Öt remek őszi túratipp

Kirándulni ősszel a legjobb, ezért mi most öt könnyű és közepes túrautat mutatunk be: Nagy-Hideg-hegy, a legnagyobb szintkülönbségű magyar vízesés, egy 14 méter magas barlang Tatabánya mellett, valamint a Gemenc és az Őrség egy-egy kirándulóútvonala. Irány a természet!

Hova menjünk szeptembertől novemberig? A válasz az, hogy bárhova, mivel az ősz a legideálisabb kirándulóidő: pompás színekben pompázik a természet, a gatyarohasztó kánikulának vége, az állatok ismét (és még) aktívak és néha esik az eső. Eső?? Igen, nem kell aggódni az eső miatt, amennyiben rendes túrabakancsban és vízálló kabátban vágunk neki a természetnek. Emellett nem árt a kamásli sem, ami nemcsak az aljnövényzettől véd, hanem attól is, hogy befolyjon a bakancsunkba az eső. Bár a legtöbb túraútvonalon, amit itt ajánlunk, erre jó eséllyel nem lesz szükség, hiszen mindegyik könnyen járható. Lássunk néhány kellemes célpontot országszerte!

Klasszikus és közel van Budapesthez: a Nagy-Hideg-hegy

Fotó: Szabalaca67 / Indafotó
Fotó: Szabalaca67 / IndafotóSzabalaca67 / Indafotó

A Nagy-Hideg-hegy a Börzsöny harmadik legmagasabb hegycsúcsa 864 méteres magasságával, a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén található. Nagyon kedvelt kirándulóhely, mivel autóval és vasúton (ráadásul kisvasúton is!) könnyen megközelíthető. A hegyen negyven férőhelyes túristaház működik télen-nyáron. A túra igényel egy kis kondíciót, a gyaloglást érdemes a Királyrétről indítani, a sárga pontokkal jelzett út a hosszabb, 12 kilométeres, ám nagyon egyértelmű, lehetetlen eltévedni. Ha kocsival megyünk, leparkolhatunk a Királyrétnél kicsit följebb, a Cseresznyefa parkolóban, így négy kilométerrel rövidebb lesz az utunk (ennél följebb már nem mehetünk). Aki Királyréten parkol – vagy oda érkezik a kisvasúttal –, mehet a piros pontokkal jelölt, úgynevezett Grófi úton is, melynek hossza 7-8 kilométer. (Bővebb leírás itt)

Miután megpihentünk- és ebédeltünk a turistaházban, és érezzük magunkban az erőt, érdemes átugrani a Csóványosra, ahová nem túl bonyolult út vezet, bár van benne egy kis kaptató.

A Mátra és a legnagyobb magyar zuhatag  

Fotó: marcipan74 / Indafotó
Fotó: marcipan74 / Indafotómarcipan74 / Indafotó

A Mátraháza-Kékestető útvonal az ország egyik legkedveltebb kirándulóhelye, emiatt alaposan látogatott. Nagyon ajánljuk, de egyfajta alternatívaként több minden szóba jöhet, főleg azoknak, akik ezen az útvonalon már minden fűszálat ismernek. Ezért most itt inkább az Ilona-völgyi-vízesést ajánljuk, mely az ország legnagyobb szintkülönbségű természetes zuhataga: tízméteres magasságból zúdul alá a víz. Parádfürdőtől körülbelül öt kilométerre, délkeletre található. Megközelítése igen egyszerű: Parádfürdőig kocsival vagy busszal, onnan a zöld, majd a zöld kör turistajelzésen gyalogosan. A tanösvény hossza hat és fél kilométer. Parádfürdő keleti végénél, a Károlyi kastély (Rákóczi-fa) mellől indul és az Ilona-patak mellett, a Z jelzésű turistaúttal megegyezően vezet az Ilona-völgyi vízesésig. ( Mátrai túrakereső itt.)  

Együtt a család az ország tetején

LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior hegyvidéki életmódszálloda Mátraházán az egész család számára kellemes környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. Családi lakosztályok, ahol akár 6 fő is kényelmesen elfér, összenyitható szobák, junior lakosztályok várják a gyerekekkel érkezőket. Babaágy, cumisüveg melegítő, bébiétel választék, játszóház, játszótér, túrához babahordozó, és gyerekpancsoló biztosítja a kényelmet és a szórakozást. Képzett sportanimátoraink különböző erőnléthez megfelelő túrákat és sétákat vezetnek, délutánonként a kicsiknek vízhez szoktató játékos foglalkozást tartanak. A szülőket is pihentető élménnyel várják az AMETHYST SPA képzett masszázsterapeutái. Már egy rövid kezelés is varázslatos feltöltődést hoz! (X)

A tatabányai Szelim-barlang

Fotó: Dósa András / Indafotó
Fotó: Dósa András / IndafotóDósa András / Indafotó

A Szelim-barlang a Tatabánya feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található. A szép és tágas - 45 méter hosszú és 14 méter magas - Szelim-barlanghoz a város pályaudvaráról indulhatunk a piros jelzésen, vagy ha autóval érkezünk, a Turul háta mögött leparkolhatunk. A Turult elhagyva tanösvényre érkezünk, ezen lépkedve könnyű sétával, a piros jelzésű úton juthatunk el az őskori leleteiről híres Szelim-barlangba.   Akinek ez kevés lenne, vegye célba a Csúcs-hegy tetején lévő Ratzinger-kilátót, ahonnan pazar kilátás nyílik a környékbeli tájra.

Őszi feltöltődés exkluzív környezetben a Balatonnál

Amikor a nappalok érezhetően rövidülnek, bizonyára Ön is ébredt már úgy, hogy legszívesebben egész nap az ágyban maradt volna.Töltődjön fel és próbálja ki az őszi természet kényeztető és felfrissülést kínáló wellness ajánlatát!Csomagajánlatunk már 11.500 Ft/fő / éj ártól foglalható! Részletek itt: Hotel Silver Resort**** Balatonfüred. (x)

Gemenc - könnyű séta vagy bringázás Pörbölytől

Fotó: annuskapict / Indafotó
Fotó: annuskapict / Indafotóannuskapict / Indafotó

Sokan az ország legszebb kirándulóhelyének tartják a gemenci erdőt, ráadásul sétálva, biciklivel, vonattal és akár szervezett kenutúrán is megközelíthető. Érdemes a túrát az erdő két központjából indítani; ezek Pörböly és Bárányfok. Az erdei vasút Pörbölyről és Keselyűstől indul, és mindkettő végállomása a Gemenc-Duna-part megálló. Előzetes tájékozódásképp érdemes benézni a pörbölyi Ökoturisztikai Központba, ahol kiállítás mutatja be a környéket. A központból (vagy a pörbölyi gátőrháztól) indulhatunk el a tanösvényen. Az erdőben haladó ösvény 50-60 perc alatt sétálható körbe. Visszafelé útba ejthető a Nyéki holt-Dunai tanösvény is. A megfigyelő torony a holtág partján áll, remek pihenőhelyet alakítottak itt ki. Nemcsak gyalogosan, hanem bringával is teljesíthető, amit a helyszínen lehet bérelni. (Még több gemenci tanösvény és túraútvonal itt)

Őrség: tökfesztivál, fazekasok és túra

Fotó: Balla Béla / Indafotó
Fotó: Balla Béla / IndafotóBalla Béla / Indafotó

Érdemes Szalafőn vagy Őriszentpéteren kezdeni az Őrség felfedezését, és ott érdeklődni a kondíciónknak leginkább megfelelő túráról. Mindkét településen lehet térképet vásárolni, biciklit bérelni. Itt most egy hétkilométeres, kb. háromórás könnyű túrát ajánlunk a Magyarszombatfa – Gödörháza – Velemér útvonalon, mely végig a K jelzést illetve a Sárgaliliom tanösvényt követi, a Belső-Őrséget mutatja meg, beleértve az Őrségben kötelező fazekasházakat.  

A kiindulási pont lehet Magyarszombatfán a Tűzzománc Szomjoltó parkolója, innen balra fordulva pár méter után már látjuk az út jobboldalán a magyarszombatfai Fazekas Múzeumot, ami utunk első állomása lehet. A múzeum megtekintése után tovább haladva az aszfaltos úton a K jelzést és a Sárgaliliom tanösvényt követve jutunk el a következő állomáshoz Gödörházára, ahol a haranglábat tekinthetjük meg. Innen előbb földúton, majd aszfaltos úton haladunk tovább. A K jelzést követve, Velemér település utcáján egyenesen végighaladva, majd az út végén jobbra fordulva egy kis emelkedő után eljutunk a túra végállomására a veleméri Árpád kori templomhoz. (Túraleírás innen, ahol még több őrségi gyalogtúra látható.)

Ha már az Őrségben vagyunk, ne hagyjuk ki Pityeszer falumúzeumát, ahol mindent megtudhatunk a környékbeli emberekről, szokásokról. Érdemes a kirándulást szeptember 26-27-ére időzíteni, mert ekkor tartják az Őrségi Tökfesztivált, VALÓDI tájjellegű ételekkel és sok programmal.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek