Természetes gyógymódokat teszteltünk afta ellen

Nagyon kellemetlen dolog az afta, és sajnos kevés szer van, amivel csökkenteni lehet a szájban kialakult gennyes sebek, duzzanatok méretét. Ez nemcsak azért kellemetlen, mert ilyenkor a sebek miatt képtelenség rendesen enni, beszélni, de azért is, mert az afták rendkívüli fájdalommal is járnak.

Sok mindent nem lehet tenni ellenük, pár természetes gyógymóddal azonban csökkenteni lehet a fájdalmat. Ezeket próbáltuk ki, ugyanis egyikünk a napokban át is esett egy ilyen „nagyon szenvedős héten”, amikor beszélni, enni és nyelni is alig tudott a szájában kialakult afták miatt. A háziorvosa, dr. Angyal Anikó szerint az afta – a náthához hasonlóan – kezeléssel 7 nap alatt múlik el, anélkül meg egy hét alatt, magyarán:, a legjobb amit tehet, hogy nyugton vár, amíg túllesz rajta. Mivel ez annyira nem nyugtatta meg kolléganőmet, arra jutottunk, itt az ideje tesztelni alternatív megoldásokat, amihez az interneten is guberáltunk pár, állítólag bevált praktikát.

Természetesen kihasználtuk az alkalmat és kísérlet alá vetettük magunkat, hogy megtaláljuk az afta legjobb természetes ellenszerét. Nos, a jó hír: találtunk jó megoldásokat, a rossz hír, hogy ebből van kevesebb.

shutterstock 171529706

Teafaolaj

Elsőnek a teafaolajat próbáltam ki, hiszen elvileg remek fertőtlenítő. Először vízbe belecsepegtettem kb 20-25 cseppet és azzal öblögettem, majd utána töményen beecseteltem vele az aftákat. Meglepő mód nem csípett, inkább hűsített, de a fájdalomra sajnos semmi hatással nem volt, mintha sima vizet raktam volna rájuk. 

Csíp/nem csíp: egyáltalán nem csíp

Csillapítja a fájdalmat: sajnos nem

Jég

Rendben, az afta megszűnését nem vártam tőle, de mivel több helyről hallani, hogy a fájdalmat milyen jól enyhíti a jég, nem is volt kérdéses, hogy kipróbálom-e. Ahogy a szúnyogcsípés esetén, itt is rögtön csillapította a fájdalmat, ám csakis addig, míg a hólyagokhoz ért és alaposan lezsibbasztotta a területet. Mondanom sem kell, szinte egész nap jégkockákat szopogattam.

Csíp/nem csíp: nem

Csillapítja a fájdalmat: kis időre igen

Pálinka

Az okosok szerint a pálinka mindenre gyógyír, így az aftára is. Öblögettem vele, iszonyúan csípett, nem is tudtam sokáig a számban tartani (viszont a teafaolajjal ellentétben ezt bátran lenyelheti, talán még jót is fog tenni, minden szempontból). Viszont azt hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy ordítani tudtam volna először a fájdalomtól, pár percre rá a fájdalom lényegesen csökkent. 

Csíp/nem csíp: nagyon

Csillapítja a fájdalmat: igen

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna állítólag nem csak a takarításhoz jó, hanem az afták ellen is. Így tehát egy pohár langyos vízhez hozzákevertem két teáskanállal és azzal öblögettem. Eléggé csípett, de ezen kívül mást nem éreztem. 

Csíp/nem csíp: igen

Csillapítja a fájdalmat:  nem

Aloe Vera

Itthon szerencsére több Aloe Vera növény is van, hiszen napégéshez és kisebb sérülésekhez is ezt használjuk. Szóval megtámadtam az ollóval az egyik levelét, kiszedtem belőle a kocsonyás részt és rátettem azokra az aftákra, amik az ajkamon voltak. Nem csípett, és szinte azonnal hűsített. 

Csíp/nem csíp: nem

Csillapítja a fájdalmat: igen

Az általunk próbált szerek közül tehát legjobban az aloe vera növény levele vált be, egyáltalán nem irritálja a sebes szájat és viszonylag gyorsan meg is szünteti az afták által okozott fájdalmakat.

Ternék Hatékonyság
Teafaolaj Egyáltalán nem csíp, viszont a fájdalmat sem közömbösíti
Jég Nem csÍp, a fájdalmat kis időre megszünteti.
Pálinka Nagyon csíp és rendesen csillapítja a fájdalmat.
Szódabikarbóna Eléggé csíp, de a fájdalmat nem szünteti meg.
Aloe vera Nem csíp, viszont azonnal megszünteti a fájdalmat. Szerintünk ez a legjobb szer afta ellen.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek