Kipróbálna fura sportokat?

Az elkötelezett és kreatív sportrajongók szeretnek feleleveníteni és elterjeszteni különleges régi mozgásformákat (így éledt újjá például a baranta), vagy előrukkolni vadabbnál vadabb ötletekkel, amikből olyan meghökkentő sportágak születnek napjainkban, mint a mocsári snorkeling, a lábujj-szkander, a sakkboksz vagy a víz alatti hoki. Ne ijedjen meg, cikkünkben kizárólag értelmes, élvezetes és/vagy hasznos sportokról olvashat, amiket hazánkban is egyre többen űznek és szeretnek.

Footgolf, a futball és a golf keresztezése

Gyönyörű táj, friss levegő, galléros piké póló, kárómintás térdzokni, mellény és napellenző – az öltözet mindenben megfelel annak, ahogy azt a golf eleganciája megkívánja, de a golflabda helyett itt egy hagyományos bőr focilabda pattog a méretben hozzá igazodó lyukak közt a kisoroszi golfpályán.

A ma már itthon is egyre népszerűbb footgolf 2009-ben indult Hollandiából. A labdarúgás és golf szabályait ötvöző sportot hivatalos golfpályán, négyfős csapatokkal játsszák. A footgolf lényege, hogy egy ötös méretű focilabdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. A versenypálya 18 szakaszból, a gyakorlópályák hat vagy kilenc részből állnak és hosszuk akár a 7 000 métert is meghaladhatja. Minden szakaszhoz egy számot (PAR) párosítanak, ami azt jelenti, hogy egy jó footgolf játékos hány rúgással juttatná a lyukba a labdát.

Az Első Magyar Footgolf Sportegyesület megalakulása óta egyre többen űzik ezt a sportot itthon is. A lelkes amatőrök mellett profi sportolók, válogatott futballisták és olimpikonok is gyakran labdába rúgnak a footgolf rendezvényeken. „A szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a sportág kultúráját meghonosítsa a versenyzők között. A legfontosabb vezérelv az, hogy a pályán mindig tekintettel kell lenni a többiekre, a biztonság, a dress code és az odafigyelés nélkülözhetetlen eleme a játéknak. Fiatalok és idősek, férfiak és nők egyaránt élvezik, amikor festői környezetben, baráti társasággal egy nagyot mozoghatnak” – meséli Gelencsér Gábor, az egyesület alapítója és elnöke. „A legfontosabb különbség a golf és a footgolf között az, hogy az utóbbihoz nem kell előképzettség. Ahhoz, hogy valaki érdemben játszani tudjon egy golfpályán, rengeteg leckét kellene vennie, mielőtt egy vizsgán bizonyíthat. Aki viszont valaha látott már focilabdát, az így vagy úgy, de már első alkalommal végig tudja csinálni a footgolf pálya szakaszait sikerélménnyel” – tette hozzá.

Ha kedvet kapott, hogy családjával vagy barátaival kipróbálja magát a footgolfban, itt érdeklődhet gyakorlási és versenyzési lehetőségekről.

Sörpingpong, avagy az ivás is lehet sport

A sörpingpong Amerikából ered és elődje már az 1960-as években elterjedt az ottani egyetemisták körében, igaz, akkor még bejrut néven ismerték. A játékot kettő kétfős csapat játssza és a célja, hogy az ellenfél poharait eltüntessük: amelyikbe a labdával betalálunk, annak a tartalmát (ez általában sör) az ellenfelünk megissza, majd a poharat félrerakja. Az nyer, akinek hamarabb sikerül „kidobnia” az ellenfél összes poharát, illetve akinek több sörrel teli pohara marad. Vagy aki jobban bírja a piát.

„Ha csak otthon akarunk játszani, akkor nem kell sok kelléket beszereznünk: egy nagyobb asztalra, 22 db pohárra, 2 db pingponglabdára, valamint rajtunk kívül még három emberre van szükség. És persze némi sört sem árt előkészíteni, de ezt igény szerint üdítővel, pálinkával vagy fröccsel is helyettesíthetjük. A versenyeken természetesen szabványasztalokkal és profibb kiegészítőkkel játszanak, de sörpingpongozni szinte bárhol lehet” – magyarázza Marlok Róbert, a Magyar Sörpingpong Egyesület alapító tagja. A játék hazai változata részben eltér a tengerentúlitól, mivel próbáltuk egy kicsit színesíteni, illetve a sajátunkká tenni a sportot (ezért például bevezettük a revans lehetőségét), de az alapvető kritériumok nem változtak. Az asztal két végén állnak a csapatok (2-2 fő), előttük háromszög alakban elrendezve a 10-10 pohár (a maradék kettő pohár az asztal közepén található, bennük vízzel, ezek a pingponglabda tisztítására szolgálnak). Fontos tudni, hogy ha egy sörpingpong versenyen a játékvezető egy játékost vagy csapatot túlzottan illumináltnak ítél, abban az esetben ennek a csapatnak a továbbiakban kötelező vízzel folytatnia a játékot.”

A játék akkor ér véget, ha egy csapat minden pohara félrekerült, de vigaszdíjként a győztes csapat megmaradt poharainak tartalmát felajánlhatja a vesztes fél számára. Mesésen hangzik? Döntse el ön, hogy a sörpingpong mennyire tartozik az egészséges életmód kategóriába. Ha a sörözés élvezetét összekötné koncentrációs képességének fejlesztésével, akkor máris jelentkezhet az egyesület honlapján.

Lacrosse, az indiánok sportja

Emlékszik még arra a jelenetre az Amerikai pitéből, amikor Stifler és Oz teljes védőfelszerelésben, hálós végű bottal a kezükben kergetnek egy gumilabdát a pályán? Náluk akkor már rég divat volt lacrosse-ozni, de ne lepődjön meg, ha manapság a Margit-szigeten is hasonló látvány fogadja.

A lacrosse egyike a napjainkban legdinamikusabban fejlődő sportágaknak. Ez a labdajáték az indián kultúrában nagyszerű módszer volt arra, hogy a törzsek összhangban és taktikusan, akár egész napig tartó küzdelemben felkészüljenek az igazi harcokra. Az ütők ekkor még fából és kötelekből készültek és rövidebbek voltak jelenlegi társaiknál. Az évszázadok során a lacrosse folyamatosan csiszolódott, fejlődött: a férfi ágon megmaradt a kontaktsport jellege, így a férfiak számára fontos a védőfelszerelés, míg a nőknél kialakult egy finomabb verzió, ahol csak a fogvédő kötelező, mivel az ütközés számukra nem megengedett, de a pattanó labda azért okozhat meglepetéseket. A lacrosse akkor tette meg az első lépést egy szervezett, modern sporttá válás felé, amikor 1856-ban megalakult a Montreal Lacrosse Club, és először foglalták írásba az igen összetett szabályokat.

A játék célja, hogy a kis, tömör gumilabdát a játékosok minél többször az ellenfél kapujába juttassák a hálós végű bot (stick) segítségével. Egy-egy mérkőzés lényegesen több góllal (kb. 10-20 gól meccsenként) zárul, mint amennyi a labdarúgásban vagy a jégkorongban megszokott. Európában a lacrosse-t 10 fő – 9 mezőnyjátékos és 1 goalie (kapus) – játssza. A lacrosse-nak két formája van: a szabadtéri (field) lacrosse és az aréna (indoor) lacrosse. A szabadtéri lacrosse-t földön, füvön vagy műfüvön, az indoor lacrosse-t általában a jégkorong-csarnokokban, műanyagon űzik. Európában a női lacrosse meccsek időtartama általában 2x15 perc, a férfi mérkőzések 2x20 vagy 4x12 percesek (ezt mindig a kupák szervezői határozzák meg). A pálya 110 yard (100 méter) hosszú és 60 yard (54 méter) széles, Amerikában gyakran az amerikai focipályán játsszák a lacrosse-t. Ez a méret itthoni viszonylatban nagyjából egy nagy focipálya méreteinek felel meg.

A Blax Lacrosse Egyesület, Magyarország első számú lacrosse közössége 2008-ban alakult Budapesten néhány elhivatott férfi játékos és az Európai Lacrosse Szövetség segítségével. Női csapatunk Budapest Blackberries néven 2012-re teljesedett ki. Mivel a lacrosse az ismertebb sportágakhoz nem igazán hasonlítható, nagyon fontos volt, hogy megfelelő képzést kapjanak a csapattagok. Szerencsére európai szinten is elismert szakemberek oktatták nekünk a sport elméletét és gyakorlatát, és azóta is sikeresen szerepelünk a szomszédos országok bajnokságain. Szeptember első hétvégéjén Münchenben vár ránk egy újabb kihívás" – árulta el Csesztanovits Anna, a Blax Lacrosse Egyesület alelnöke, a női csapat kapitánya.

Ha kíváncsi a szabályokra és még többet olvasna az indiánok sportjáról, kattintson a magyar lacrosse-osok honlapjára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra