#ÉLETEM

Újabb érv a papírtörlő mellett

2014. október 6., hétfő 13:47

A nyilvános vécékben – jobb esetben – kétféle kézszárítási módszer közül lehet választani: ott van egyfelől a kézszárító automata, másfelől az egyszerű papírtörlő. A legtöbben már elkötelezték magukat az egyik vagy a másik mellett, általában attól függően, melyikkel lehet a legrövidebb idő alatt a legjobb száradást elérni. Pár éve már megcáfolták azt a korábbi elméletet, hogy a kézszárító kevésbé higiénikus, mert egyenesen ráfújja a szárítandó kézre a belsejében tenyésző kórokozókat, így a papírtörlő vs kézszárító meccs azóta döntetlenre állt. Eddig.

A kézszárító vagy papírtörlő vita azért olyan lényeges, mert tudjuk, hogy a fertőző betegségek csaknem 80 százaléka a kéz közvetítésével terjed, így a meleg vizes, szappanos kézmosás a higiénia szempontjából elengedhetetlen. Viszont felmerülhet a kérdés, hogy ha nincs éppenséggel baktériumszkenneres kézmosócsap, vagy legalább egy mezei szappan a helyiségben, vagy ha nem mos kezet elég alaposan, akkor vajon melyik kézszárítási mód csökkenti jobban a bőrön tanyázó, ártalmas baktériumok mennyiségét? AZ AsapSCIENCE rászánta az időt és fáradságot a kérdés végleges elöntésére, és megvizsgálta, mi is megy végbe, amikor a géppel, illetve papírtörlővel szárítja meg a kezeit.

Már a legelején eláruljuk a választ: a papírtörlő a nyertes, így ha egy mosdóban valamilyen csoda folytán ilyen választási lehetősége adódna, mindenképp éljen vele. Hogy miért? Röviden: azért, mert az időtényező számít, hiszen nedves környezetben könnyebben terjednek és szaporodnak a baktériumok. Tehát a lényeg, hogy minél hamarabb minél alaposabban eltávolítsa a nedvességet a bőréről!

A kutatás során megfigyelték, hogy egy ember géppel 45 másodperc alatt kb. 97 százalékban képes megszárítani a kezét, míg papírtörlővel már 10 másodperc alatt 96 százalékos eredményt tud elérni. A kézszárító helyzetét tovább rontja, hogy használói hamar elunják a dolgot, és csak kb. 22 másodpercet töltenek el vele, így csupán 70 százalékban szárad meg a bőrük. Ezzel szemben, ha a papírtörölközőt választják, és ott is csak tessék-lássék munkát végeznek, 5 másodperc alatt is képesek 85 százalékában megszárítani a bőrüket

Ráadásul miközben megtörli magát, úgy a súrlódás miatt több kórokozótól szabadul meg, hiszen megfigyelték, hogy ekkor még nagy mennyiségű baktérium kerül át a kezéről a papírra, míg ha csupán levegővel fújatja, úgy ez teljes egészében elmarad. Sőt, még továbbiak is kerülhetnek rá, hiszen a szerkezet a levegőben lévő káros mikroorganizmusokat is ráfújja a bőrére. 

De mi a helyzet a környezetvédelemmel?

Bár igaz, hogy a papírtörlők egészségügyi szempontból jobbak, ám ha a környezetvédelmet nézzük, akkor nem feltétlenül. Hiszen a korszerűbb szárítógépek energiatakarékosak és környezetbarátok, mivel napjainkra már lényegesen csökkent ezek széndioxid-kibocsátása, ráadásul erdőket sem kell kiírtani miattuk.

Ezzel szemben egyedül Amerikában évente több mint 5 milliárd kg papírtörlőt használnak el. Nem is csoda, hiszen a legtöbb ember egymás után tépegeti le őket. Viszont van egy megoldás, ha egészséges is szeretne lenni és a fákat is meg akarja menteni.

Tépjen le egy darab papírtörlőt, majd 12-szer erősen rázza le a kezéről a vizet, majd hajtsa félbe a papírt és úgy törölje meg a bőrét!

Ha vizuális típus, és jobban bele szeretne merülni a szakszerű kéztörlés rejtelmeibe, nézze meg ezt az öktatóvideót. Igen, oktatóvideó a kéztörlésről. Igen, mi is úgy gondoljuk. De mindegy, nézze.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta