#ÉLETEM

Nincs alkalmi szex, ha a nőnek otthon a helye

2014. július 27., vasárnap 17:41

Arról már korábban is írtunk, hogy az egyéjszakás kalandokat ritkán lehet megúszni érzelmek nélkül. Az, hogy milyen érzelmeket társítunk egy ilyen élményhez, függ attól, hogy jó vagy rossz volt a szex, hogy milyen a szexuális előtörténetünk vagy mennyire voltunk józanok. Egy nemrég végzett amerikai vizsgálat szerint pedig azon múlik, hogy jól érezzük-e magunkat egy alkalmi együttlét után, hogy morálisan belefér-e nekünk vagy sem. Ha alapból elítéljük, akkor nyilván pocsékul fogjuk magunkat érezni utána. De az vajon min múlik, hogy erkölcsileg hogyan értékeljük a laza szexkalandokat?

Leginkább a pénzen. Pontosabban azon, hogy egy nő a saját lábán áll-e vagy egy férfi tartja el. Egy friss kutatás alapján (a kort, vallást és politikai viszonyulást is figyelembe véve) úgy tűnik, a hagyományos férfi-női szerepeket előnyben részesítő emberek azok, akik a leginkább negatívan állnak hozzá az egyéjszakás kalandokhoz. Tehát morálisan kevésbé fogják elfogadni az alkalmi szexet azok, akik szerint a férfi feladata az anyagi biztonság megteremtése, a nőé pedig a gyerekek és az otthon ellátása.

Ez egyébként evolúciós szempontból érthető is: a hagyományos modellben mindkét fél rengeteget invesztál a kapcsolatba, a felek erősen függnek egymástól, így a másik elvesztésével komoly kalamajka keletkezik az utódok felnevelése terén is. Evolúciós szempontból tehát ez az elképzelés helytálló, bár a mai, modern körülmények között a magyarázat sántít. A kutatók szerint azonban a környezetünk sokkal gyorsabban változott az elmúlt században, minthogy érzelmileg, pszichésen alkalmazkodni tudjunk hozzá. Eszerint az értékrendszerünk, a morális ítéleteink ebben az esetben idejétmúlt csökevények. Ez persze csak egy lehetséges magyarázat, a kutatók okoskodása a témában, mindenesetre agyalni lehet rajta. 

Az viszont biztos, hogy a nők általában is jobban elítélték az alkalmi kalandokat, mint a férfiak, aminek szintén megvan az evolúciós oka. Ők ugyanis sokkal többet veszthetnek azon, ha a férfi rájön: anélkül is simán szexhez lehet jutni, hogy az ember olyan sokat feccölne egy viszonyba. 

Köszi mindent, The Atlantic !

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta