#ÉLETEM

A sok akciófilmtől kövérebb lesz

2014. október 9., csütörtök 17:00

A tévézés hizlal. Persze csak akkor, ha eszünk közben – de akkor nagyon. Az emberek ugyanis filmnézés közben hajlamosak jóval többet enni, mint egyébként tennék, kizárólag azért, mert nem a koszttal vannak elfoglalva. Ráadásul azokban az esetekben, amikor a figyelmünk fókusza valami külső tényezőre irányul, sokkal kevésbé érzékeljük a testünk jelzéseit, így hiába jelez a gyomrunk kétségbeesve, hogy tele van, mi képesek vagyunk mégis a film végéig tölteni bele a popcornt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen filmet nézünk.

A Cornell Egyetem pszichológusai nemrég publikált vizsgálatukban megállapították, hogy az akciófilmek közben majdnem kétszer annyit nassolunk, mint mondjuk egy beszélgetés műsor alatt. A túlevés hatása ráadásul még akkor is megvan az akciófilmeknél, ha azokat hang nélkül bámuljuk. 

A vizsgálatban 94 egyetemistát kértek meg arra a kutatók, hogy egyenek szabadon M&Ms-et, sütit, répát és szőlőt, miközben egy 20 perces tévéműsort néznek. A résztvevők harmada A sziget című filmből nézett meg egy részt, hanggal, harmaduk hang nélkül, a maradék egyharmad pedig egy talk show-t élvezhetett. A hanggal is bombázott szigetesek 98, a némák meg 36 százalékkal ettek többet talk show-t néző társaiknál. 

„Az izgalmas műsorok mindig pörgősebbek, és képesek nagyon beszippantani az embert, ami bezavar az étkezésbe” – állítja Aner Tal, a kutatás vezetője. Hogy mi erre a megoldás? Például az, hogy egyáltalán nem eszik a tévé előtt. Ha azonban erről nincs kedve lemondani, érdemes még a film előtt kiporciózni a kosztot, vagy kizárólag egészséges ételekkel körülvenni magát. Az a mázlink ugyanis megvan, hogy ha izgulunk, ezekből is többet eszünk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta