#ÉLETEM

Hogy miért hisztiznek a nők a menzesz előtt?

2014. október 6., hétfő 14:43

Hangulatingadozás, ingerlékenység, feszültség, szorongás, düh, alvászavarok, hányinger. Ez csak néhány abból a több mint 150 különböző tünetből, amit a nők tapasztalhatnak a menstruációjukat megelőző 7-14 napban. (Nem, a hiszti, egyáltalán nem elégséges jelző.) A tünetek sokfélék, ráadásul mindenkinél mások, mindenkit más intenzitással érintenek, így elég nehéz pontosan definiálni ezt az állapotot, amit PMS-nek, vagyis premenstruációs szindrómának becéznek az okosok. De miért történik ez? Mi zajlik ilyenkor a szervezetben? És mi okozza ezt az időszakos megkattanást? Az AsapScience megmondja. Megint

Ovuláció idején a petesejt a petefészekből a méhbe vándorol, ahol az esetleges beágyazódáshoz szükséges szuper klassz körülmények fogadják. Ezt a közeget a ösztrogén készíti elő, majd az ovuláció után a  progeszteron nevű hormon veszi át a testben az irányítást – ezek a hormonok azonban nemcsak a méhben melóznak, hanem a véráramon keresztül az agyba is eljutnak. Itt aztán egy kicsit megkavarják más kémiai anyagok, a testen belüli információáramlásban szerepet játszó neurotranszmitterek működését. Na, akkor kezdődik a PMS.

A progeszteron szintje az ovulációtól a menstruáció megkezdéséig folyamatosan nő, így a PMS tünetei is erősödhetnek, ahogy közeledünk a menstruációhoz. De a hormonváltozás mellett más dolgok is történnek ilyenkor, például megnő a női agyban az érzelmekért felelős amigdala aktivitása, míg a kellemes érzésekért és nyugiért felelős szerotonin szintje csökken, ahogy a GABA nevű ingerületátvivő-anyagé is, ami szorongást és fokozott stressz szintet okoz. 

A PMS kellemetlen tünetei csak a menzesz kezdetéig tartanak, akkor aztán az ösztrogén és progeszteron szint lezuhan, és ha nem görcsölnénk olyan átkozottul, talán még a kedvünk is jobb lenne. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta