A boldog élet hat környezetkímélő szabálya

Boldognak lenni jó. Ez nem nagy bérking, nyilván, az viszont érdekes, hogy úgy tűnik, miközben az ember törekszik a boldogságra a környezetét is kíméli. Legalábbis erre jutott az Amerikai Pszichológiai Társaság számos boldogságkutatással foglalkozó tanulmány áttekintéséből. A kutatás vezetője, dr. Miriam Tatzel hat olyan, a boldog élethez alapvetően szükséges jelenséget azonosított, amik nemcsak a saját életünk, de a környezetünk számára is előnyösek.

1. Azt kell csinálnunk, amiben jók vagyunk

A boldogság nem egy adottság, és nem is a szerencse vagy a külső körülmények eredménye, hanem egy aktívan elérhető folyamat, azaz megtanulható. Ahhoz pedig, hogy tartósan jól legyünk a bőrünkben, meg kell ismernünk és képesnek kell lennünk használni az erősségeinket. Ez elmélyülést, odafigyelést és gyakorlást igényel – tehát időt –, viszont messze nem mindig jár együtt azzal, hogy pénzt is keressünk vele. 

2. Érdemes takarékoskodni

Leginkább azzal, hogy ne fogyasszunk őrült módon. A boldog, felszabadult élethez érdemes megtanulni értékelni azt, amink van, és kevesebbet foglalkozni azzal, amit megszerezhetnénk. Igen, tudjuk, hogy ez ellentmond a világgazdaság működésének, de senki sem ígérte, hogy könnyű lesz. 

3. Tárgyak helyett az élmény számít

Az élmények sokáig élnek az agyunkban, belénk ivódnak, formálnak minket, míg a tárgyak feletti öröm általában nem tart sokáig. Szóval, ha választani lehet: válasszon élményt. Ez ráadásul gyakran olcsóbb is. 

4. A kapcsolatok, azok számítanak

Család, barátok, boldog párkapcsolat: nincs olyan boldogságkutatás, ami ne azt találta volna a boldogság egyik alappillérének. A szeretteinkkel eltöltött idő pedig pont semmibe sem kerül. Ami pedig semmibe sem kerül, az a környezetet is kíméli.

5. Az önelfogadást nem lehet kihagyni

A boldog élet feltételei közül az önmagunk elfogadása az egyik legnehezebb feladat. Legalábbis ezzel szenvedünk a legtöbbet. Azért gyakorolni ezt is lehet, a hogyanra itt kaphat tippeket. Az önelfogadás pedig azzal jár, hogy nem vásárlással, habzsolással, szerzéssel kompenzáljuk az önmagunkkal kapcsolatos kellemetlen érzéseket. 

6. Szabadság és függetlenség

Mindegy, hogy munka, szabadidő vagy párkapcsolat szabadság és a függetlenség az élet minden területén fontos. Ez persze nem a kötöttségmentes életet jelenti, sokkal inkább egy érzés, a világhoz való hozzááállás egy módja.

Minél boldogabbak vagyunk tehát, annál kevesebbet fogyasztunk, és minél kevésbé vagyunk anyagiasak, annál jobb a bőrünkben lenni, tehát a környezetünk erőforrásait is kevésbé pocsékoljuk. Hajrá!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek