A bőrráktól és a leégéstől tartanak leginkább a magyar strandolók

A magyar strandolók tartanak a túlzott napozás okozta bőrráktól, és háromnegyedük tudatosan figyel arra, hogy elkerülje a leégést – derül ki a CIG Pannónia felméréséből, ami vidéki és budapesti strandokon, 300 fő megkérdezésével készült. Ez mind szép és jó, ám ezzel ellentétben a válaszadóknak mindössze harmada járt az elmúlt egy évben anyajegyszűrésen. Pedig, ha már bekövetkezik a legrosszabb, a rosszindulatú bőrdaganatok eredményes kezelésében legfontosabbnak azt tartják a magyarok, hogy a lehető legjobb orvoshoz kerüljenek.

A megkérdezettek egyötöde kifejezetten azért megy strandra, hogy napozzon. A napimádók többsége nő és a 20-as éveiben jár. A válaszadók fele viszont nem napozni megy a fürdőhelyekre, csak ha már ott vannak, szeretnének lebarnulni is. Nagyjából 22 százalék azok aránya, akik nem szeretnek napozni, bár nem is kerülik a napot. Ebben a csoportban az 50 év felettiek aránya kimagasló. Az összes válaszadónak mindössze csupán 8%-a marad lehetőség szerint az árnyékban.

A strandolók többsége ugyanakkor tart a napsugarak káros hatásaitól: legtöbben a bőrrák kialakulásától (55%) félnek. Ez az arány megegyezik a dr. Kelen napozószermárka egy évvel ezelőtti felmérésének eredményével. Ez a félelem azért sem indokolatlan, mert a válaszadók közel egyharmada számolt be arról, hogy családja vagy barátai körében előfordult már bőrrák.

Fotó: CIG Pannónia
Fotó: CIG PannóniaCIG Pannónia

A megkérdezettek a bőrrákkal hasonló arányban említették a leégéssel járó fájdalmat is (52%), és a felmérésben résztvevők jelentős többsége (76%) tudatosan tesz az ellen, hogy elkerülje a leégést. Közülük kevés kivétellel (93%) mindenki használ naptejet, és több mint egyharmaduk arra is odafigyel, hogy az magas faktorszámú legyen. Sokan figyelnek a napon töltött idő mennyiségére és minőségére is: a leégést tudatosan kerülő strandolók 39%-a 10 és 16 óra között a lehető legkevesebb időt tölti a napon, 28%-uk pedig figyel arra, hogy ne legyen egyszerre hosszú ideig közvetlen napsugárzásnak kitéve.

Az is kiderült, hogy a strandolók kevesebb, mint egyharmada tudja eredményesen elkerülni a leégést: 48% ritkán, 21% pedig nagyobb rendszerességgel szokott napégést szenvedni. Az nem derült ki a felmérésből, hogy vajon mennyien és mennyire ügyelnek arra, hogy valóban mindenhol bekenjék magukat, ahol kell

Fotó: CIG Pannónia
Fotó: CIG PannóniaCIG Pannónia

A válaszadók 58%-a fordulna azonnal orvoshoz, ha ismeretlen elváltozást fedezne fel a bőrén, egynegyedük viszont – internetes kereséssel vagy ismerős megkérdezésével – először maga próbálná kideríteni, hogy mi lehet probléma. A káros bőrelváltozások eredményes kezelésében a legfontosabbnak azt tartják a válaszadók, hogy a lehető legjobb szakorvoshoz kerüljenek. (1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 4,7-re értékelték ennek fontosságát), a kiegészítő egészségbiztosítás jelentőségét viszont kevesebben, mindössze 2,3 százalékuk említette.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra