Fitparádé: égethet zsírt riszálva és öklözve

Míg a hétvégén megrendezett Fitparádé első napján szép, fitt és erős emberek mérettethették még magukat, addig a második napon különböző órákat lehetett kipróbálni. Talán a szép idő miatt, talán azért, mert már tényleg egyre több ilyen esemény van, délután kettőkor a MOM Uszoda és Sportközpont csarnokában nem voltak túlzottan sokan. Ez persze nem szegte kedvünket, ki is próbáltunk négy mozgásformát, és legközelebb biztosan elmegyünk kültéri spinningre, mert nagyon hangulatosnak tűnt a helyszín. 

Afro Dance - Kiss Gábor

Az afro dance hangulatát tekintve engem a Zumbára emlékeztetett, amit nem annyira kedvelek, de persze ettől még simán átragadhat rám is az óra jó hangulata és el tudom engedni magam egy idő után, feltéve, ha nem hárman vannak az órán és nem bámul a sarokból két biztonsági őr. Most pedig ez volt a helyzet, szóval túlzás nélkül úgy éreztem magam, mint aki direkt hülyét csinál magából. Pedig az előadóval nem volt gond, mindent megtett, hogy hangulatot teremtsen, de hát azt sajnos lehetetlen ilyen körülmények között. Ezt a rendezvény számlájára írom, nem az óratípusra vagy az előadóéra: szóval az afro dance-t ajánlom mindenkinek, akinek van némi ritmusérzéke és szeret szórakozás közben kalóriát égetni, mert tud ez élvezetes is lenni.

Mi ez?

Az óratípus a tradicionális afrikai táncokat és az aerobik lépéseit ötvözi. A zene, a dobok ritmusa és a koreográfia teljes szabadságérzést nyújt a résztvevők számára.

Forrás: Fitparádé

ZenTaigeri -  Klain Eliza

Minden hasonló eseményen kipróbálok egy küzdősportra épülő órát, mert az ilyen jellegű mozgásformák jól átmozgatják a testet és segítenek levezetni a feszültséget. Ez most sem volt másként. A mozdulatsorok egyszerűek, az utasítások követhetőek, így tényleg arra koncentrálhatunk, hogy szépen és pontosan kivitelezzük a különböző ütéseket és rúgásokat, mert mindkettőből van bőven. Jó, kezdőként ez nem mindig jön össze, de annak köszönhetően, hogy nem voltunk sokan, feltűnt, ha valamit elrontottam és ki is javították a hibát. Az óra végére mindenki jól leizzadt és másnapra megérkezett egy nem annyira tolakodó izomláz a combomban és a karomban. 

Mi ez? 

A küzdősport-elemekre épített mozgás. Az alapító maga is feketeöves karate mester, testnevelő tanár, personal trainer, aerobic oktató. A technikákat úgy válogatta össze a kyokushin karatéból, hogy aki rendszeresen gyakorol, nem csak zsírt éget, alakot formál, szálkásít, kardiózik, hanem ezekkel egy időben önvédelmet is tanul. A hétköznapokban előforduló szituációkban egyszerű, könnyen elsajátítható, ugyanakkor jól alkalmazható technikákat alkalmazva bárki képes lehet önmagát megvédeni, ha nincs lehetősége kitérni a fizikai atrocitás elől. Lelki felkészültségre is szükség van, de a ZenTaigeri órákon ezt is megtanulják a résztvevők. Sőt még többet is, mert a jógából átvett strechinget, a karatéból és buddhizmusból átvett légző és meditációs gyakorlatokat is elsajátítják.

Forrás: Fitparádé

Grandup - Gyöngyösi Szilvia, Borbély Éva és Kertész Krisztina

Ez az óratípus a hangulatról szól, és ilyen szempontból itt sem volt könnyű dolga a prezentereknek, hiszen alig voltunk páran a teremben. A zene adott volt a bulihoz, soha nem gondoltuk volna, hogy egyszer a Party Rock Anthemre vagy Madonna Girl Gone Wildjára fogunk egy sportcsarnok közepén alakot formálni. Aki korábban nem járt ilyen órán, annak furcsa lehet, ahogyan egymást váltják a táncos és a hagyományos elemek, de ugye, megvan az oka annak, hogy ezek a mozgásformák manapság ilyen népszerűek. A Grandupot főként azoknak ajánljuk, akik nem szeretnek hosszú koreográfiákat megtanulni és amúgy sem bírják a szigorúan szerkesztett órákat. Ha valaki nem bírná az iramot, akkor bármikor ki- és visszaállhat, de a pörgős részeket mindig könnyebbek váltják, így valószínűleg nem lesz szükség pihegésre. Bár nem kell úgy riszálni, mint a zumbán vagy az afro dance-en, arra azért készüljön fel, hogy az órán majd a saját fenekét is kell paskolnia. Ja, és persze vannak talajon végzett gyakorlatok is. 

Mi ez?

Sokkal intenzívebb mozgást garantál, mint a legtöbb táncos alapú irányzat, és sokkal szélesebb spektrumban használja a táncalapokat, tulajdonképpen kardióedzés sok-sok zenével. A mozdulatok gyorsan lekövethetőek, és az erősítés rész is szinte észrevétlenül van beleépítve az óra menetébe. Egy 45-50 perces óra alatt biztosan elég 600 kcal.

Forrás: akrobat.hu

Iron Box - Kiss Gábor

Az iron box tulajdonképp egy könnyűre koreografált aerobik óra, ahol kecses mozdulatok helyett a levegőbe öklözés történik ritmusra. A kb. 20 perces hadonászás után jönnek az intervallum-gyakorlatok, melyeket imádok. Kiváló zsírégető, nagyon jól átmozgat és annak is ajánlott ez a mozgásforma, aki nem elég ügyes a táncos órákhoz, de unja a futást. Ami a rendezvényt illeti: ez már kicsit jobb hangulatúra sikerült, mint az afro dance, mert több volt a résztvevő, és mégse azt bámulták a férfiak a sarokból, ahogy a seggünket rázzuk.

Mi ez?

Hibrid jellegének köszönheti hatékonyságát, hiszen azon túl, hogy fantasztikus zsírégető, segít a koordináció javításában is. Egyes szakemberek szerint a nagy intenzitású intervallum-edzés (HIIT) sokkal hatásosabb, és kevesebb időt igénylő mozgásforma, amely sokkal jobban fokozza az állóképességet, az anaerob kapacitást, és természetesen az emlegetett zsírégető hatása is nagyobb, mint a közepes intenzitású aerob edzéseknek.

Forrás: Fitparádé

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra