Támad a nyaralás utáni depresszió? Támadjon vissza!

Mindannyian ismerjük azt a világot megrengető tragédiákkal, égszakadással-földindulással egyenértékű helyzetet, amikor a nyaralás véget ér. Hazaérve ott állunk a lakás kellős közepén, a bőröndben három mosógépnyi koszos ruha, a naptárban pedig a rémhír: holnap már dolgozni kell. Ám ha nem is egyszerű kigolyózni a nyaralást követő depressziót, szerencsére nem lehetetlen. Íme néhány tipp, hogy a szünidő során szerzett pozitív energiákat sikerüljön átmenteni a hétköznapokba.

shutterstock 60289849
Shutterstock

1. A nyaralásról hazatérve hajlamosak vagyunk mérgezett egérként rohangálni körbe-körbe: egyfelől jó lenne hátradőlni és felnézni a Facebookra (hiszen annyi minden történt, amiről azonnal be kellene számolni), másfelől viszont rengeteg a tennivaló a viráglocsolástól a kutyasétáltatáson át a kipakolásig. Legjobb, ha ebben a helyzetben alkalmazza az ősi bölcsességet: „...de mindenek előtt kávét!” Egy csésze mellett félóra Facebook kóma is belefér, de a nyaraláson készült fotók lázas feltöltögetése helyett inkább csak írjon üzenetet a legközelebbi barátoknak: megérkezett, és már alig várja, hogy láthassa őket a napokban. Ha pedig letelt a félóra, szigorúan szakadjon el a géptől, mert...

2. Talán elsőre úgy tűnik, az „ehh, ráérek kipakolni holnap is!” a nyaralás lazaságát csempészi az otthonába, a valóságban viszont minél hamarabb túlvan rajta, annál gyorsabban emel le egy terhet a saját válláról. Legrosszabb esetben is csak másfél órát vesz el az életéből, viszont megajándékozza a friss kezdet érzésével: először is tegyen be egy mosást, közben hajtogassa be a szekrénybe a tiszta ruhákat, és – most jön a legjobb rész! – lelkendezzen a nyaraláson szerzett kincseket pakolászva. Mire érzelgősen a polcra helyezi a miniatűr görög szélmalmocskát, visszatuszkolja az üres bőröndöt a helyére és a fényképezőgépet is töltőre dugja, már épp mehet is teregetni – kész passz!

3. A nyaralásban az az (egyik) legjobb dolog, hogy isteni kajákat eszünk, és új ízeket próbálunk ki. Pedig lássuk be, ehhez nem kell feltétlenül másik országba utazni – a szuperek és hiperek nemzetközi polcain ott sorakoznak a különleges fűszerek, olajok, szószok és egyéb alapanyagok. Ha a vakáció során beleszeretett a helyi ízekbe, nincs más dolga, mint levadászni pár menő kajabloggert a régióból, és kiválasztani néhány egyszerű receptet. Én idén Mykonoson nyaraltam, így megérkezésem estéjén azonnal rákerestem a legtutibb görög hobbiszakácsokra – majd egy gyors vásárlás után belevetettem magam a kulináris gyönyörökbe, és rittyentettem egy vegán görög lakomát. Ha viszont nincs kísérletező kedvében, és főzni is utál, vásárolni akkor is el kell menni – nincs szomorúbb látvány, mint a nyaralás után üresen tátongó hűtőszekrény a penésszel pehyhedző, a frigo falára tapadt zöldségtetemekkel.

4. Az öbölben hajókázva még jó ötletnek tűnhet minden egyes sziklaszirtet, cuki kismacskát és bárányfelhőt lefényképezni, de amikor hazaérve azon kapjuk magunkat, hogy sikerült 1500 fotót ellőni a nyaraláson, a fotós karrier egyre távolabb kerül. Pedig a képek kiválogatása nem rossz elfoglaltság: egyfelől átélheti újra a nyaralós élményeket, másrészt megkönnyíti minden nézőjének a dolgát, akiknek így nem kell majd az összes homályos, vagy épp a zsebben véletlen elsült fotót udvarias mosollyal bólogatva elviselni. Ami pedig még ennél is jobb: tanulhat a hibáiból, hogy a következő nyaralás során kicsit szigorúbban szelektáljon és ügyesebben komponáljon.

shutterstock 110533616

5. Emlékszik még, amikor a Szupra Hits válogatáslemez, meg a Bravó Summer Hits kazi enyhítette az iskolakezdés keserűségét? A könnyed nyári tingli-tangli zene a felnőtt lélekkel is csodákat tesz: szánjon rá fél órát, és készítsen egy YouTube playlistet mindazokkal a dalokkal, amelyekre még emlékszik a nyaralásból – hallotta bár kávézóban, étteremben, strandon, buliban, készülődés közben. Én már a repülőn hazafelé jövet nekiláttam a listakészítésnek, a beszállókártyám hátuljára jegyzeteltem, és 45 dalnál akadtam el. Azóta minden nap élvezhetem a Pharrel „Happy”-jével kezdődő, Cher „Shoop Shoop Song”-jával folytatódó, de még Tarkan csókos számát is felsorakoztató, a Daft Punk „Get Lucky”-jába torkolló szelekciómat... a szomszédok már kevésbé lelkesek.

6. Bármily furán hangzik, az alapvető külömbség a nyaralás és a nem-nyaralás között nem a munkával töltött, vagy a napsütéses órák száma, hanem a hozzáállásunk: hazaérve azonnal visszazökkenünk a „minden dögunalmas és semmi sem inspirál” attitűdbe, ezzel pedig a nyaralás mellett a boldogságnak is búcsút intünk. Fogadja meg, hogy csak azért, mert otthon van, még nem hajlandó lemondani azokról a kalandokról, amik izgalmassá tették a nyaralást. Menjen el kóborolni a város „legturistásabb” csücskeibe! Üljön be egy kávéra egy cukiba, csak úgy, anélkül, hogy elveszne az okostelefonjában! Nézzen utána, hol vannak szabadtéri partik, tetőteraszos bulihelyek, kerthelységek, fesztiválok! És az abszolút nyaralásfíling-mentő tipp: tanuljon meg elkészíteni néhány egyszerű nyári koktélt. A vodka, vagy ouzo egy gombóc gyümölcsszorbéval összeturmixolva, martinis pohárban szervírozva például még egy panellakás kék padlószönyegét is úszómedencévé változtatja.

7. Végül, de tulajdonképp elsősorban: haladéktalanul kezdje el tervezgetni a következő vakációt! Akár azt, hogyan térne vissza az idei helyszínre, vagy keresgéljen a neten új desztinációkat, böngésszen utazási magazinokat, vesszen el a könyvesboltok utazási részlegén az albumok között, és kezdjen el spórolni. Ha pedig módja van rá, már most kössön ki konkrét dátumot is: akár pár hónap múlva, akár csak jövőre esedékes a nagy utazás, visszaszámolni a napokat sokkal lelkesítőbb, mint csak úgy vágyakozni a vakvilágba.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek