginkább a férfi életminőségét, élettartamát? Hát, a hosszú távú elköteleződés, az. 

Emma Seppala, a Stanford Egyetem pszichológusa a Psychology Today-en megjelent klassz posztjában gyűjtötte össze azokat a kutatásokat, amik bizonyítják, hogy a férfiak számára rengeteg előnnyel jár a hosszú távú kapcsolat. Persze, csak a boldog hosszú távú kapcsolat. Azok a férfiak, akik ilyenben élnek, összességében egészségesebbek rossz, alkalmi vagy semmilyen kapcsolatot fenntartó társaiknál, tovább élnek, kisebb az esélyük a szívbetegségre, a rákos megbetegedésekre, ahogy ritkábban mennek bele kockázatos és/vagy törvénysértő viselkedésekbe, ráadásul még a csontjaik is erősebbek. Úgy tűnik tehát, hogy egy jó tartós viszonynak egészségvédő hatása van. De vajon miért? Hogyan? 

shutterstock 164560796

Seppala szerint erre rengeteg magyarázat lehet, de a lehetséges opciók közül valószínűleg három jelenségnek a legnagyobb a hatása. Először is annak, hogy a hosszú távú párkapcsolat gyakran egészségesebb életmóddal társul. Aki nyugodtan, boldogan él a másikkal, az általában többet mozog, jobb minőségű és rendszeres kosztot eszik és nyilván kevesebbet gyötri a testét piálással, drogozással, nem alvással.

A másik fontos előnye a hosszú távú párkapcsolatoknak, hogy folyamatos és jó társas kapcsolatot biztosít. Egy jó viszonyban ugyanis bizalom van, barátság, a felek képesek megosztani egymással a gondjaikat, az élményeiket, a tapasztalataikat. Egy jó kapcsolatban nem vagyunk magányosak. Akinek pedig a társas élete rendben van, az vidámabb, jobban érzi magát a bőrében, nagyobb az önbizalma, az optimizmusa, az ellenálló képessége, és jobb állapotban van az immunrendszere is. Végül ott az a fura tény, hogy hosszú távú kapcsolatban adhatunk. Folyton. Sokat. Bár elsőre különös lehet, hogy valami, ami energiát emészt fel, az közben meghosszabbítja az életet, a kutatások mégis azt mutatják, hogy ha képesek vagyunk tenni valakiért vagy valamiért, ha képesek vagyunk adni, azzal jobban jár a szervezetünk, mintha csak kapnánk. 

A jó tartós kapcsolatoknak tehát rengeteg előnyük van, és a kutatásokból úgy tűnik, a férfiak egészségére ezek sokkal nagyobb hatással vannak, mint a nőkére. Ők tehát egy jó kapcsolattal jobban járnak a nőknél. Legalábbis egészségügyi szempontból. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra