#ÉLETEM

Beszívva a magányt is könnyebb elviselni

2014. október 3., péntek 18:28

A magány megöl. Szó szerint. Család, barátok, partner és társas támogatás nélkül csökken az immunrendszerünk ellenállóképessége, hajlamosabbak leszünk a szívbetegségre, a rákra, az Alzheimer-kórra, könnyebben keletkezik gyulladás a testünkben, és 50 százalékkal valószínűbben halunk korai halált. Ráadásul mindeközben még átkozottul fáj is, tompán, de folyamatosan csavar belülről, rátelepszik a hétköznapokra és agyonnyomja azokat. Kivéve, ha az ember füvet szív. Akkor egy kicsit jobb. De vajon miért? 

Fájdalom=fájdalom

Az elmúlt évek kutatásaiból kiderült, hogy a testi és lelki fájdalom nagyon hasonlóan működik, azonos neurobiológiai és idegi alapon nyugszik, tehát szinte ugyanaz zajlik a testünkben amikor eltörjük a karunkat és amikor szakítanak velünk. Nem véletlenül működik a paracetamol akkor is, ha éppen a lelkünk készül szétszakadni. De hogyan hat egyáltalán? 

A paracetamol a nagyon hasonlít a testünk természetes fájdalomcsillapító anyagaihoz, az endokannabionidokhoz. Az ezeket érzékelő kannabionid receptorok, olyan testi folyamatokban vesznek részt, mint az éhség, a fájdalomérzet, a hangulat szabályozása vagy a memóriaműködés. Ezekhez a receptorokhoz többféle anyag is képes csatlakozni, ilyenek a testünk által termelt endokannabinoidok vagy olyan különböző szintetikus cuccok, mint a paracetamol. De képes csatlakozni hozzá a fű hatóanyaga is. Ami pedig aktivizálja a kannabionid receptorokat, az képes a fájdalomcsillapításra is, nem véletlen, hogy egyre több helyen lehet marihuánát legálisan, gyógyászati célra vásárolni.  

Mivel a testi és a lelki fájdalom érzetét az agyban azonos rendszer kelti, így ami a testi, az a lelki fájdalmat is csillapítja. Ezért hat a paracetamol, ha a partnerünk vérig sértett, és ezért hat a füvezés is, ha éppen magányosak vagyunk. Logikusnak logikus, és még a kutatási eredmények is megerősítik. 

10698540 908512125844738 3659427284114787021 n

Fűvel könnyebb a magány...

Guy Winch pszichológus a Psychology Today-ben írt egy klassz cikket a témáról, amiben összeszedi az elmúlt évek spanglizás vs. magányosság témájú kutatásait. Ezekből kiderült például, hogy azok a magányos ember, akik rendszeresen fogyasztottak marihuánát, értékesebbnek találták önmagukat és jobbnak tartották saját mentális egészségüket is, ráadásul ritkábban voltak depressziós epizódok az életükben, mint a füvet nem szívókéban. Ahogy egy három évig tartó követéses vizsgálatban is megállapították a kutatók, hogy azok a magányos gimisek, akik szívtak, kevésbé voltak depressziósak, mint azok a társaik, akik nem támaszkodtak a fűre. Hasonlóan, a kísérleti körülmények között generált magányosság (a résztvevőket kirekesztették egy tevékenységből) esetében is az derült ki, hogy aki szív, azt kevésbé viseli meg az elutasítás, a kiközösítés. 

…de megoldásnak nem jó.

Persze az, hogy beszívva kevésbé fáj a magány, még nem jelenti azt, hogy a magányosság ellenszere a fű. Pont úgy, ahogy a szörnyű fogfájásra sem lesz tartós megoldás a fájdalomcsillapító. A kannabionidok a tüneteket enyhítik, segítik elviselni az aktuális helyzetet, de nem nyújtanak valódi megoldást a problémákra. A magányosság esetében a valódi orvosság az új kapcsolatok létrehozása, a meglévők elmélyítése, amihez nyitottság kell, motiváció, bizalom és egy kis lelkesedés. Aki pedig folyton be van szívva, annak ezekből ritkán jut sok. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta