Edzés kánikulában – erre figyeljen

Javában tombol a nyár, itt a strandszezon, ám a rekkenő hőségben sem kell lemondani a testmozgásról. Az időjárás miatt azonban nem árt, ha néhány alapszabályt betart, hiszen szervezetét ilyenkor még nagyobb terhelés éri. Dr. Magyar Mátyást, a Fájdalom Ambulancia vezető szakorvosát, és Posch Gabriellát, az F&M fitness and more edzőjét kérdeztük, hogy milyen szabályokra érdemes odafigyelnie annak, aki ilyen nagy melegben szeretne edzeni. „Az edzés alkalmával a cél az, hogy az adott - eleve nehezített feltételek - között a lehető legoptimálisabb körülményeket teremtse meg teste számára” – magyarázza Posch Gabriella.

Íme néhány tanács, amelyeket betartva energiát ad a mozgás ahelyett, hogy elvenne.

1. Szabály: ne hagyjuk ki a bemelegítést és a nyújtást

„Sokan azt gondolják, hogy ilyen melegben nincs szükség bemelegítésre és nyújtásra, hiszen a testhőmérséklet így is magasabb. Ez hatalmas tévedés, mert ugyan valóban emelkedik bőrünk mikorkeringése valamelyest, ám ez még nem elég hozzá, hogy az izmaink és izületeink felkészüljenek a testmozgás okozta megterhelésre. Éppen ezért edzés előtt szánjon időt a bemelegítésre, átmozgatásra, edzés után pedig ne hagyja ki a nyújtást” – int elővigyázatosságra dr. Magyar Mátyás.

2. szabály: Hidratáljon!

 „Alapesetben 20 testsúlykilogrammonként egy liter vizet kellene meginni, nyáron pedig fél-egy literrel több folyékra van szükségünk” – tanácsolják szakértőink. „A szokásosnál is több folyadékra lesz szüksége, ha szeretné fenntartani teljesítményét és élvezni az edzés minden pillanatát. Már kismértékű kiszáradás is gyors teljesítménycsökkenést, a pulzusszám nagymértékű emelkedését és az egész keringési rendszer szükségtelen pluszterhelését vonja maga után” – magyarázza Posch Gabriella edző. És persze az ásványi anyagok pótlására is figyelni kell: „Ezt a legegyszerűbben izotóniás italokkal lehet megoldani. Igyon edzés előtt, közben és után is, azonban figyeljen rá, hogy napi 1 liternél többet ne szürcsöljön el ezekből” – teszi hozzá a szakorvos.

shutterstock 140189488
Shutterstock

3. szabály: Nem mindegy, hogy mikor és mennyit edz

Az edző és a szakorvos egyöntetűen azt javasolják, hogy ne a rekkenő kánikulában akarjunk csúcsot dönteni az edzésben. „Dolgozzon mérsékelt intenzitáson! Ne akkor feszegesse fizikai határait, amikor egyébként is megterhelés (a kánikula is egyfajta stressz) alatt áll szervezete. Egy rövidebb, mérsékelt, kellemesen fárasztó edzés energiával töltheti fel” – mondja az edző. Emellett pedig az sem mindegy, hogy mikor edzünk: „Válassz olyan időpontot az edzésre, amikor pár fokkal hűvösebb van. Ez lehet reggel, vagy akár késő délután, este is”- teszi hozzá az orvos.

4. szabály: Mindig a környezetnek megfelelően öltözzön!

Egyáltalán nem mindegy, hogy nyáron a szabadban, vagy épp egy klimatizált teremben edzünk, ezért figyeljen oda, mert könnyen meg is fázhat még akár akkor is, ha odakint tombol a hőség. „A szabadban viseljen jól szellőző, könnyed sportruházatot és hordjon baseballsapkát a napsugárzás miatt. Azonban ha egy klimatizált edzőterembe megy, öltözködjön rétegesebben, hiszen ott jónéhány fokkal hidegebb lehet a kinti hőmérséklethez képest” – tanácsolja az orvos.

shutterstock 152657654

5. szabály: Védekezzen a nap ellen!

„Nem csupán az öltözködésre érdemes odafigyelni, ha a szabadban edz. Ha nem a kora reggeli vagy az esti órákbán sportol szabadtéren, a magas UV-sugárzás miatt ne felejtsen el magas faktorszámú naptejet használni” – teszi hozzá Dr. Magyar Mátyás.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek