#ÉLETEM

Így ússza meg a fertőzéseket az edzőteremben

2014. július 25., péntek 19:05

Ha csak nem a világ legmakulátlanabb fitnesztermében, vagy épp otthon edz, meggyűlhet a baja az öltözők tisztaságával. Rengeteg ember fordul meg egy nap az edzőtermekben, és egy öltözőszekrény, vagy a közös tusoló és szauna a baktériumok és gombás fertőzések elszaporodásának tökéletes táptalaja lehet - figyelmeztet Brian Adams, a Cincinnati Egyetem bőrgyógyászati osztályának elnöke a Women's Health magazin cikkében. Szerencsére azonban van néhány trükk, amivel tisztább és egészségesebb környezetet teremthet magának a nyilvános helyeken is, ezeket a hajtás után olvashatja el.

1. Többször és alaposan mosson kezet!

A tréning során használt matracokról, súlyokról, futópadokról és minden más eszközről baktériumok tömkelege kerül az öltözőterembe. A gyakorlatok során lehetőleg ne érjen arcához, és amint végzett az edzéssel, azonnal mosson kezet!

2. Terítsen minden használt felületre törölközőt!

Az evezőpadra, a lábai, a feneke alá, a szaunában maga alá, mindenhova, ahol bőre bármilyen idegen felülettel érintkezik! Egy bőrfertőzéssel küzdő személy ugyanis bárhol is jár, hátrahagyja a kórokozóit. A törölközők használatával és a sporteszközök tisztításával persze nem lehet megszabadulni az összes baktériumtól és egyebektől, de azért segítenek abban, hogy elkerülhesse a fertőzést - állítja a szakértő.

3. Nem mindegy, milyen törölközőt használ!

Egy 2009-ben – a The Journal of Infection in Developing Countries által - végzett vizsgálat szerint a Staphylococcus aureus (MRSA) nevű kórokozó napokig is elél a a törölközőkben, hacsak nem mossák át alaposan fehérítővel és szárítják magas hőfokon. A kutatók azt is megállapították, hogy a nagyobb nedvszívó (vastag, bolyhos, egyiptomi pamutból készült) törölközőkben sokkal több baktérium marad meg, mint a kevésbé nedvszívó, gyorsan száradó, speciálisan sportoláshoz gyártott darabokban. “Ne aggódjon, az edzőtermek gondoskodnak a helyben kölcsönözhető törölközők tisztaságáról, de ha extra biztonságra vágyik, hordjon magával saját, könnyen száradó törölközőt és alaposan mossa ki minden használat után” - javasolja Anna Oller, a Közép-Missouri Egyetem munkatársa.

shutterstock 85522051

4. Ne mászkáljon mezítláb!

Emlékszik arra a jelenetre az Orange is the New Black című sorozatból, amikor Piper intim betétből készít zuhanyzó papucsot? “Ha nem flipflopban zuhanyzom, az olyan, mintha egy nagy sebességgel száguldó autóban nem csatolnám be a biztonsági övet. Túl kockázatos. Szandálban viszont esélytelen, hogy elkapjuk mások lábgombáját” - ért vele egyet Brian Adams. De ne csak zuhanyzás során, hanem az öltözőben is viseljen lábbelit, és ha cipőt cserél, terítsen törölközőt a lába alá. Ha pedig elfelejtett zuhanyzópapucsot vinni magával az edzőterembe, akkor amint végzett, inkább öltözzön át gyorsan és zuhanyozzon otthon.

5. Ne tartson az öltözőktől!

“A sok macera nem jelenti azt, hogy mindentől óvakodnunk kell, amit a szekrényes öltözők nyújtanak, és bátran használhatja az edzőterem által biztosított samponokat, krémeket és egyéb tisztálkodószereket is” - mondja Anna Oller. Ha pedig azon is stresszel, hogy a hajszárítót ön előtt hányan fogták meg, vigyen magával antibakteriális törlőkendőt, amivel alaposan megtisztíthat bármit használat előtt.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta