A sikeres házasság titka az olcsó esküvő

Eddig azt hittük, hogy a sikeres házasság titka az egymás iránti rajongás, a szenvedély, a függetlenség megtartása és az, hogy a kapcsolatot az önmegvalósítás részének tekintjük. Pedig nem is. A sikeres házasság titka, hogy a házasságkötés előtt legalább három évig járunk partnerünkkel, hogy legyen pénzünk, de ne akarjunk nagy esküvőt, hanem ússzuk meg olcsón és semmiképpen ne hagyjuk ki a nászutat. Legalábbis ez derül ki 3000 amerikai házaspár kapcsolatának statisztikai elemzéséből. A The Atlantic-ban közölt kutatásban arra keresték a választ, hogy a jövedelem, a vallás, a külsőségekhez és a pénzhez való hozzáállás, valamint a házasságkötés körülményei közül van-e bármi, ami együtt jár a későbbi válással. Nyilván volt.  

Az eredmények között vannak kevésbé meglepőek, ilyen például az, hogy minél tovább jár a pár a házasságkötés előtt, annál kisebb a válás valószínűsége. Legalábbis azok a párok, akik 3 évnél tovább jártak, 39 százalékkal valószínűbben maradtak együtt, mint akik kevesebb, mint egy évig voltak együtt az esküvő előtt. Az sem volt különösebben nagy bréking, hogy akik aktívan gyakorolják ugyanazt a vallást, 46 százalékkal kevésbé hajlamosak válni, és az sem újdonság, hogy sem a külső, sem a pénz nem alapozza meg valami jól a tartós kapcsolatokat. Azok a férfiak ugyanis, akik számára partnerük külseje fontos tényező, 50, azok a nők pedig, akik buknak partnerük pénzére, 60 százalékkal valószínűbben válnak el, mint azok, akiket egyik tényező sem mozgat.

Az viszont izgalmas, hogy a gazdagabbaknak jobban bejön a párkapcsolat: vagyis minél több van a családi kasszában, annál kisebb a válás valószínűsége. A 125 ezer dollár (kb. 30 millió forint) feletti jövedelemmel bírók ugyanis feleannyira hajlamosak beadni a válópert, mint azok, akik kevesebb, mint 25 ezer dollárt (kb. 6 millió forintot) keresnek együtt évente.

shutterstock 99776390

Az sem mindegy (legalábbis a statisztikai adatok szerint), hogy milyen az esküvőnk. Először is minél több ember van az esküvőn, annál kevésbé valószínű a válás. 92 százalékkal nő az esélyünk a sikeres házasságra, ha nem meghívottak nélkül, hanem több mint 200 emberrel a hátunk mögött vonulunk az oltár elé. Ezt a nagy esküvőt viszont érdemes olcsón kihozni, azok ugyanis, akik 1000 dollár (kb. 240 ezer forint) alatt megúszták az egészet, 46 százalékkal valószínűbben maradtak együtt, mint az eseményre 200 00 dollárt (kb. 4 millió 800 ezer forint) költők. A nászút pedig átlagosan 41 százalékkal csökkentette a válás esélyét. 

Ezekből az adatokból persze messzemenő következtetéseket felesleges levonni, de mókás elfoglaltság grafikokonokat nézegetni. Ha esetleg kedvet kapott hozzá, itt megteheti. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek