Elvesztette egy karját, de a CrossFittel nem állt le

Hónapok óta készült megfeszítve első CrossFit-versenyére a most 25 éves, San Antonió-i Krystal Cantu, amikor tavaly augusztusban, 17 nappal a megmérettetés előtt súlyos autóbalesetet szenvedett barátjával, és sérülései miatt amputálták a jobb karját. „Annak a napnak minden egyes apró részletére emlékszem. Amikor megláttam a karomat, az első dolog, ami átfutott az agyamon, a verseny volt. Majd belepusztultam a tudatba, hogy nem leszek képes versenyezni, de közben elképesztően hálás voltam, hogy egyáltalán életben vagyok” – nyilatkozta a Refinery29-nek Cantu. Aztán eltelt egy hónap, és ahelyett, hogy a történtektől összeomolva otthon feküdt volna, visszatért az edzőterembe.

„Visszamentem, mert nem haltam meg...és nem halt meg a büszkeségem és a versenyzés iránti vágyam sem. Emberből vagyok, egy csomó mindentől félek – például a villámlástól vagy a világvégétől –, de attól sosem tartottam, hogy olyasmiért küzdjek, amit szeretek” – magyarázta a lapnak, hogy miként szedte össze magát a baleset után. A talpra állás olyan jól sikerült, hogy három hónappal a baleset után Cantu részt vett az első versenyén, a Working Wounded Games-en, majd később a Gladiator Rock n’ Run versenyen is, írja a San Antonio Express-News.

És hogy mit jelent számára a mozgásforma? Ezt: „A CrossFit mindig segít túljutnom egy-egy napomon, és mentálisan is edz. Segít abban is, hogy megismerjem a határaimat, és hogy megtapasztaljam, bármire képes vagyok, amit a fejembe veszek. Végül pedig általa másokat is inspirálhatok” – mondta a lapnak Cantu, aki rendszeresen posztol magáról súlyemelés közben készült fotókat és videókat az Instagramjára.

A hivatásos CrossFit-versenyző a balesete óta rengeteget fejlődött: míg tavaly csak 43 kiló súlyt bírt emelni, addig mostanra ezt majdnem megkétszerezte, és már közel 80 kilót bír el. Cantu több korábbi saját rekordját is megdöntötte, a The Huffington Postnak pedig e-mailben azt nyilatkozta: a baleset után sokkal erősebb lett.

A 25 éves nő gyakran megkapja a kérdést, hogy nem veszélyes-e egy kézzel CrossFitezni, amire a válasza az, hogy: ismerni kell hozzá az embernek a testét, tudni kell a határait, és a legokosabb edzőkkel kell dolgozni. „Egyetlen sport vagy edzésforma sem száz százalékig biztonságos. Aki biztonságra vágyik, az bugyolálja be magát buborékos fóliába, és üljön a kanapén. Mennyire biztonságosnak hangzik például hétvégére hazavezetni a szülővárosodba – és az is, amíg el nem veszted a karodat egy ilyen út alkalmával” – tette hozzá Krystal Cantu.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra