Mert mit adott Izraelnek a Big Brother? A húsmentességet!

Nincs a világon még egy olyan ország, ahol a vegán életmód olyan sebesen hódít, mint Izraelben. Tel Avivban minden magára valamit is adó kávézónak van hús-, tejtermék- és tojásmentes menüje, ez alatt pedig nem nyamvadt salátákat kell érteni, hanem a csicseriborsólisztből készült omlettől a spenótos lasagnán át a kesudió-sajttortáig elképesztő kulináris gyönyöröket.  

A nagyjából három éve kirobbant “vegán bumm” mára akkorára robbant, hogy a város legnépszerűbb bárja, a Nanuchka, amely autentikus grúz konyhát vitt, teljes egészében vegánra váltott – a heti egy húsmentes napjukon ugyanis lehetetlen volt asztalhoz jutni. Az átlagos kis sarki boltok is árulnak rizs-, szója- és mandulatejet, még az amerikai burger-bárokban is van vega burger, ráadásul a klasszikus közel-keleti ételek, mint a humusz, vagy a falafel egyébként is “véletlenül” vegán fogások. Én is meséltem már  a legkedvesebb vegán éttermemről a Díványon, de Pamela Anderson is Izraelbe jár vegán-turistáskodni, az ő kedvence a  Buddha Burger, ahol még vegán gulyásleves is van.

Fotó: Mako TV
Fotó: Mako TVMako TV

A vegán Jeanne d'Arc

Az utóbbi fél évben ráadásul a helyi mainstream popkultúra is keblére ölelte a veganizmust. Az izraeli Big Brother egyik szereplője, Tal Gilboa egy egész ország asztalára tette ki a húsevéssel kapcsolatos aggályait napról napra, és míg eleinte nyomulós aktivistának bélyegezték meg, augusztus 30-án végül megnyerte a reality show-t. Dacára annak, hogy a valóságshow-hősöktől elvárt ribanckodástól, hülyepicsáskodástól és botrányhajhászástól eltekintett - ehelyett elmagyarázta a villa-lakóknak, hogyan bánnak a nagyüzemi gazdaságok csirkéivel, hogyan szenvednek egy életen át a fejőstehenek gépekre kötve, és mindemellett non-stop fergeteges vegán kajákat fogyasztott, amit egy ponton a reailty húsevő résztvevői is elirigyeltek: a szezon végére négyen váltottak vegán életmódra.

A házban persze fogalmuk sem volt róla, hogy mindeközben milliók életvitelét bolygatták meg. A Big Brother utolsó hetében végzett kutatáson kiderült: a nézők 60%-a komolyan megváltoztatta az étkezési szokásait, és 40%-uk vallja, hogy kötelessége felemelnie a hangját az állatok jogaiért – mindez Tal hatására.

Showműsorban nem illik állatjogokról beszélni?

Számomra - aki hat éve vagyok vegán - különösen nagy jelentőséggel bír, hogy (ha egyelőre nem is Magyarországon, de) itt tartunk: főműsoridőben lehet beszélni olyan tabutémákról, mint a tojásipar által rutinszerűen, élve ledarált kakascsibékről, és ezt semmilyen szponzor, producer vagy hirdető nem próbálja szőnyeg alá seperni. Néhány évvel ezelőtt a TV2 Ezek megőrültek! című műsor felvételén személyesen szembesültem a helyzettel, hogy a veganizmus a mainstream médiában egyenesen elmebajnak tűnhet. Tojásokat kellett a fejünkhöz vágni, ha válaszolni akartunk egy-egy kérdésre, én pedig – bár a kamerák előtt és mögött is elmondtam, miért nem teszem meg, az adás vágott verziójából kimaradt a magyarázatom: "A csapattársaimmal is beszéltem erről, sejtették miről van szó. Az állatok a barátaim. Ha Dér Heni vagy Bódi Sylvi lenne a tojások helyében, nyilván őket se tudnám bántani. Ha viszont paradicsom vagy sár lett volna, akkor nem lett volna problémám - nem a frizurámat féltettem." Akkor a csatorna szóvivője azt mondta a Velvetnek: "A jelenet dramaturgiailag nem illeszkedett a műsorba, ezért nem szerkesztették be a készítők".

Ma öleljen meg egy vegetáriánust!

Szeptember 26. a nemzetközi Ölelj meg egy vegetáriánust! nap. A DaysoftheYear.com meghatározása szerint ha csak egyvalaki is áttér a húsmentes étrendre, azzal állatok százait mentheti meg egyetlen év alatt - és ez egy egész emberélet időtartamára vetítve már valóban tekintélyes mennyiséget ad ki. Az Ölelj meg egy vegetáriánust! napot pedig azért találták ki, hogy ezzel is harcoljanak a vegákat és vegánokat stigmatizáló közgondolkodás ellen, ugyanakkor támogassák azokat, akik vállalták egy ilyen életmódváltás kihívásait.

A Big Brothert az állatok nyerték

Tal hétről hétre hűséges maradt az elveihez, ezzel pedig sokkal több rajongót szerzett, mint ellenséget – ám arra még a vegán aktivisták, és Gilboa barátai sem számítottak, hogy a lány vegán-történelmet ír majd. Yoram Zack, a műsor főszerkesztője eleinte egyszerűen csak problémás esetnek találta, aki nem hajlandó beülni a limuzinba, amiért abban az ülések bőr borításúak, ám a szezon végén már így nyilatkozott: “Tal nem csak a Big Brothert nyerte meg, de bebizonyította, hogy egy valóságshow-ban is lehet személyes értékeket közvetíteni. Azért akart szerepelni, mert olyanok helyett akart beszélni, akik maguk nem képesek rá. Az állatok helyett.”

Ön lenne vegán, mert a Big Brother azt mondta?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra