A sok akciófilmtől kövérebb lesz

A tévézés hizlal. Persze csak akkor, ha eszünk közben – de akkor nagyon. Az emberek ugyanis filmnézés közben hajlamosak jóval többet enni, mint egyébként tennék, kizárólag azért, mert nem a koszttal vannak elfoglalva. Ráadásul azokban az esetekben, amikor a figyelmünk fókusza valami külső tényezőre irányul, sokkal kevésbé érzékeljük a testünk jelzéseit, így hiába jelez a gyomrunk kétségbeesve, hogy tele van, mi képesek vagyunk mégis a film végéig tölteni bele a popcornt. Csakhogy egyáltalán nem mindegy, milyen filmet nézünk.

A Cornell Egyetem pszichológusai nemrég publikált vizsgálatukban megállapították, hogy az akciófilmek közben majdnem kétszer annyit nassolunk, mint mondjuk egy beszélgetés műsor alatt. A túlevés hatása ráadásul még akkor is megvan az akciófilmeknél, ha azokat hang nélkül bámuljuk. 

shutterstock 71677819

A vizsgálatban 94 egyetemistát kértek meg arra a kutatók, hogy egyenek szabadon M&Ms-et, sütit, répát és szőlőt, miközben egy 20 perces tévéműsort néznek. A résztvevők harmada A sziget című filmből nézett meg egy részt, hanggal, harmaduk hang nélkül, a maradék egyharmad pedig egy talk show-t élvezhetett. A hanggal is bombázott szigetesek 98, a némák meg 36 százalékkal ettek többet talk show-t néző társaiknál. 

„Az izgalmas műsorok mindig pörgősebbek, és képesek nagyon beszippantani az embert, ami bezavar az étkezésbe” – állítja Aner Tal, a kutatás vezetője. Hogy mi erre a megoldás? Például az, hogy egyáltalán nem eszik a tévé előtt. Ha azonban erről nincs kedve lemondani, érdemes még a film előtt kiporciózni a kosztot, vagy kizárólag egészséges ételekkel körülvenni magát. Az a mázlink ugyanis megvan, hogy ha izgulunk, ezekből is többet eszünk. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra